ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί ο 4ος κύκλος στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση, προκειμένου να ελαφρυνθούν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι επιχειρηματίες, από την επέλαση της κρίσης του covit-19.

«Οι τρείς δέσμες μέτρων που έχουμε εξαγγείλει και υλοποιούνται μέχρι σήμερα, αλλά και η 4η που ανακοινώνουμε σήμερα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που άπλωσε έγκαιρα η κυβέρνηση, συγκρατώντας τις απολύσεις, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας, δίνοντας προσωρινά εργαλεία ευελιξίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται και φυσικά ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

ΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

  • Όσον αφορά τα 800ευρώ, θα υπάρξει ειδική αποζημίωση και για τους επιστήμονες, που θα λάβουν τον Μάιο, εφόσον και μόνο όταν θα διαρκέσει η κρίση και πρόκειται για οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, δικηγόρους και ερευνητές.
  • Από τον Απρίλιο, θα πάρουν το εκπαιδευτικό επίδομα τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης 600ευρώ σε 2 δόσεις. Τα πρώτα 400ευρώ, στα μέσα του Απριλίου και τα 200ευρώ στο τέλος του Απριλίου, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε ειδικό έντυπο, την ερχόμενη εβδομάδα.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες-αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις-έως 5εργαζόμενους- και αυτοί θα πρέπει να κάνουν αίτηση στον “εργάνη” για τα 800ευρώ, σε ειδικό έντυπο. Η αίτηση ξεκινά από της 6Απριλίου.
  • Για αυτούς που θα πρέπει να κάνουν συμπληρωματική δήλωση στο “εργάνη”, με νέο έντυπο, ώστε να δηλώσουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν τον ΚΑΔ(Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας), δευτερογενούς κυρίως Δραστηριότητας· από σήμερα θα πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση, ώστε να μπορέσουν να μπούνε και οι εργαζόμενοι που απασχολούν, στα νέα μέτρα.

Όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι σήμερα στο “εργάνη”, πρόκειται για περισσότερες από 295.000χιλιάδες επιχειρήσεις και αφορούν περισσότερους από 410.000χιλιάδες εργαζόμενους.

  • Το “Δώρο του Πάσχα”- για εργαζόμενους κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων με βάση τον ΚΑΔ- θα καταβληθεί  ολόκληρο, αλλά την περίοδο του καλοκαιριού(στις 30/06).  Το “Δώρο” θα χωριστεί· ένα τμήμα του θα το καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός-και αυτό θα αφορά το διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας- και ένα τμήμα θα το καταβάλλει  ο εργοδότης-και αυτό αντιστοιχεί στα δεδουλευμένα-.
  • Κανονικά το “Δώρο” θα καταβληθεί ,για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που εργάζονται κανονικά, έως και την Μ. Τετάρτη.
  • Έκτακτο “Δώρο του Πάσχα”, έως της 10Απριλίου, θα καταβληθεί στους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας: νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Μια μικρή παράταση θα πάρουν όσοι πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές(ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), αντί δηλαδή τέλος Μαρτίου, θα πάει έως της 10Απριλίου.
  • Ο ΟΑΕΔ, μπαίνει στην μάχη κατά της ανεργίας, στον Απρίλιο και το «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας», αλλά και μέχρι τον Μάιο, με σταδιακή υλοποίηση προγραμμάτων, με ωφελούμενους 100.000χιλιάδες ανέργους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο