ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ/ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Πλήθος πιστών, καταφέρνει να συγκεντρώνει κάθε χρόνο-όπως συνέβη και φέτος-, ο ιερός ναός της Θεσσαλονίκης μας, Άγιος Δημήτριος, τόσο από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, αλλά ακόμη-ακόμη και Των πιστών του εξωτερικού.

Επισκέπτες που έρχονται, όχι μόνο για να προσκυνήσουν από κοντά την ιερή, αλλά και “ισχυρής” θαυματουργικής σημασίας εικόνα και τα λείψανα του Αγίου, αλλά για θαυμάσουν- ακόμη περισσότερο-, τον εξαιρετικής ιστορικής σημασίας Ιερό Ναό, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο .

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Υπουργοί και Υφυπουργοί, με κορυφή τον Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, Βουλευτές και Τοπικοί Άρχοντες της περιοχής, όπως ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και Δήμαρχοι, ήταν μερικούς από τους επισήμους που επισκέφτηκαν την Θεσσαλονίκη, για να τιμήσουν τον Πολιούχο της πόλης μας, Άγιο Δημήτριο.

Με αφορμή τον εορτασμό του Πολιούχου της Πόλης, Άγιο Δημήτριο, αλλά και της επετείου (των 107 ετών)απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, έστειλαν μηνύματα, προς πάσα κατεύθυνση, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός.

«Να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια δίχως να υπολογίζουμε τη δύναμη εκείνου που αυθαιρετεί που τα απειλή, αλλά έχοντας ως μόνο γνώμονα και δείκτη πορείας, το αδάμαστο θάρρος το οποίο μας εμπνέει η ιστορία μας και η μεγάλη κληρονομιά των προγόνων μας», για να επισημάνει αργότερα πως «…για εμάς τους Έλληνες εκπτώσεις και υπαναχωρήσεις στα θέματα αυτά δεν χωρούν», τόνισε σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Απ’ την άλλη, σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός της χώρας, επεσήμανε ό’ τι, “η χώρα έχει μπει σε νέα πορεία εθνικής ανόρθωσης: «Ανατάσσουμε την οικονομία, θωρακίζουμε τις ένοπλες μας δυνάμεις, χτίζουμε τις  εθνικές μας συμμαχίες, για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετά την δοξολογία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε βόλτα στην Πλατεία Αριστοτέλους, είπε καφέ με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ και λίγο πριν την αναχώρησή του, επισκέφτηκε το Παιδικό Χωριό  SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, όπου συνομίλησε με τα παιδιά, τον υποδέχτηκαν θερμά και του χάρισαν μια ομαδική ζωγραφιά, ως ενθύμιο.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ (β΄κείμενο)

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο, τον πολιούχο της πόλης. Βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και είναι πεντάκλιτη βασιλική του «ελληνιστικού τύπου», αλλά με πολλά ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλους ναούς της ίδιας περιόδου στην Ελλάδα. Διαθέτει εγκάρσιο κλίτος και πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου. Από τα ψηφιδωτά του, ξεχωρίζει αυτό που απεικονίζει τον ίδιο τον Άγιο με δύο μικρά παιδιά και ένα άλλο, που απεικονίζει τον Άγιο ανάμεσα στον επίσκοπο και στον έπαρχο, οι οποίοι ανακαίνισαν το ναό τον 7ο αι.

Χρονολόγηση: Μετά το 313 ιδρύθηκε το πρώτο προσευχητάριο στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου, τον 5ο αι. μία τρίκλιτη βασιλική που κάηκε τον 7ο αιώνα και στη θέση της χτίστηκε η πεντάκλιτη βασιλική, που κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το 1917 και αναστηλώθηκε μέχρι το 1948.

Ιστορία του ναού: Ο πρώτος ναός ήταν ένα μικρό προσευχητάριο που ιδρύθηκε μετά το 313 μ.Χ. (Διάταγμα των Μεδιολάνων περί ανεξιθρησκίας) στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου. Το 412-413 μ.Χ., ο έπαρχος Ιλλυρικού Λεόντιος ίδρυσε στον ίδιο χώρο μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, κάτω από το ιερό βήμα της οποίας διατήρησε τμήμα των θερμών όπου μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος. Αυτή κάηκε το 629-634. Μετά την πυρκαγιά ο επίσκοπος Ιωάννης, με οικονομική ενίσχυση των πολιτών έχτισε μια μεγαλύτερη πεντάκλιτη βασιλική[1] που αποτελούσε κατά τη βυζαντινή εποχή το κέντρο λατρείας του Αγίου.

Το 904 ο ναός λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς. Το 1185, κατά την άλωση της πόλης από τους Νορμανδούς, αφαίρεσαν το σκήνωμα του Αγίου Δημητρίου που φυλασσόταν σε κιβώριο στο κέντρο του ναού. Βρέθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου του Κάμπο στη Βόρεια Ιταλία. Η κάρα και μέρος των λειψάνων του Αγίου επιστράφηκαν το 1978 και τοποθετήθηκαν στο δυτικό κλίτος σε αργυρή λειψανοθήκη κάτω από το ομοίωμα του παλιού κιβωρίου, έργο του γλυπτικού οίκου Φιλιππότη από την Τήνο. Το 13ο αιώνα ο ναός επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε. Την εποχή εκείνη χτίστηκε και το παρεκκλήσι του Αγίου Ευθυμίου στην νοτιοανατολική πλευρά του ναού του Αγίου Δημητρίου

Το 1492-93 ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί με το όνομα Κασιμιέ Τζαμί. Τότε η λατρεία του Αγίου άλλαξε τόπο. Ένας παραθαλάσσιος ναός, μία ξυλόγλυπτη τρίκλιτη βασιλική που χτίστηκε στα τέλη του 13ου-αρχές 14ου αι. στην θέση της σημερινής Μητρόπολης, τιμήθηκε στο όνομα του Αγίου Δημητρίου. Μεταφέρθηκαν εκεί η περίφημη εικόνα του Αγίου (είχε ζωγραφιστεί όσο ζούσε) και πολλά κειμήλια. Ο ναός εκείνος κάηκε το 1890. Επί Βαλή Δεούφ Πασά έγιναν επισκευές στο ναό του Αγίου Δημητρίου και τότε αποκαλύφθηκαν τα μωσαϊκά του. Αποδόθηκε ξανά στη χριστιανική λατρεία το 1912.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία κατέστρεψε τα 2/3 της πόλης τον Αύγουστο του 1917, κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά και αναστηλώθηκε το 1948 διατηρώντας αρκετά από τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Χάρη στον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο, που είχε κρατήσει σημειώσεις, σχέδια και φωτογραφίες, με τη συνεργασία των Γ. Σωτηρίου, E. Hebrard, Α. Ορλάνδου, Α. Ξυγγόπουλου, Σ. Πελεκανίδη, κ.ά., ο ναός αναστηλώθηκε «εκ βάθρων» για να δοθεί και πάλι στη λατρεία των πιστών στις 26 Οκτωβρίου του 1949, την ημέρα της γιορτής του άγιου.

Λίγο αργότερα, το 1978, τα λείψανα του Αγίου επέστρεψαν από το αββαείο του Αγίου Λαυρεντίου στο Κάμπο της Ιταλίας και τοποθετήθηκαν σε μια αργυρή λάρνακα όπου φυλάσσονται ως σήμερα. Το 1988 ο ναός ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Από το 1988 η κρύπτη του ναού λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος (μουσειακή έκθεση), όπου εκτίθενται συλλογή γλυπτών, κιονόκρανων, θωρακίων και αγγείων από τις διάφορες φάσεις της ιστορίας του ναού του Αγίου Δημητρίου. Εντός του ναού φυλάσσονται επίσης τα λείψανα της Αγίας Ανυσίας και του Αγίου Γρηγορίου Καλλίδου.

πηγή: wikipedia (πληροφορίες- β΄κειμένου).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο