TA ΧΑΠΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ, ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΝΟΣΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

«Τα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την αρτηριακή υπέρταση(πίεση), δεν φαίνεται να αυξάνουν την ευαισθησία, στην μόλυνση από τον κορονοϊό, ή να αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς σοβαρά με την ασθένεια», απέδειξαν τρείς μεγάλες μελέτες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν χθες στο επιστημονικό(ιατρικό) περιοδικό “New England Journal of Medicine”, όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμοξιωλογίας και Επρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στις 6 το απόγευμα, σε κρατικό κανάλι της χώρας.  

Σύμφωνα με τον κύριο Τσιόδρα, η έρευνα αφορούσε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, όπως η Ραμιπρίλι, η Λισινοπρίλι και όλα τα φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία-όχι εμπορική- τελειώνει στο τελικό συνθετικό –πρίλι.

Επίσης των ανασταλέων του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης, όπου περιλαμβάνει φάρμακα όπως η Βαλσαρτάνη, η Λοσαρτάνη και γενικά τα φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία-όχι η εμπορική-τελειώνει σε –σαρτάνι .

Τα αποτελέσματα των μελετών, αφορούσαν χιλιάδες άτομα που έπαιρναν ή όχι τα φάρμακα αυτά και εξέτασαν τα ποσοστά λοίμωξης με τον νέο Κορονοϊό, αλλά και άλλες καταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για τον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν υπήρχε διαφορά στην πιθανότητα της νόσου, στους ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα, σε σχέση με αυτούς που δεν τα έπαιρναν και στις τρεις μελέτες παρατήρησης, όπου εξέτασαν δεκάδες άτομα και από διαφορετικούς πληθυσμούς στον κόσμο.

Χώρες όπως η Ιταλία, η ΗΠΑ, η Ασία, άλλες περιοχές της Ευρώπης και άλλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, πλην της Ν. Υόρκης, η οποία επικεντρώθηκε η μία μελέτη.

Η μία από τις 3 μελέτες- η οποία εξέτασε 9.000 ασθενείς από 169 νοσοκομεία, σε 11χώρες-, συνέδεσε την χρήση των αντι-υπερτασικών με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε στις άλλες δύο έρευνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάποιος παίρνει αυτά τα φάρμακα και κάποια άλλα φάρμακα που αφορούν τα υψηλά λιπίδια του ορού –της λεγόμενες στατίνες-, θα πρέπει να τα συνεχίσει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο