Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΧΤΥΠΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ & ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

ΑΛΒΑΝΙΑ

Φονικός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, χτύπησε χθες την Αλβανία. Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες αγνοούμενοι, συνθέτουν το σκηνικό της ανυπολόγιστης τραγωδίας. Δυρράχιο, Θουμάνα και Τύρανα, οι πληγείσες πόλεις που θα χαραχτούν στην ιστορία του Αλβανικού Έθνους.

Τετραώροφο κτίριο στο Δυρράχιο, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Πέντε ξενοδοχεία διαλύθηκαν. Συνεργεία της ΕΜΑΚ με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, αναζητούν εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια. Ανάμεσά τους 6 νεκρά άτομα και άλλα 5 εγκλωβισμένα.

Τυχερός στην ατυχία του, στάθηκε ένας 17χρονος που βγήκε ζωντανός μέσα από τα χαλάσματα, ωστόσο δεν στάθηκε τόσο τυχερό ένα 8χρονο κοριτσάκι μαζί με την γιαγιά του, που κατέληξαν. Άλλος ένας 24χρονος απεγκλωβίζεται και οι ελπίδες αναπτερώνονται. Η Ελληνική ΕΜΑΚ, διασώζει ένα 7χρονο παιδί.

Σωστικά συνεργεία -περισσότερα από 11κράτοι ευρωπαϊκών χωρών, καταφθάνουν για να προσφέρουν βοήθεια. Ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Γαλλία και η Ελλάδα(ΕΜΑΚ Ιωαννίνων), συνδράμοντας στον απεγκλωβισμό ανθρώπων, κάτω από τα ερείπια. Τις πληγείσες περιοχές, επισκέφτηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

Ο απολογισμός συνεχώς ανεβαίνει. Διαπιστώνονται μέχρι στιγμής 31 νεκροί, 658 τραυματίες, περισσότεροι από 20 αγνοούμενοι, 45 διασωθέντες, ενώ σταδιακά μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Αρκετοί από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν -για να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη-τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία.

Δυο χιλιάδες οι άστεγοι μέχρι στιγμής, οι οποίοι στεγάστηκαν προσωρινά σε πρόχειρες σκηνές. ΟΠρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ανακήρυξε την ημέρα Εθνικού Πένθους για την χώρα της Αλβανίας. Δυρράχιο και των Τύραννα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μετασεισμοί στο Δυρράχιο 5βαθμών και τα ετοιμόρροπα σπίτια σωριάζονται.

Ο αριθμός των σεισμικών ακολουθιών τεράστιος. Πάνω από 350 δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ισοπεδώνουν την Αλβανία και ότι έχει απομείνει.

Θουμάνα, μια πόλη που μετρά μεγάλες καταστροφές. Πέντε εγκλωβισμένα άτομα στα ερείπια και ένας ζωντανός. Δεκάδες τα θύματα. Πάνω από 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Συνολικά, πάνω από 300μετασεισμοί σημειώθηκαν από χθες.

Πεντακόσια κτίρια στα Τύρανα, υπέστησαν σοβαρές καταστροφές.

Θουμάνα, Δυρράχιο και Τύρανα, δεν έμεινα αλώβητα στην δύνη του φονικού εγκέλαδου. Δυρράχιο, Σουμάν και Αλέσιο, οι πόλεις που μετράν τις περισσότερες καταστροφές και οι πόλεις που θα δεχτούν τις περισσότερες μετασεισμικές δονήσεις.

Λίγες ώρες μετά τον σεισμό στην Αλβανία, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκε στην Βοσνία. Το επίκεντρο εντοπίζεται 79 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σεράγεβου, ωστόσο με μικρό εστιακό βάθος, για το οποίο δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή θύματα.

ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ( ΧΑΝΙΑ-ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ ΛΑΣΥΘΙ)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 της κλίμακας ρίχτερ, εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα Αντικύθηρα και την Κρήτη. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 9:23π.μ. το πρωί, είχε μεγάλο εστιακό βάθος, με μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε Αθήνα, καθώς και σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό  Ινστιτούτο Αθηνών, του Εθνικού  Αστεροσκοπείου, το εστιακό βάθος βρισκόταν 20χιλιομετρα νότια των Αντικυθήρων και 258χιλιόμετρα νότια της Αθήνας.

Ρωγμές εντοπίστηκαν σε κτίρια των Χανίων, τα οποία εκκενώθηκαν καθαρά για προληπτικούς λόγους. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές και τραυματισμοί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για σεισμό σύμφωνα με τον οποίο, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συσχέτιση με τον σεισμό τη Αλβανίας. Οι σεισμολόγοι αποδίδουν τα γεγονότα, σε τυχαία σύμπτωση και όπως λένε, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΧΤΥΠΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ”

  1. ΜΑΡΙΑ

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!

Αφήστε ένα σχόλιο