ΆΝΝΑ ΒΙΣΣΗ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΑΝΑΛΛΙΩΤΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ!

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Όλες οι photo, προέρχονται από την προσωπική σελίδα της Άννας, στο facebook.

Μια από τις αξεπέραστες φωνές στο Ελληνικό Μουσικό Στερέωμα, είναι αδιαμφησβήτητα η Διαχρονική, Ελληνοκύπρια Τραγουδίστρια και Μουσικός, Άννα Βίσση. Γνώριμη στο Ελληνο-Κυπριακό και Ευρωπαϊκό κοινό πολλών χωρών, τόσο για την εκπληκτική -μεγάλης έκτασης-φωνή της, όσο και τις εξαιρετικές ερμηνείες της, καταφέρνει να κρατά τους θαυμαστές της, στην κορυφή των προτιμήσεων τους, σε όλη την διάρκεια των χρόνων, της μουσικής της καριέρας.

Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ

Η Άννα Βίσση γεννήθηκε στην Λάρνακα της Κύπρου στο χωριό Πύλα. Προέρχεται από μια εύπορη οικογένεια, αφού ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης ενός καταστήματος στη Λάρνακα. Η δεύτερη κόρη από τις τρεις κατά σειρά της οικογενείας, η Άννα Βίσση σε πολύ μικρή ηλικία, έμαθε να αγαπά το τραγούδι και την μουσική. Έτσι από τα έξι της κιόλας χρόνια, η λατρεία της για την μουσική, την βρίσκει να παρακολουθεί μαθήματα χορού και πιάνου στο Εθνικό Ωδείο της Κύπρου, όπου λίγα έτη αργότερα αποκτά και το δίπλωμά της. Το 1970 η μικρή τότε Άννα, συμμετέχει σε έναν τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό, κερδίζοντας τότε μάλιστα και το πρώτο της βραβείο.

Το 1973 ημερομηνία σταθμός για την Άννα, αφού οι γονείς της πεπεισμένοι πλέον για το μουσικό-τραγουδιστικό ταλέντο της κόρης τους, αφήνουν την ζωή τους στην Κύπρο(τον τόπο καταγωγής τους) και μετακομίζουν πλέον στην Αθήνα. Έτσι δειλά- δειλά η 16χρονη τότε Αννούλα, αρχίζει να τραγουδά σε μπουάτ της Πλάκας και να ηχογραφεί τα δύο πρώτα της τραγούδια στην γνωστή δισκογραφική εταιρεία MINOS EMI.Η Άννα συνεχίζει παράλληλα τις σπουδές της στο Εθνικό και καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα της Νομικής Σχολής. Την ίδια χρονιά πραγματοποιείται η πρώτη της δισκογραφική συμμετοχή, μαζί με τον Γιάννη Καλαιτζή στο τραγούδι «Λέγοντας και κλαίγονας», σε μουσική του Γιάννη Δημητρίου και σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

Την ίδια χρονιά κάνει δυναμική εμφάνιση με τους ογκόλιθους της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής τους, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Ελπίδα και Κώστα Σμοκοβίτη. Ένα χρόνο μετά συνεργάζεται δισκογραφικά με τους επίσης «Μεγάλους» τραγουδιστές Τόλη Βοσκόπουλο και Γιάννη Πάριο, αλλά και πολλούς άλλους. Συνεχίζει μετ’ έπειτα την δισκογραφική της συνεργασία, με τον Γιώργο Χατζηνάσιο δίσκο «Άσπρο-μαύρο» και με τα τραγούδια «Το παλικάρι» και το «Κι όμως, κι όμως». Ακολουθεί η συνεργασία της με τον Γιώργο Νταλάρα και η συμμετοχή της στον δίσκο των «18Λιανοτράγουδων της Πικρής Πατρίδας», του κορυφαίου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Εκεί ερμήνευσε 4 τραγούδια: «η Αυγή», «Πράσινη μέρα», «Το Κυκλάμινο», και τα «Λιγνά Κορίτσια».

Το 1974 συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον μελλοντικό της σύζυγο Νίκο Καρβέλα, με την συμμετοχή της στον πρώτο δίσκου του πρωτοεμφανιζόμενου τότε  συνθέτη, «Μια χαρά, μια καημός», με 4 τραγούδια: «Κρύβαμε την αγάπη μας, «Σαν πεινασμένα περιστέρια», «Ούτε ένα σ’ αγαπώ», και το «Γιατί γελάς και παίζεις».

Tο 1977 κατακτά την 1η θέση στο 19ο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, στο τραγούδι «Άς Κάνουμε Απόψε Μιαν Αρχή», ενώ παράλληλα κυκλοφορεί και τον πρώτο της προσωπικό δίσκο, με το ίδιο όνομα, που περιλαμβάνει 11 τραγούδια και 2 από παλιότερες συμμετοχές της με συνθέτες, τον κορυφαίο Γιάννη Σπανό και τον μοναδικό Αντώνη Βαρδή, αλλά και με τον στιχουργό Μάνο Ελευθερίου. Συνεργάστηκε ακόμη με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον Νίκο Ξυλούρη.

Το 1979 η Άννα Βίσση αποχωρεί από την Minos EMI και μεταπειδά στην EMI/Columbia, με την δεύτερη δισκογραφική δουλειά της με τίτλο: « Κίτρινο Γαλάζιο», και με το πασίγνωστο τραγούδι, «Αυτός που περιμένω». Ο δίσκος της γίνεται πλατινένιος και οι πωλήσεις φτάνουν τις 100.000χιλιάδες. Ακολουθεί ο τρίτος της προσωπικός δίσκος το 1980 με τίτλο «ΝΑΙ», και τα δημοφιλέστερα τραγούδια «Όσο έχω φωνή», «Το ξέρω θα’ ρθείς ξανά», «Μεθυσμένη Πολιτεία», κλπ.

Το 1980 εκπροσωπεί την Ελλάδα, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι “Ωτοστόπ”, κατακτώντας την 13η θέση. Άλλωστε είναι η χρονιά που μεταπηδά στην νέα πλέον εταιρεία Panik Records, ενώ είναι και η κομβική χρονιά γι’ αυτήν, καθώς έχετε σε επαφή συνεργασίας -χρόνων πλέον- με τον γνωστό μουσικοσυνθέτη, στιχουργό και μετ’ έπειτα σύζυγό της Νίκο Καρβέλα.

Το 1982 λαμβάνει μέρος για δεύτερη φορά σε Διαγωνισμό της Eurovision, αλλά εκπροσωπώντας αυτή την φορά την Κύπρο. Συμμετείχε με το τραγούδι “Μόνη η αγάπη“,  έλαβε την 5η θέση, που ήταν η καλύτερη θέση που είχε καταλάβει η Κύπρος,

Με τον Νίκο Καρβέλα παντρεύετε επίσημα πλέον στις 14 Μαΐου το 1983 και αποκτά μία κόρη τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς την Σοφία. Άλλωστε ήταν η χρονιά που η Βίσση, έκανε πλέον μόνιμη στροφή προς το ποπ-μοντέρνο τραγούδι.

Το 1984 αλλάζει δισκογραφική και εισέρχεται στην CBS(Sony Music). Ακολουθούν ανεπανάλλειπτες επιτυχίες του Νίκο Καρβέλα. όπως: «Με αγάπη από μένα για σένα», «Τώρα», «τα Μαθητικά Χρόνια», το «Χούλα Χούπ», «Φωτιά», το «Ψεύτικα» και πολλά άλλα.

Το 1990 η Άννα πρωταγωνιστεί στην ελληνική ροκ όπερα με τίτλο «Δαίμονες, ενώ ξανανεβαίνει η ίδια παράσταση τον Μάρτιο του 2013, στο Θέατρο Παλλάς.

Το 1992 έρχεται ο χωρισμός της με τον Νίκο Καρβέλα, όχι όμως και η λήξη της συνεργασία της. Ακολουθεί η απονομή της με το βραβείο Pop-Corn, ως «Καλλιτέχνης της Χρονιάς» και η τεράστιες επιτυχίες της το «Λάμπω», το «Ότι θες εγώ», «Ακόμη Μία», «Σε χρειάζομαι», το «Ρε», «Ελένη», κλπ.

Το 1995 συμμετείχε ως παρουσιάστρια σε τηλεοπτικό μουσικό show του ΑΝΤ1, με τίτλο «Με αγάπη Άννα». 1996 κυκλοφορεί το άλμπουμ της με τίτλο «Κλίμα Τροπικό», το οποίο γίνεται πλατινιένιο, βγάζοντας 105.000 αντίτυπα. Τραγούδια όπως το «Τρελάινομαι, «Παραλύω» «Εκατομμύρια», «Πάρτε τα όλα», «Σεντόνια», «Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς», κατακτούσαν και συνεχίζουν να κατακτούν μέχρι και σήμερα κοινό και θαυμαστές. Ένα χρόνο αργότερα βραβεύεται τρεις φορές στα Μουσικά Βραβεία του περιοδικού Ποπ Κορν, στις κατηγορίες Καλύτερη Γυναίκα Τραγουδίστρια, Καλύτερη Ερμηνεία και Καλύτερο Ραδιοφωνικό Τραγούδι.

Ακολουθούν τα δημοφιλέστατα τραγούδια: «Τράυμα», «Να’ σαι καλά», «Ντρέπομαι», το «Έπρεπε», το «Μαύρα γυαλιά», «Απόλυτο κενό», «Σιγά», «Σε θυμάμαι», «Σε θέλω-με θέλεις», κλπ. Το «Τραύμα» μάλιστα κυκλοφόρησε και στην Αυστραλία, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Ακολουθούν περιοδείες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 1998 κυκλοφορεί το «Αντίδοτο»,, ξεπερνώντας τα 80.000 αντίτυπα μέσα σε 7 μέρες, γίνοντας μάλιστα διπλά πλατινιένιος ο δίσκος, ξεπερνώντας τα 130.000 αντίτυπα. Σημειώνονται οι γνωστές επιτυχίες: «Γκάζι», «Σ’ έχω επιθυμίσει», το «Ερωτευμενάκι», «Μεθυσμένη Μου Καρδιά», «Μου ανήκεις», «Τελευταίος Σταθμός», «Μ’αγκαβα Τουτ», κλπ.

Ανάλογη ήταν και η πορεία στις βραβεύσεις, καθώς η Άννα Βίσση απέσπασε τη χρονιά εκείνη 7 βραβεία του περιοδικού Ποπ Κορν. Αυτό της Καλύτερης Γυναίκας Τραγουδίστριας, της Καλύτερης Ερμηνείας, της Καλύτερης Ζωντανής Εμφάνισης, το Καλύτερο Άλμπουμ, το Καλύτερο Τραγούδι, το Καλύτερο Εξώφυλλο Άλμπουμ και το Καλύτερο Ραδιοφωνικό Τραγούδι, ενώ και ο Νίκος Καρβέλας έλαβε το βραβείο για την Καλύτερη Σύνθεση, της υπέροχης μπαλάντας “Μαύρα Γυαλιά”, από το δίσκο Τραύμα. To 1999 στην τελευταία απονομή των βραβείων Pop-Corn η Άννα Βίσση κερδίζει τον τίτλο του «Καλύτερου Τραγουδιού της Δεκαετίας (1990-1999)», για το κομμάτι «Δεν θέλω να ξέρεις».

Το 2000 ακολουθούν οι γνωστές επιτυχίες με τίτλο: «Αγάπη υπερβολική», το «Everthing I Am», η συνεργασία της με την εκπληκτική Καίτη Γαρμπή, στο «Καλύτερα οι Δυο μας», κλπ. Τον Απρίλιο του 2001 στα Μουσικά Βραβεία Ποπ Κορν, η Βίσση απέσπασε πέντε βραβεία: Καλύτερη Ελληνίδα Τραγουδίστρια, Καλύτερο Τραγούδι, Καλύτερη Ερμηνεία, Καλύτερο Βίντεο Κλιπ και Καλύτερη Γυναικεία Σκηνική Παρουσία. Ένα χρόνο μετά το 2001, η Βίσση πραγματοποίησε τη δεύτερη θεατρική της εμφάνιση, στο μιούζικαλ Μάλα.

Το 2004 συμμετέχει στην τελετή λήξης των «Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων», αλλά και την τελετή για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων θεατών. Το 2005, κυκλοφορεί το αγγλόφωνο τραγούδι με τίτλο, «Call Me». Ο επόμενος χρόνος βρίσκει την Ελληνίδα Ποπ star να συμμετέχει για δεύτερη φορά την Ελλάδα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision που διεξήχθη στις 20 Μαΐου 2006, με το «Everything», κατακτώντας την 9η θέση. Ακολουθεί η επανακυκλοφορία του  «Nylon», ενώ το 2008 κυκλοφορεί δισκογραφικά το άλμπουμ της με τίτλο: «Απαγορευμένο», το οποίο έγινε χρυσό την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του. Ακολουθεί η συνεργασία της με τον Γιώργο Σαμπάνι και τη γνωστή ρεμπέτισσα Μαριώ, το νέο της τραγούδι με τίτλο, «Fabulous», αλλά και το γνωστό «Στην Πυρά».

Το 2010 κυκλοφορεί το «Αγάπη Είναι Εσύ». Ακολουθούν συναυλίες σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Μάρτιος 2010 και η εκπομπή στο κανάλι του AlphaChart Show Your Countdown, την κατατάσσει στην 2η θέση, ανακηρύσσοντάς την ως την μία από τις δημοφιλέστερες-εμπορικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες των τελευταίων 50 χρόνων.(μετά την επίσης μεγάλη πασίγνωστη τραγουδίστρια Χαρούλα Αλεξίου). Κερδίζοντας μάλιστα πάνω από 70 βραβεία, για την προσφορά της στην μουσική, την τέχνη και τον πολιτισμό, κατάφερε να αποκτήσει το πρώτο της βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, 7 Μουσικά Βραβεία με την ονομασία Αρίων, 22Βραβεία Ποπ Κορν, 10 Μουσικά Βραβεία Κύπρου,, αλλά και 10 Mad Video Awards, κοκ.

Το 2012 βγαίνει το «Τυραννιέμαι», «Μια νύχτα το πολύ», κλπ. Αμέσως μετά ακολουθεί η συνεργασία της με τον Νίκο Ζωϊδάκι και με το τραγούδι, «Δεν είναι ψέμα», το «Προτιμώ», κλπ. Αμέσως έπειτα, ερχονται οι συνεργασίες με τον Αντώνη Ρέμμο, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, την Demy, τους Freaky Fortune και τον Riskykidd αλλά και με ονόματα διεθνούς φήμης, όπως η εκκεντρική Κοντσίτα Βουρστ κλπ.

Στις 12 Ιουλίου 2016 η Βίσση παρέλαβε τρία βραβεία στην πρώτη απονομή των Super Music Awards στην Κύπρο. Τα βραβεία ήταν τα “Καλλιτέχνης της Χρονιάς”, “Καλύτερο Άλμπουμ της Χρονιάς” (για τον δίσκο “Συνέντευξη”) και “Κύπριος Καλλιτέχνης της Χρονιάς”. Στην απονομή των 35ων Κορφιάτικων Βραβείων η Βίσση παρέλαβε το τιμητικό βραβείο Σοφία Βέμπο, για τη συμμετοχή της στις θεατρικές παραστάσεις Δαίμονες, Μάλα και οι Καμπάνες Του Edelweiss. Νοέμβριος του 2016 τιμάται με το «Κορφιάτικο Βραβείο» Σοφία Βέμπο, για την συμμετοχή της στις θεατρικές παραστάσεις με τίτλο «Δαίμονες», «Μάλα», αλλά και στις «Καμπάνες Του Edelweiss».

Με 28 προσωπικά άλμπουμ στο ενεργητικό της και έχοντας μάλιστα αποκτήσει 12συλλογές, αλλά και 23 συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, η Άννα Βίσση χάραξε την μουσική της πορεία, αναλλοίωτη στο χρόνο. Συνολικά η δισκογραφία της περιλαμβάνει 37 πλατινένιες και 16 χρυσές διακρίσεις, πουλώντας πάνω από 10εκατομμύρια αντίτυπα δίσκων παγκοσμίως. Σε όλη αυτή την πορεία των καλλιτεχνικών της ετών, την  είδαμε να πρωταγωνιστεί σε 4μουσικο-θεατρικές παραστάσεις, τρείς όπερες, ένα μιούζικαλ, αλλά και σε guest εμφανίσεις τηλεοπτικών προγραμμάτων στην TV.

Η Άννα Βίσση είναι από τις πρώτες τραγουδίστριες που εισήγαγαν την Δυτική Πόπ Μουσική στην Ελλάδα, συνδυάζοντας μάλιστα ήχους από την λαϊκή, την έντεχνη, αλλά και ποπ μουσική, δημιουργώντας μια ευρεία γκάμα τραγουδιών. Πρόκειται για την μοναδική Ελληνο-Κύπρια Τραγουδίστρια, που έφτασε στην κορυφή του Billboard Dance Club Chart, με το πασίγνωστο τραγούδι Call Me.

Πηγή Πληροφοριών: Wikipedia.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο