ΜΕΤΣΟΒΟ, ΕΝΑΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΈΤΟΥΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ & ΆΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Μία από τις γραφικές περιοχές της Ελλάδας, που μένει αξέχαστη σε όποιον την επισκεφτεί, είναι ο Παραδοσιακός οικισμός Μέτσοβο. Η ορεινή κωμόπολη των Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.150μ., που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, πολύ κοντά στα όρια του νομού Τρικάλων.

πηγή photo: Bogdan Giuşcă Yploaded by author

Οι κάτοικοί του ανέρχονται σε 3.195 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001 και είναι βλάχικης καταγωγής. Πρόκειται για ζεστούς, φιλόξενους ανθρώπους, μου μόλις συνομιλήσεις μαζί τους, αποκτάς στενούς δεσμούς, αφού είναι εξαιρετικά οικείοι οικοδεσπότες και γλυκομίλητοι χαρακτήρες. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και ελάχιστους θα συναντήσεις με την γεωργία. Ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, απασχολείται στις βιοτεχνίες ξύλου, γάλακτος, βαρελιών, κυψελών και ειδών λαϊκής τέχνης, φτιάχνοντας υφαντά, ασημικά, ξυλόγλυπτα και άλλα.

πηγή photo: Onno Zweers

Το Μέτσοβο είναι ένας οικισμός, που μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη εκπαίδευσης που θα υπάρξει. Λειτουργεί Βρεφονηπιακός σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, καθώς Γυμνάσιο και Λύκειο. Ο σημερινός Δήμος Μετσόβου, δημιουργήθηκε το 2011 –σύμφωνα με την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης-, από την συνένωση 3 πρώην Δήμων, που έγιναν Δημοτικές Ενότητες (Μετσόβου, “Εγνατίας” και Μηλιάς).

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

πηγή photo: Мико

Στο παραδοσιακό Μέτσοβο, θα ξεναγηθείς στα καλύτερα μνημεία της κωμόπολης. Θα ξεκινήσεις από τα παραδοσιακά μοναστήρια του Μετσόβου. Ένα από τα διατηρητέα μνημεία της, είναι το “Μοναστήρι της Θεοτόκου”, το οποίο βρίσκεται κοντά στον Μετσοβίτικο Ποταμό. Το επόμενο μνημείο που θα συναντήσεις ως επισκέπτης, είναι το “Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου”, που βρίσκεται νότια της κωμόπολης, αλλά και το “Μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής”, στη θέση Κιάτρα Ρόσσια ή αλλιώς «Ο Κόκκινος Βράχος», το λιθάρι, όπως χαρακτηριστικά το ονομάζουν οι κάτοικοί του.

ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

Επόμενη στάση, το παραδοσιακό Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος “Τοσίτσα” (Αρχοντικό Τοσίτσα). Ένα εκπληκτικό μουσείο, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του από το 1955 και περιλαμβάνει παραδοσιακά υφαντά, κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά-χρηστικά αντικείμενα, παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, όπλα εποχής, παλαιά νομίσματα, αγροτικά σκεύη, αλλά και σημαντικές εικόνες “αξίας”, που χρονολογούνται την περίοδο μεταξύ του 1650 και 1850.

πηγή photo: joerg from Athens Greece

Ένα άλλο σημείο που ο επισκέπτης θα σταθεί για να θαυμάσει, είναι η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, η οποία λειτουργεί από το 1988 και στην οποία εκτίθενται 250 περίπου πίνακες, αξιόλογων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.

ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Σε χειμωνιάτικες περιόδους, για τους “φανατικούς Σκιέρ”, υπάρχουν τα οργανωμένα παραδοσιακά χιονοδρομικά κέντρα, γνωστά-στην περιοχή-ως «Καρακόλι και Πολιτσιές».

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

πηγή photo: Dimkoa

Στο Μέτσοβο δεν θα πας μόνο για να θαυμάσεις από κοντά τα αξιόλογα μνημεία και τα αξιοθέατα της περιοχής, αλλά για να γευτείς και τα παραδοσιακά εδέσματα του Μετσόβου, που θα σε κάνουν να μην θέλεις να φύγεις ούτε ένα λεπτό από την περιοχή. Στο Μέτσοβο θα δοκιμάσεις τα -εξαιρετικής ποιότητας-νόστιμα είδη τυριών, με την ονομασία «Μετσοβόνε» και «Μετσοβέλας», τα εκπληκτικά παραδοσιακά γιαούρτια, τομοναδικής υφής- βούτυρο, αλλά καιτην φανταστική γραβιέρα τους. Όλα αυτά συνοδευμένα από ένα γευστικότατο ποτήρι κρασί, παραγωγής της οικογένειας των Αβέρωφ.

Ένας προορισμός που θα τον επισκεφτείς όχι μόνο μία φορά, αλλά πολύ περισσότερες, αφού είναι μοναδικός όσο και η “αξία των κατοίκων της”.

Πηγή Πληροφοριών: Wikipedia,

Πηγή Φωτογραφιών: Wikimedia org,

ttps://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2189573

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο