ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Αναλυτικά μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών, από τις οικονομικές συνέπειες που “προκάλεσε” ο Covid-19, ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίλα Μεδώνη, χθες σε κρατικό κανάλι της χώρας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ, «ΚΑΤΑΣΤΡΏΘΗΚΕ» ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ.

Μόλις προέκυψε το lockdown από τον Μάρτιο:

«Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΤΕ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ. ΌΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΑΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, ΟΜΩΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ».

ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ:

  • Η τόνωση της αγοράς, με αναπτυξιακά μέτρα. Η τόνωση της αγοράς την επόμενη μέρα
  • Η δημιουργία με προσαρμογή πολιτιστικού περιεχομένου, με στόχο την δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης.

ΣΤΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ, Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ:

  • Δομικές αλλαγές με στόχο την θωράκιση του κλάδου, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας και την προστασία των εργαζομένων του.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ:

  • Να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός
  • Να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες
  • Μας ενδιαφέρει η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας

«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟ 2020».

ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ: 45.000χιλιάδες μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στο πολιτισμό, δικαιούνται τα μέτρα στήριξης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση(οριζόντια μέτρα).

  • Το επίδομα των 800ευρώ, για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, είναι ένα σύνολο, 35 και μισό εκατομμύρια.
  • Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων
  • Διευκολύνσεις, στις τραπεζικές υποχρεώσεις.
  • Από 13/05 έως 19/05 /20, θα πάρουν τα 800ευρώ, όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου του 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας, του πρώτου τριμήνου του 2020.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ:

  • Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800ευρω, έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έλιξαν πρόωρα, πριν τον συμβατικό τους χρόνο, κατά το διάστημα 1η Μαρτίου του 2020, έως 20 Μαρτίου του 2020.
  • Από σήμερα 07/05, έως και τις 10/05, μετά από υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών και μετά από την υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων,  στο “εργάνη” του Υπουργείου εργασίας, από 08/05, έως 12/05, οι εργαζόμενοι καθίστανται δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800ευρώ, πληρωτέων από 14 και 15 Μαΐου.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ:

«ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΜΕ,ΤΑ TΟ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ».

  • Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού, των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου, έλιξε πρόωρα, κατά το διάστημα 15/02 του 2020, έως και στις 29/02 του 2020. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των 800ευρώ, μετά από την δήλωσή τους στο “εργάνη”.
  • Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά, όσοι απασχολήθηκαν περισσότεροι του ενός εργοδότη, κατά το διάστημα 15/03/20, έως 20/04/20 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίους, μέχρι και 30% συνολικά, ώρες εργασίας.
  • Θα λάβουν τα 800ευρώ μεταξύ 14ης και 15ης Μαΐου, μετά από δήλωσή τους στο “εργάνη”, σύμφωνα με ειδική εγκύκλιος του Υπουργείο Εργασίας.
  • Όσοι από 01/06/19, έως και την 01/03/20 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία, με 6 μεροκάματα τον μήνα, ή 50μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό, θα λάβουν επίσης τα 800ευρώ.
  • Με ειδική ρύθμιση, εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά, οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

«ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ. ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ 24ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ».

  • Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού, περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλάνο στήριξης, όλων των κλάδων. Δεν υπήρξε εξαίρεση για το παρελθόν, δεν υπάρχει εξαίρεση για το παρόν και αν χρειαστεί και για το επόμενο διάστημα.
  • Στήριξη των εγγεγραμμένων αστικών, Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών, Πολιτισμού, στο μητρώο των πολιτιστικών φορέων του Υπουργείο Πολιτισμού.

«Είναι ένα πάγιο αίτημα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα βγει τις επόμενες ημέρες, ειδική πρόσκληση από το Υπουργείο και θα επιχορηγηθούν απευθείας, με την διαδικασία, του Υπουργείου Πολιτισμού, με 2,5 περίπου εκατομμύρια».

  • Η απόφαση της δημιουργίας μητρώου, καλλιτεχνών και δημιουργών. «είναι μια διαρθρωτική-στρατηγική μεταρρύθμιση, η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο».
  • Από τις 13/05 θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα, στον ιστοχώρο στην “εργάνη” : «artandcultureprofessionals.servises.gov.gr», του Υπουργείου Εργασίας, για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο καις την συνέχεια, αυτό όλο θα μετ’ εξελιχθεί, στο μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών, στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

«Είναι η πρώτη φορά, που γίνεται καταγραφή των πραγματικών δυνάμεων του Πολιτισμού, με διαφάνεια, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη, η συγκρότηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων».

  • Μειωμένα κριτήρια ένταξης στην πλατφόρμα, διασταύρωση των στοιχείων με την “εργάνη”, του efka και του taxis.
  • Μια από τις θεσμικές ρυθμίσεις, είναι η άμεση ψήφιση των διατάξεων, κατά της πειρατείας. «Αυτό σημαίνει προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, των δημιουργών. Ενισχύει τους δημιουργούς, όλων των κλάδων. Ιδιαίτερα όμως, της μουσικής, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης».
  • Στις 2 Απριλίου του 2020, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακοίνωσε το αναπτυξιακό πακέτο, των 15 εκατομμυρίων, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού, τα5 εκατομμύρια και άλλα 10, με έκτατη ενίσχυση από το Υπουργείο οικονομικών.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να εξασφαλίζουμε δουλειά,σ τους ανθρώπους του πολιτισμού, τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες, τώρα που σιγά-σιγά βγαίνουμε και επανερχόμεθα στην κανονικότητα. Επενδύουμε στην παραγωγή».

  • Ήδη με το ελληνικό κέντρο κινηματογράφου, έχει συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα, επιπλέον, της τακτικής του επιχορήγησης, που είναι 3,5 εκατομμύρια, άλλα 2.800.000,γ ια να υποστηριχθούν ταινίες «μικτού» μήκους, ντοκιμαντέρ και για πρώτη φορά-στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού-, animation.
  • Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικά, designing, gaming, ψηφιακός πολιτισμός.
  • «Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 13ης Απριλίου, υπάρχει ειδική διάταξη, που το Υπουργείο Πολιτισμού, από τον ποσόν αυτό, μπορεί να επιχορηγεί, επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, αυτοαπασχολούμενους. Αυτό σημαίνει ότι με μια κοινή Υπουργική Απόφαση, των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, καθορίζονται συγκεκριμένες διαδικασίες,  ώστε τα χρήματα αυτά να πάνε σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι σήμερα, δεν μπορούσαν να επιχορηγηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού».
  • Επίσης από το ποσόν αυτό, ενισχύονται οι κινηματογραφικές αίθουσες και ο φόρος του βιβλίου, κυρίως με αγορές βιβλίου και μεταφραστικά προγράμματα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

«Ήταν η πρώτη φορά που το Υπουργείο Πολιτισμού, ανακοίνωσε πρόσκληση για τον ψηφιακό πολιτισμό. Η πρόσκληση προκηρύχθηκε στις 20 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 30/04. Κατετέθησαν 325 αιτήματα. Είναι τα περισσότερα που έχει συγκεντρώσει πρόσκληση του Υπουργείου, Πολιτισμού».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο