ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

photo:evima.gr

Σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές προβλέπει το κείμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του κράτους, που θα οδεύσει προς δημόσια διαβούλευση και ψήφιση προς την βουλή και αφορά τους παλαιούς και νέους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους μισθωτούς με μπλοκάκι.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

1ον Σύμφωνα με το άρθρο 47 του συντάγματος, προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων, ένα κομμάτι δηλαδή από το 0,5% του ΑΕΠ, που αφορά στην συμπληρωματική χρηματοδότηση του κοινωνικού προϋπολογισμού, θα καλύπτει δαπάνες πολιτικών, κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγείας.

Δεν γίνεται αναφορά, για την εφάπαξ παροχή των συνταξιούχων κάθε Δεκέμβριο, όπως γινόταν στο προσχέδιο.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου εργασίας, δηλώνεται ότι πρόκειται για νομοτεχνική βελτίωση, προκειμένου με αυτά τα κονδύλια να γίνονται παρεμβάσεις όχι μόνο στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και στους τομείς, της υγείας και της πρόνοιας.

2ον Δεύτερη σημαντική αλλαγή, αφορά τους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία στο δημόσιο. Στην περίπτωση που είναι κάτω των 62ετων, θα σταματάει η καταβολή της σύνταξής τους,(για το διάστημα που θα εργάζονται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης), ενώ αν είναι πάνω από τα 62 έτη, η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30%.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζει πως «επιβεβαιώνεται η κατάργηση της 13ης σύνταξης και η μείωση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων».

photo:tovima.gr

Παράλληλα ο Υπουργός των Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διαψεύδει δημοσιεύματα, ότι το σχέδιο του νέου ασφαλιστικού ανοίγει δημοσιονομική «τρύπα». «Προχωράμε κανονικά και η κυβέρνηση θα εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του συμβουλίου της επικράτειας».


Πιο αναλυτικά: αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, θα υπολογιστούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, με τους βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης που φτάνουν στο 50%, για 40έτη ασφάλισης.

Για συντάξιμες αποδοχές 1500ευρώ, η νέα μηνιαία σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.134ευρώ από 1.026ευρώ, αυξημένη δηλαδή κατά 108ευρώ.

Μετά τον επαναυπολογισμό των συντάξεων, για όσους από τους παλαιούς συνταξιούχους προκύψουν αυξήσεις, η προσαύξηση θα γίνει σε 5 ετήσιες δόσεις έως και το 2024, ενώ για τους νέους συνταξιούχους σε μία.

Επίσης, μέση αύξηση κατά 99,5 ευρώ και αναδρομικά, θα πάρουν όσοι έχουν επικουρική σύνταξη και υπέστησαν μειώσεις, έχοντας μάλιστα άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1300ευρώ.

ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Όσον αναφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, το νέο σύστημα εισφορών προβλέπει έξι κατηγορίες σταθερών ασφαλίστρων ελεύθερης επιλογής για σύνταξη, αλλά και ειδική κατηγορία για τους νέους επαγγελματίες.

photo:eea.gr

Δυο θα είναι οι κατηγορίες σταθερών εισφορών υγείας.

Τρεις κατηγορίες ασφαλίστρων, θα ισχύουν για επικουρική και εφάπαξ.

Από το 2021 προβλέπετε, προαιρετική υπαγωγή κλάδων που εξαιρούνται.

Σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπολίτευσης και την Έφη Αχτσιόγλου: «το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώσει αυξημένες εισφορές κατά 20%».

ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ

Στην παράλληλη απασχόληση, οι μισθωτοί με μπλοκάκι θα καταβάλουν πλέον μια εισφορά, αρκεί οι μηνιαίες κρατήσεις από την μισθωτή εργασία, να καλύπτουν τα 252ευρω.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο