«ΚΛΕΙΔΩΣΕ»…. ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν για αύριο Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 4:30μ.μ. ώρα Ελλάδος στο Λονδίνο, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας, βάση των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας, στο πλαίσιο Διημερής Συνόδου Κορυφής για τα 70 χρόνια στο ΝΑΤΟ.

πηγή photo: newsit.gr

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγα 24ωρα μετά την συμφωνία μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.

Πρόκειται για μια συνέχεια της συζήτησης, που είχε γίνει στην Νέα Υόρκη και συζητήθηκαν τα ζητήματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Μεταναστευτικού. 

Στόχος του Έλληνα Πρωθυπουργού, είναι να θέση στο “τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, τα ζητήματα της Τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και να ζητήσει από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ την άμεση συμπαράστασή τους, παίρνοντας οι ίδιοι θέση απέναντι στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, «Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές αυτές οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, που το μόνο που δημιουργούν στην ευρύτερη περιοχή είναι αστάθεια, αλλά δεν εξυπηρετούν στο τέλος της ημέρας τα συμφέροντα καμιάς από τις δύο χώρες»

«Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών, όπως  Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο, με τεχνάσματα όπως άκυρα Διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στο δίκαιο της θάλασσας», τόνισε σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, αλλά και η Διπλωματική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας απ’ την άλλη, ζητά από την κυβέρνηση, να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία: «Ζητάμε από την κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική, να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμοστούν οι κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας και να επεκταθούν από την Κύπρο και στην περιοχή όπου σήμερα βάζει στο στόχο την περιοχή Νοτίως της Κρήτης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός αξιωματικής της αντιπολίτευσης.

Πριν από την αυριανή συνάντηση στο Λονδίνο θα προηγηθεί σημερινή  συνάντηση όλων των ηγετών Μελών- χωρών του ΝΑΤΟ, στην δεξίωση που παραθέτει  -στο παλάτι του Μπάκιγχαμ- η Βασίλισσα Ελισάβετ, παρουσία πολλών άλλων μελών της Βασιλικής οικογένειας, των συζύγων των ηγετών καθώς και των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Δύο ώρες αργότερα οι πολιτικές συζητήσεις, θα μεταφερθούν σε μια άλλη νέα δεξίωση που παραθέτει ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, όπου εκεί θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις και θα κορυφωθούν αύριο, στις 10 το πρωί τοπική ώρα-ενόψει συνόδου του ΝΑΤΟ-, λίγο έξω από το Λονδίνο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο