ΕΞΕΛΕΓΗ H ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ… …ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

photo:protothema.gr

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 261 θετικές ψήφους από την ολομέλεια της Βουλής, εξελέγη σήμερα 22 Ιανουαρίου του 2020, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, “ψήφισαν συνολικά 294 βουλευτές, απόντες ήταν 6 βουλευτές, ενώ υπέρ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ψήφισαν 261 βουλευτές, με τους 33 να ψηφίζουν παρόν”.

Κατά το άρθρο 32 παρ3 του Συντάγματος, η εκλογή της περιλάμβανε, 61 ψήφους παραπάνω απ’ ότι απαιτεί το Σύνταγμα και με 33παρόν, προέρχονται από τα κόμματα Των «ΚΚΕ», «ΜΕΡΑ 25» και την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ», του Κυριάκου Βελόπουλου.

photo:real.gr

Η πρόεδρος του ΣτΕ(Συμβουλίου Της Επικρατείας), είναι πρώτη γυναίκα που κατακτά το Ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα.

Την υποψηφιότητά της στήριξαν βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ενώ καταγράφηκαν και 6 απουσίες.

Σε δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε πως η εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, επιβεβαιώνει την δυνατότητα Εθνικής σύμπνοιας στα μεγάλα ζητήματα, αλλά κι’ ότι αποτελεί μια νέα μετάβαση στην νέα εποχή. Επίσης τόνισε πως, δικαιώνεται για την επιλογή του, από την διαδικασία του σημερινού αποτελέσματος, της ψηφοφορίας, όπου εξελέγη από την ευρεία πλειοψηφία, στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, με την κυρία Σακελλαροπούλου, για να την συγχαρεί και να εκφράσει την ικανοποίηση του, για την συγκέντρωση της ευρύτατης πλειοψηφία της, με την οποία εξελέγη στο Ύπατο Πολιτειακό Αξίωμα, αλλά και ότι πρόκειται για ιστορικό ορόσημο, το να είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να έχει την «υπερκομματική σφραγίδα».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έσπευσε να συγχαρεί την κυρία Σακελλαροπούλου για την εκλογή της, αλλά και να της εκφράσει τις θερμές του ευχές για κάθε επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.

photo:kalavrytanews.com

Από την ψηφοφορία υπήρξαν δύο ισχυρές απουσίες, κυρίως από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αλλά και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις.

Ο μεν Ζουράρις ενημέρωσε -την γραμματεία της κοινοβουλευτικής ομάδας και ιδιαιτέρως δε την κυρία Γεροβασίλη-, ότι λόγω προβλήματος που αντιμετώπιζε, δεν θα μπορούσε να παραστεί στην σημερινή συνεδρίαση της ψηφοφορίας. Ωστόσο δεν έστειλε στην βουλή πρόθεση ψήφου, ότι δηλαδή στην περίπτωση που ήταν παρόν, θα ψήφιζε την Σακελλαροπούλου.

Ο δε Μεϊκόπουλος, είχε δηλώσει πως είχε υποστεί βλάβη το αυτοκίνητό του(μέσω των πηγών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ)και έτσι έφτασε καθυστερημένα στην βουλή, μη καταφέρνοντας να ψηφήσει.

Στις 13 Μαρτίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα υποδεχτεί την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προκειμένου να παραδώσει την Προεδρία επίσημα.

Η ορκωμοσία θα γίνει την Παρασκευή, στις 16 Μαρτίου του 2020.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο