ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία Τουρκική δραστηριότητα, που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της Τουρκίας. Και αν δεν μπορεί να επιτευχθεί η συμφωνία, τότε είμαστε σε ανοιχτή σε Διεθνή δικαιοδοσία, αλλά οι κόκκινες γραμμές δεν μπορούν  να παραβιαστούν από κανέναν», τόνισε σε δήλωσή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοιχτή σε όλους, υπό  μια όμως βασική προϋπόθεση, να σέβονται το Διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας», συνέχισε χαρακτηριστικά.

photo:sputniknews.gr

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med, Μητσοτάκης, Νετανιάχου και Αναστασιάδης, καταδίκασαν την απόφαση της Τουρκικής Βουλής, για την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη, κάνοντας μάλιστα λόγω, για επικίνδυνη κλιμάκωση.

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματα της στην Λιβύη, αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970(2011), του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης για τη Λιβυκή σύγκρουση. Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης », υπογράμμισαν χαρακτηριστικά σε κοινή δήλωσή τους οι Τρεις Ηγέτες.

photo:tanea.gr

«Επαναλαμβάνω ότι δεν πηγαίνουμε εναντίον κανενός, αλλά δουλεύουμε υπέρ των αξιών όλων, δουλεύουμε για το καλό των λαών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει, δεν στρέφονται εναντίων τις όποιας Τρίτης  χώρας», τόνισε σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης

Την υποστήριξή του στην υπογραφή της συμφωνίας East Med, αλλά και την έντονη ανησυχία του για τις τουρκικές προκλήσεις, εκφράζει εκπρόσωπος του State Department.

«Εξακολουθούμε να έχουμε ανησυχίες για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως, των παράνομων γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας της θαλάσσιας οριοθέτησης, μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Για επικίνδυνη κλιμάκωση στο θέμα της Λιβύης, έκανε λόγω και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, σε τηλεφωνική του επικοινωνία που είχε με τον με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, καθώς και με τους ομολόγους του της Κύπρου, της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σχετικά με τις επικίνδυνες συνέπειες της απόφασης της Τουρκίας, να αποστείλει στρατεύματα στην Λιβύη, συνέπειες που έχουν επίπτωση στην Αραβική Εθνική Ασφάλεια, την Περιφερειακή Ασφάλεια, την Ασφάλεια της Μεσογείου, αλλά και την σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Ενοχλημένη εμφανίζεται η πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με πηγές του Τουρκικού Υπουργείου: «Η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East med, είναι ένα νέο παράδειγμα μάταιων βημάτων στην περιοχή, που έχουν ως στόχο να αποκλείσουν την χώρα μας από την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόϊ.  

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΤΡΑΜΠ

photo:ethnos.gr

Την Κυριακή αναχωρεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τις ΗΠΑ, την Τρίτη στις 9 το βράδυ(ώρα Ελλάδος),έχουμε την συνάντηση με τον Τράμπ. Ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει την Τουρκική προκλητικότητα με Ντοκουμέντα και Στοιχεία, τονίζοντας την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και θα χαρακτηρίσει άκαιρη την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Στο τραπέζι θα συζητηθεί και το θέμα της περεταίρω αμυντικής συνεργασίας με της ΗΠΑ, αλλά και στον τομέα των F35. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ακόμη, πως η Ελλάδα, είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά και να ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τράμπ, την έμπρακτη στήριξή του.

Στο πλαίσιο επίσης της δεξίωσης που θα του παραθέσουν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μαικ Πενς.

Στην επιστροφή του προς Ελλάδα, δεν θα παραλείψει να ενημερώσει τους πολιτικούς Αρχηγούς των κομμάτων, για τα φλέγοντα ζητήματα των εθνικών μας θεμάτων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο