« ΣΑΡΛΙΤΖΑ ΠΑΛΛΑΣ »: ΤΟ ΝΕΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΕΛΛΗ-ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Στην παρουσίαση βιβλίου, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο συγγραφέας Γιάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης, αριστερά του ο πρώην βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης, πρώην Υπουργός Μακεδονίας Θράκης και πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού Γεώργιος Ορφανός, στα δεξιά του ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, δίπλα του η συντονίστρια της συζήτησης, η δημοσιογράφος της ΕΤ3 Ελένη Καμπάκη, καθώς και ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Όλα είναι παιδιά μου…..δεν ξέρω πιο ν’ αγαπήσω περισσότερο”, τόνισε σε δήλωσή του, ο συγγραφέας Γιάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης, στην παρουσίαση του νέου του Ιστορικού Μυθιστορήματος με τίτλο «Σάρλιτζα Πάλλας» ,-από τις εκδόσεις Πατάκη-, στο κεντρικό βιβλιοπωλείο Ιανός της Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα στις 4 Νοεμβρίου 2019.

Λίγα λόγια για το συγγραφικό έργο

Πρόκειται για το “Σάρλιτζα Πάλλας”, ένα μοναδικό ξενοδοχείο-εξαιρετικού κάλλους σε όλο το Αιγαίο- της Θερμής της Λέσβου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Μυτιλήνη, που χτίστηκε το 1909 από τον αδερφό του Τότε Πρωθυπουργού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τον Μεγάλο Βεζίρη, τον οποίο σκότωσαν οι ντόπιοι, για λόγους… τους οποίους μόνο εκείνοι γνώριζαν.

“Σάρλιτζα Πάλλας”, μια ονομασία τούρκικης προέλευσης, με το πρώτο συνθετικό “Σαρλί”, να σημαίνει κίτρινο χρώμα, βγάζοντας δηλαδή ιαματικό νερό και το δεύτερο Λίτζα η λάσπη, αυτό που βγαίνει από την ανάμιξη του θερμού-ιαματικού νερού με το περιβάλλον, αυτό… που από το “κίτρινο χρώμα”, προκύπτουν οι “θερμοπηγές” , παίρνοντας την ονομασία του, από τα ιαματικά λουτρά που βρίσκονταν ακριβώς δίπλα.

Οι ήρωες ξεκινούν από την Σμύρνη, με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας να βρίσκονται “στοιβαγμένοι” όλοι σε μια βάρκα -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- και με αφορμή αυτόν τον συνωστισμό, αρχίζει δειλά-δειλά να “ξετυλίγεται το κουβάρι” των νεανικών ερώτων, μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Μια εκτενής αναφορά στα γεγονότα του 22’ και την Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και την επικέντρωσή του, στις γυναίκες του Μεσοπολέμου.

Η ιστορία συνεχίζεται στον Πειραιά και τους οίκους ανοχής του, οδεύοντας στην Αθήνα, όπου “αναμοχλεύονται” τα ιστορικά γεγονότα της Σμύρνης, -με την Δίκη Των Έξ” και την εκτέλεση Των 3ων Πρωθυπουργών και 3ων Υπουργών της εποχής, -συνοδευμένα από τα “αλλεπάλληλα χτυπήματα” των δικτατοριών, με απόλυτη κατάληξη…..στις ερωτοτροπίες των νέων, με τις οποίες ξεκινά το περίφημο μυθιστόρημα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και την συγγραφή βιβλίων

O Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δικηγόρος στη Μυτιλήνη. Το 2007 εξελέγη για τέταρτη φορά βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ το 2015 ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, από την οποία παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει τιμηθεί από την ολλανδική κυβέρνηση, με το ανώτατο παράσημο του Τάγματος των Ιπποτών, της Οράγγης-Νάσσαου.

Το μυθιστόρημά του «Ισμαήλ και Ρόζα» (2016) έχει μεταφραστεί στα τουρκικά και έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο «Η Ρόζα της Σμύρνης». Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν επίσης κυκλοφορήσει τα βιβλία του «Το βλέμμα της Ήρας»(το 2008), «Η λίστα του Χόρχε» (το 2011) και το «Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης» (το 2017).

Είχε προηγηθεί το μυθιστόρημά του «Η διαπλοκή της εξουσίας» (από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης, το 2002) και τα «Ιστορικά Λευκώματα», η λαϊκή πολιτική σάτιρα, στο τέλος του 19ου αιώνα (από τις εκδόσεις Έφεσος, το 2001), αλλά και «Ο λαός εικονογραφεί την ιστορία του» (από τις εκδόσεις Σιδέρης, το 2003). Το 2013 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Café Napolitano» (εκδόσεις Αιολίδα) και το 2015 το «Δέκα δευτερόλεπτα» (από τις εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη). Έχει επίσης γράψει μελέτες για τον λαϊκό πολιτισμό.

Στην “εκδήλωση” παρουσίασης του μυθιστορήματος, παρευρέθηκαν όχι μόνο απλοί πολίτες, οι “λάτρεις” των συγγραφικών βιβλίων, αλλά και αξιόλογες προσωπικότητες, της πολιτικής σκηνής του τόπου. Συγκεκριμένα οι: Κώστας Γκιουλέκας Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεώργιος Ορφανός πρώην Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, πρώην Υπουργός Μακεδονίας Θράκης και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, σχολιάζοντας θετικά το μυθιστόρημα, αλλά και διαβάζοντας αποσπάσματα από Αυτό.

Επίσης ο αξιότιμος πρώην Νομάρχης της Θεσσαλονίκης και πρώην Βουλευτής, Παναγιώτης Ψωμιάδης, αλλά και τοπικοί άρχοντες του Πειραιά, των Παξών, καθώς και πολλοί άλλοι.Συντονίστρια της παρουσίασης, η γνωστή δημοσιογράφος της ΕΤ3, Ελένη Καμπάκη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο