ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Αύξηση στις συντάξεις των ήδη εργαζόμενων και όσων θα ενταχθούν στο μέλλον στην παραγωγική διαδικασία, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα συμπληρώσουν 30χρόνια εργασίας, προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Ασφαλισμένος που θα έπαιρνε σήμερα μηνιαία σύνταξη 1.240ευρώ-με 40χρόνια έτη ασφάλισης-, θα πάρει με το νέο ασφαλιστικό 1.384, δηλαδή 144ευρώ περισσότερα.

Επίσης με το νέο ασφαλιστικό σύνταξη 1.026 ευρώ, αυξάνεται στα 1.134, με 40κονταετία, ενώ σύνταξη 1.668 ευρώ, αυξάνεται στα 1.884.

Κερδισμένοι “βγαίνουν” ωστόσο οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικό βίο τουλάχιστον 30ετών, καθώς η βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης, φέρουν υψηλότερες συντάξεις. Πιο συγκεκριμένα κλειδώνουν αυξήσεις από 10 έως 252 ευρώ στις κύριες συντάξεις, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

«Αυτός ό νόμος ουσιαστικά κοιτάει το μέλλον, κοιτάει τις νέες γενιές που θέλει κατάματα να πει, μείνετε στο ασφαλιστικό σύστημα, έχετε εμπιστοσύνη στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ,ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο- μετά από 12χρόνια- που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις, αντίθετα θα έχει αυξήσεις», συνέχισε χαρακτηριστικά.

Χιλιάδες ωστόσο παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα δουν καθαρές αυξήσεις στην τσέπη, καθώς θα γίνει συμψηφισμός τους με την προσωπική διαφορά.

Με ειδική ρύθμιση η αυξημένη αναπλήρωση διατηρείται, για όσους υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις και τους πιλότους. Έτσι το νέο ασφαλιστικό δεν φέρνει εκπλήξεις γι’ αυτή την κατηγορία, αφού προβλέπει αυξημένη αναπλήρωση και για μετά το 45ο έτος ασφάλισης.

Σε ότι αφορά στις επικουρικές συντάξεις, αυξήσεις από 5 έως 200ευρώ, με μέση αύξηση τα 99,5ευρώ, έρχονται για εκείνους που υπέστησαν μειώσεις το 2016.

Νέο τοπίο στο νέο σύστημα εισφορών, έρχεται και για τους μη μισθωτούς. Έξι ασφαλιστικές κατηγορίες , ελεύθερης επιλογής για σύνταξη και υγεία και ειδική κατηγορία –με χαμηλότερες εισφορές-θεσπίζεται για νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, κάτω της πενταετίας.

Έτσι ασφαλιστική ικανότητα και παροχές υγείας, με το ελάχιστο των 50ημερών ασφάλισης, προβλέπεται για τους μισθωτούς και αντίστοιχα 2μηνων για τους μη μισθωτούς.

 «Ο κύριος Βρούτσης, χαρακτηρίζει έντονα κοινωνικό, ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο, από το οποίο επιβαρύνονται οι 9 στους 10 επαγγελματίες και χάνουν οι 9 στους 10 συνταξιούχους», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, για να τονίσει συνεχίζοντας πως «η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, επιβεβαιώνει την συνέπεια της κυβέρνησης, σε πολιτικές ακραίας μονομέρειας, υπέρ των ελαχίστων και εις βάρος των πολλών».

Τέλος και οι διπλές εισφορές για τους μισθωτούς με μπλοκάκι. Προϋπόθεση,  οι μισθολογικές κρατήσεις να καλύπτουν τις εισφορές, της δεύτερης κλίμακας.

Από τον ερχόμενο Ιούνιο, μειώνονται επίσης κατά 0,9% οι ασφαλιστικές εισφορές, για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Πιο κοντά στην σύνταξη έρχονται οι χιλιάδες εργαζόμενοι με διαδοχική ασφάλιση, καθώς μειώνονται σε χίλιες οι ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται στον τελευταίο φορέα, για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Διατηρούνται επίσης οι μειωμένες εισφορές για 1έτος, για τις εργαζόμενες που αποκτούν παιδί.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο