ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΟΥΦΕΣ ΚΑΣΤΑΝΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη,
  • 1 ποτήρι νερό,
  • 1 κουταλιά της σούπας κακάο,
  • 4 με 5 κουταλιές κονιάκ,
  • 2 φλυτζάνια πουρέ βρασμένων κάστανων,

Φτιάχνετε σιρόπι με 1φλυτζάνι ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Προσθέτετε σ’ αυτό 1 κουταλιά σούπας κακάο, 4-5 κουταλιές κονιάκ και 2 φλυτζάνια πουρέ από βρασμένα κάστανα. Τα πλάθετε και τα τυλίγετε σε τρούφα. Τα αφήνετε να στεγνώσουν. Μπορείτε αν θέλετε να τα τυλίξετε, σε λειωμένη σοκολάτα.

ΤΡΙΤΗ

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 ¼ κιλού χταπόδι,
  • 1 φλυτζάνι λάδι,
  • 2 φλυτζάνια κρασί μαύρο,
  • 1 κρεμμύδι μέτριο,
  • ¾ του κιλού ώριμες ντομάτες,
  • Αλάτι-πιπέρι.

Πλένουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να καβουρδιστεί μαζί με το κρεμμύδι και το λάδι. Το σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες αλάτι, πιπέρι και ένα φλυτζάνι νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει και να μείνει με ελάχιστη σάλτσα.

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 2μεγάλα πράσα,
  • ¾ του φλυτζανιού τσαγιού λάδι,
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο,
  • Μαϊντανός,
  • Άνηθος,
  • Αλάτι-πιπέρι.

Κόβετε σε κομμάτια 2 μεγάλα πράσα. Καίτε ¾ του φλυτζανιού-τσαγιού λάδι και ρίχνετε τα πράσα, 3 με 4 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένα, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε και 2-3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και λειωμένες και αφήνετε να σιγοβράσουν, μέχρι να ψηθούν. Ρίχνετε 2 φλυτζάνια νερό και όταν βράσει, ρίχνετε 2/3 του φλυτζανιού ρύζι. Αφήνετε να ψηθεί τόσο, ώστε το φαγητό να είναι ζουμερό.

ΠΕΜΠΤΗ

ΣΤΙΦΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό κρέας,
  • Βούτυρο,
  • 1 φλυτζάνι κρασί κόκκινο,
  • 1 σκελίδα σκόρδο,
  • 1 κουταλιά τοματοπελτέ,
  • 1 κιλό κρεμμύδια,
  • Δάφνη,
  • Θυμάρι,
  • Αλλάτι-πιπέρι.

Κόβετε 1 κιλό κρέας σε κομματάκια, το αλατοπιπερώνετε και το σοτάρετε σε ½ του φλυτζανιού βούτυρο. Το σβήνετε με 1 φλυτζάνι κρασί κόκκινο, προσθέτετε 1 σκελίδα λειωμένο σκόρδο, δάφνη και θυμάρι. Αφήνετε να σιγοψηθεί λίγα λεπτά. Ρίχνετε αρκετό νερό ώστε να το σκεπάσει και το ψήνετε σε σιγανή φωτιά για 1 και ½ ώρα. Σοτάρετε 1 κιλό κρεμμυδάκια με ½ του φλυτζανιού βούτυρο. Τα ρίχνετε στο κρέας, μαζί με 1 κουταλιά τοματοπελτέ. Αφήνετε να σιγοψηθεί για 1ώρα περίπου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1κιλό ροδάκινα,
  • 1κιλό ζάχαρη,
  • 1φλυτζάνι του τσαγιού, χυμό πορτοκάλι,

Ξεφλουδίζετε 1κιλό ροδάκινα και τα κόβετε σε φέτες. Τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με 1 κιλό ζάχαρη και 1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού. Αφήνετε να μείνει μια νύχτα. Την άλλη μέρα τα βράζετε για 15΄, ενώ τα λιώνετε. Τα αφήνετε 12 ώρες και τα ξαναβράζετε για 20΄, μέχρι να δέσουν.

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 ποτήρι γάλα,
  • 15 γραμμάρια μαγιά,
  • ½ του κουταλιού ζάχαρη,
  • Αλάτι,
  • 1 αυγό,
  • Αλεύρι.

Ανακατεύουμε τη μαγιά με το γάλα, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και το αλεύρι, έως ότου η ζύμη να είναι μαλακιά.

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ:

  • 5 μεγάλες μελιτζάνες,
  • 1 ½ φλυτζάνια ψωμί, μπαγιάτικο, τριμμένο,
  • 1 φλυτζάνι τυρί,
  • 1 κουταλάκι μπέϊκιν,
  • Μαϊντανό,
  • Πιπέρι,
  • 1 κρεμμυδάκι.

Βράζουμε τις μελιτζάνες σε αλατισμένο νερό, τις καθαρίζουμε και παίρνουμε την ψίχα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε τους κεφτέδες. Τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο