ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ:ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Πορτοκάλι, το πιο ίσως δημοφιλές εσπεριδοειδές φρούτο στον κόσμο, με υψηλή διατροφική αξία, που θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού, έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και το απολαμβάνουμε, είτε για τον πλούσιο- σε βιταμίνες- χυμό του, είτε μέσα στα φαγητά για το εξαίσιο άρωμά του, αλλά -και σε πολλές των περιπτώσεων-χρησιμοποιείτε και στην σύγχρονη κοσμετολογία για καλλυντική χρήση.

Τα Πορτοκάλια προσφέρουν πλήρη ενυδάτωση στον οργανισμό μας, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε νερό, που αγγίζει το 87%.  Μία μερίδα 100gr , μπορεί να περιέχειμόλις 47 θερμίδες. Συνήθως καλλιεργούνται σε θερμές περιοχές και περιλαμβάνει 2 ποικιλίες, την πολύ γλυκιά-αρωματική γεύση και την λιγότερο γλυκιά, η κανονική-γλυκόξινη γεύση του.

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των πορτοκαλιών, είναι οι βιταμίνες που περιέχουν C, A και B1. Παράλληλα είναι πλούσια πηγή αμινοξέων, φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, Β καροτενίου, σιδήρου, φωσφόρου, ιωδίου, νατρίου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, πηκτίνης κλπ.

Παράλληλα, περιέχουν υψηλό ποσοστό σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή στοιχεία, που σημαίνει ότι δρουν προληπτικά στον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών του οργανισμού, δρουν προστατευτικά, αλλά και θεραπευτικά σε μερικές των περιπτώσεων.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ

  • Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
  • Θωρακίζουν τον οργανισμό, απέναντι στους ιούς και τις μολύνσεις
  • Βοηθούν στην σωστή υγεία των οστών, των δοντιών και των ούλων
  • Ενυδατώνουν και προστατεύουν το δέρμα, από την ανάπτυξη ελευθέρων ριζών(δρα κατά της πρόωρης γήρανσης)
  • Συμβάλουν στην ρύθμιση, της σωστής λειτουργίας της καρδιάς(μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων)
  • «Ρυθμίζουν» την αρτηριακή πίεση
  • Μειώνουν την χοληστερόλη
  • Βοηθούν στην απώλεια βάρους(προωθούν το αίσθημα κορεσμού)
  • Συμβάλουν στην ανακούφιση, των πόνων της αρθρίτιδας
  • Δρούν προληπτικά, κατά του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας των ματιών(σε ηλικιωμένους)
  • Ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης, λίθων στα νεφρά
  • Συμβάλει στην προστασία κατά του έλκους
  • Ανακουφίζουν την δυσκοιλιότητα
  • Λειτουργούν προληπτικά, κατά της εμφάνισης του καρκίνου(ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες)
  • Βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, βελτιώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης

Η ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΗ

Ο φλοιός του πορτοκαλιού, χρησιμοποιείται πολλές φορές από την κοσμετολογία, φτιάχνοντας διάφορες καλλυντικές κρέμες ενυδάτωσης, που τονώνουν την λάμψη του δέρματος, αλλά πολλές φορές δρουν και θεραπευτικά, μειώνοντας τις κηλίδες, αντιμετωπίζοντας τα σημάδια της ακμής, βοηθούν κατά της εμφάνισης των ελεύθερων ριζών, που μπορούν να προκαλέσουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος και δρουν καταλυτικά, κατά των ρυτίδων του δέρματος.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ & «ΑΡΝΗΤΙΚΑ» ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ

Τα Πορτοκάλια σίγουρα μας προσφέρον απεριόριστα θετικά στοιχεία για τον οργανισμό μας, φτάνει όμως να γίνεται σωστή κατανάλωση Αυτών και όχι να φτάνουμε στην κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων(καθημερινώς), κάτι που μπορεί -στην αντίθετη περίπτωση- να «βλάψει» με κάποιο τρόπο τον οργανισμό μας. Προσοχή λοιπόν στην υπερβολική κατανάλωση πορτοκαλιών θα δώσουμε, λόγω των όξινων ενώσεων(ασκορβικό και οξικό οξύ)που εμπεριέχονται σε αυτά και μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα του στομάχου. Παράλληλα όμως, εξαιτίας της υψηλής ποσότητας ασβεστίου, υπάρχει και η πιθανότητα επιβάρυνσης των νεφρών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο