ΠΑΡΙΣΙ: «Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ»!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Ένας από τους ερωτικότερους προορισμούς της Ευρώπης, που προσφέρεται για να ταξιδέψει κανείς, σε οποιαδήποτε εποχή του έτους, με ανυπέρβλητη ομορφιά και «γαλλική φινέτσα», είναι φυσικά η «Πόλη του φωτός», το Παρίσι.

Paris: The Eiffel Tower and the Champ de Mars.
photo: Wladyslaw (Taxiarchos228)

Το Παρίσι είναι η Πρωτεύουσα της Γαλλίας και της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς και θεωρείται μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Ο συνολικός της πληθυσμός, ξεπερνά τους 13.000.000 κατοίκους και είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, αλλά και όλου κόσμου. Η παγκόσμια μάλιστα κατάταξη το φέρνει στην 23η θέση. Αποτελεί ακόμη την έδρα πολλών διεθνών οργανισμών όπως της UNESCO και θεωρείται η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας.


Το μουσείο του Λούβρου
photo: Free On-Line Photos (FOLP) – FOLP, image 2269, “Le Louvre et sa Pyramide, de nuit”

Το Παρίσι βρίσκεται χτισμένο, στο κέντρο του λεκανοπεδίου της πόλης και πιο συγκεκριμένα 65 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Συνήθως περιβάλλεται από μεγάλα δάση και η έκτασή της φτάνει τα 105,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ ολόκληρη η μητροπολιτική περιοχή ξεπερνά τα 14.518 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΗΚΟΥΑΝΑΣ

Ο ποταμός συνδέει την πόλη, με το εσωτερικό της Γαλλίας και ιδιαιτέρως δε με την Βουργουνδία, αλλά και την Μάγχη. Χωρίζει το Παρίσι σε δύο άνισες όχθες, όπου στην δεξιά όχθη κυριαρχούν οι επιχειρήσεις και τα χρηματιστήρια, ενώ στην νότια όχθη, την αριστερή δεσπόζει ο παραδοσιακός τόπος διαμονής των διανοούμενων και των καλλιτεχνών.

Η Παναγία των Παρισίων
photo: Carlos Delgado

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Το Ιλ ντε λα Σιτέ, θεωρείται το μικρό νησάκι στον ποταμό Σηκουάνα και βρίσκεται φυσικά στην καρδιά του Παρισιού. Αποτελεί μάλιστα το αρχαιότερο σημείο του Παρισιού. Δίπλα του βρίσκεται το Ιλ Σάιν Λουί.

ΠΑΡΙΣΙ: «Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ… ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ»!.

Ένας προορισμός που συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλα τα “μήκη και πλάτη” της γης. Ο πλούσιος αρχιτεκτονικός πολιτισμός, τα μνημεία, αλλά και τα μουσειακά εκθέματα, προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για να την θαυμάσουν από κάθε άποψη. Στο Παρίσι υπάρχουν πάνω από 10.000 εστιατόρια. Το πασίγνωστο Μουλέν Ρουζ, χτίστηκε το 1889. Πρόκειται για το καμπαρέ, το οποίο σημαίνει “Κόκκινος Μύλος” και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του.






Φθινόπωρο στο Παρίσι
photo: Valerii TkachenkoCityscape|Paris|raining autumn

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ, είναι:

Ο πασίγνωστος Πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου, η Σακρέ Κερ στην Μονμάρτη, η Παναγία των Παρισίων, το μνημείο της Βαστίλλης, η Πλατεία Βαντόμ, η Πλας ντε Βοζ, αλλά και τα μουσεία του Λούβρου, του Ορσέ, του Πικάσο, του Ροντέν, το Μπωμπούρ(εκθέματα σύγχρονης τέχνης), το πανεπιστήμιο της Σορβόνης, καθώς και το παλάτι των Βερσαλλιών, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη και φυσικά ο απόλυτος προορισμός των παιδιών και όχι μόνο , η πανέμορφη Eurodisney.

Μονοπάτι στο δάσος του Μεντόν και άποψη πάρκου στο κοντινό προάστιο Μαιζόν-Αλφόρ
photo: Morgatek by User:MARKELLOS using CommonsHelper

Τα μουσεία ανέρχονται στα 160, με 200μόνιμες εκθέσεις τέχνης(γκαλερί), 100θέατρα και 600κινηματογράφους.

ΤΑ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Πάρκο Μονσώ – Λίμνη στο Δάσος της Βανσέν – Άποψη του πάρκου των Μπυτ-Σωμόν
photo: Morgatek by User:MARKELLOS using CommonsHelper

Το Μουσείο του Λούβρου-όπου βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού-, άνοιξε τις πύλες του το 1793, περιλαμβάνει εκθέματα πάνω από 30.000, από την αρχαιότητα μέχρι και τον 19ο αιώνα. Θεωρείται ως το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, ενώ πριν γίνει μουσείο, ήταν βασιλική κατοικία.

Ο πύργος του Άιφελ
photo

Το Μουσείο Ορσέ, πρόκειται για έναν παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, που ανακατασκευάστηκε το 1986, στεγάζοντας αντικείμενα γαλλικής τέχνης, κυρίως της περιόδου 1848 με 1914, φιλοξενώντας μάλιστα μια πλούσια συλλογή ιμπρεσιονιστικών έργων, καθώς και εξαιρετικές προσωρινές εκθέσεις.

Το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού ή αλλιώς Μπωμπούρ ή και Εθνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, γνωστό για την νεωτεριστική αρχιτεκτονική του, χτίστηκε το 1977 και στεγάζει σύγχρονα έργα τέχνης.

Η αψίδα του Θριάμβου
photo: Gérard Ducher (user:Néfermaât)

Το Γκράν Παλέ, πρωτοάνοιξε το 1900. Περιλαμβάνει-εντός μουσείου-κυρίως πίνακες ζωγραφικής. Δίπλα του βρίσκεται ενσωματωμένο ένα δεύτερο μουσείο, Αυτό της Φυσικής Ιστορίας.

Το πασίγνωστο μουσείο Πάμπλο Πικάσο– αφιερωμένο στον κορυφαίο Ισπανό ζωγράφο-, εκτίθενται 250περίπου έργα του Πικάσο, πίνακες, αλλά και γλυπτά.

Το Πάρκο Βιλέτ, όπου βρίσκονται τα μουσεία της “πόλης της μουσικής” και της “Πόλης των επιστημών και βιομηχανίας”, με την τεράστια κινηματογραφική αίθουσα Ζεόντ.

Το Μουσείο Ροντέν, που φιλοξενεί έργα του διάσημου γλύπτη.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης του Παρισιού, στο οποίο φιλοξενούνται έργα των Πωλ Σεζάν, Πάμπλο Πικάσο και πολλών άλλων σύγχρονων δημιουργών.

Το Μουσείο τη Όπερας, το γνωστό Palais Garnier”, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Ναπολέοντα τον Γ.

Το Μουσείο Τεχνών και Επιτηδευμάτων.

Το Στρατιωτικό Μουσείο, στο Μέγαρο των Απομάχων.

Seamless 360° Panorama from the top viewing platform of the Eiffel Tower, showing all of Paris and the Seine around.
photo: Armin Hornung

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ περιλαμβάνουν κονσέρτα, εκθέσεις, φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου, αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και τις πασίγνωστες επιδείξεις μόδας.

ΤΑ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η…ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΔΡΟΜΟΙ.

Το Ανάκτορο Φονταινεμπλώ μπήκε το 1979 πλέον επίσημα στον κατάλογο της UNESCO, ως το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Νόμισμα των Παρισίων, τύπου Φιλίππειου, 2ος αιώνας π.Χ.
photo: Classical Numismatic Group, Inc. http://www.cngcoins.com

Την ίδια τύχη είχε και το παλάτι των Βερσαλλιών το 1981, καθώς και η όχθη του ποταμού Σηκουάνα το 1991.

Η πιο ΔΙΑΣΗΜΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, θεωρείται η «Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων». Το πλάτος της φτάνει τα 71 μέτρα και το μήκος της τα 2χιλιόμετρα. Ξεκινά από την πλατεία Κονκόρντ και τερματίζει στην περιοχή της πλατείας Place CharlesdeGaulle, όπου και η Αψίδα του Θριάμβου.

Ο Πύργος του Άιφελ, με την πανύψηλη κατασκευή του, που φτάνει σε ύψος τα 324μ. Οι εργασίες κατασκευής της ξεκίνησαν το 1887 και ολοκληρώθηκαν1889. Κάθε χρόνο δέχεται συνολικά πάνω από 6.000.000 επισκέπτες, ενώ το 2002 συμπλήρωσε συνολικά 200.000.000 επισκέπτες, από την περίοδο δε μάλιστα που κατασκευάστηκε.


Flag of Paris
photo: Invitatious (me)

Η Αψίδα του Θριάμβου έχει ύψος 50μ. και μήκος 45μ. και κατασκευάστηκε με εντολή του Ναπολέοντα του Α΄. Οι εργασίες του ξεκίνησαν το 1806 και η Αψίδα εγκαινιάστηκε από το Βασιλιά της Γαλλίας Λουί Φιλίπ το 1836.

Η Σορβόννη-που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα- θεωρείται ως το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο Βόρεια των Άλπεων.

Το Καφέ Λε Ντε Μαγκό, αποτελεί γνωστό ορόσημο του Παρισιού.

Greater coat of arms of the city of Paris, France
photo: Bluebear2 , by user:SanchoPanzaXXI

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Ο αρχαιότερος καθεδρικός Ναός της Ευρώπης, θεωρείται ο Ναός της Παναγίας των Παρισίων. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε το 1345. Αποτελείται από δύο Πύργους, με το ύψος τους να φτάνουν ξεχωριστά τα 69μέτρα, ενώ το συνολικό μήκος της εκκλησίας φτάνει τα 130 μέτρα και το πλάτος της αναλογεί σε 45μέτρα. Η χωρητικότητα ανέρχεται συνολικά σε 9.000 άτομα.

Η Εκκλησία του Αγίου Σουλμπικίου, άρχισε να χτίζεται το 1649 και ολοκληρώθηκε το 18ο αιώνα.

Η “Βασιλική της Ιερής Καρδιάς”, όπου πρόκειται για την ρωμαιοκαθολική εκκλησία, η οποία βρίσκεται στον λόφο της Μονμάρτης, όπου αποτελεί το ψηλότερο σημείο της πόλης. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1914.

ΤΟ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ.

Το νεότερο Διεθνές Αεροδρόμιο του Παρισιού “Σαρλ ντε Γκωλ”, βρίσκεται στα βόρεια και αποτελεί το δεύτερο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης. Το παλαιότερο αεροδρόμιο, φέρνει το όνομα Ορλί και βρίσκεται στα νότια της πόλης. Υπήρχε ακόμη ένα παλαιό αεροδρόμιο το Μπουρζέ, ωστόσο δεν χρησιμοποιείται πλέον από τις αεροπορικές εταιρείες.

Πηγή Πληροφοριών:el.Wikipedia.org

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο