ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Ναύπακτος, πρόκειται για την παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, με πληθυσμό 13.415 κατοίκων(απογραφή 2011), η οποία ανήκει στον Κορινθιακό Κόλπο. Χτισμένη ανάμεσα στο πασίγνωστο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού.

Έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις αρχαιότερες πόλεις, ένας παραδοσιακός οικισμός, άμεσα συνδεδεμένος με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Μια πόλη «οχυρωμένη» η οποία ξεκινά από το ιστορικό λιμάνι, συνεχίζεται με τρία αλλεπάλληλα τείχη και καταλήγει στο γνώριμο σε όλους μας κάστρο.

photo:iellada.gr

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

Μια πόλη την οποία αξίζει να επισκεφτεί κανείς, όχι μόνο για την μεγάλη ιστορικότητα που παρουσιάζει, αλλά και για τα μοναδικού κάλους αξιοθέατά της, ανυπέρβλητης σημασίας, που μένουν αξέχαστα σε όποιον τα θαυμάσει από κοντά.

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΕΙΝΑΙ:

photo:fumara.gr
  • Το καλοδιατηρημένο ΚΑΣΤΡΟ, που δεσπόζει στο λόφο με το πευκοδάσος πίσω από την πόλη.
  • Το ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ, με τον πέτρινο φάρο και το ΜΕΝΤΕΝΙ.
  • Τα ΠΑΛΙΑ ΤΕΙΧΗ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ της πόλης που εκτείνονται από το λιμάνι μέχρι το κάστρο.
  • Τα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΠΙΤΙΑ στο κέντρο της πόλης και τα πλακόστρωτα καλντερίμια της.
  • Το ΠΑΛΙΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗ που έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο.
  • Οι ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΨΑΝΗ ΚΑΙ ΓΡΙΜΠΟΒΟ, καθώς και οι κοντινές ΠΑΡΑΛΙΕΣ των χωριών ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.
  • Η κοντινή πασίγνωστη ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ.
  • Το ΠΑΡΚΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ στο ενετικό λιμάνι.
  • Το ΡΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ της Ναυπάκτου.
photo:travelstyle.gr
photo:enikos.gr

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Η Ναύπακτος είναι γνωστή από τα ΑΡΧΑΙΑ κιόλας ΧΡΟΝΙΑ, καθώς μεσολάβησαν γεγονότα μεγάλης ιστορικής σημασίας, που την σημάδεψαν.

Μια πόλη η οποία πείρε το όνομά της από τις λέξεις ΝΑΥΣ και ΠΗΓΝΥΜΙ, που σημαίνει «κατασκευάζω πλοίο».

Από το 350π.χ. με πρωταγωνιστή τον Φίλιππο τον Β’ της Μακεδονίας, όπου παραχώρησε την πόλη στους Αιτωλούς, αλλά και την ανάμειξη αργότερα των Αθηναίων, Μεσσηνίων και Σπαρτιατών, οι Αχαιοί και οι Ρωμαίοι. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος και η ναυμαχία που ακολούθησε το 429π.χ, είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα που μεσολάβησαν.

Γνωστή από τα την εποχή του ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ και των ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ, αλλά και από την αξέχαστη ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΤΟ 1571, η οποία σημάδεψε όλη την ιστορία του έθνους.

Μια ναυμαχία η οποία έλαβε χώρα στο στόμιο του Πατραϊκού κόλπου-γνωστός ως ο κόλπος Λεπάντο-, δίπλα στις Εχινάδες νήσους-γνωστοί ως Κουρτζολάροι και αποτέλεσε την πιο εντυπωσιακή φάση του πολέμου για την κατάκτηση της Κύπρου, το 1570-1571.

Η μεγάλη νίκη των χριστιανών εναντίον των Τούρκων απετέλεσε ορόσημο για την ιστορία της Ευρώπης, σε συνδυασμό πάντοτε με τον εορτασμό της Παναγίας της Ναυπάκτου.

Ακολούθησε η κατάληψη από τους Ενετούς για 12 ολόκληρα χρόνια, στις 24 Ιουλίου του 1687. Με την Συνθήκη όμως του Κάρλοβιτς, η Ναύπακτος- όπως και η υπόλοιποι Στερεά Ελλάδα-περιήλθε στους Τούρκους.

Σπίτια στο λιμάνι.
photo:Ιωάννης Πρωτονοτάριος

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, ΥΠΗΡΞΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, γιατί σε αυτήν αναχαιτίσθηκε η απειλητική για την Ευρώπη τουρκική ναυτική δύναμη. Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η μεγάλη ναυτική σύγκρουση η οποία διεξήχθη ανάμεσα στον οθωμανικό στόλο και στις ενωμένες ναυτικές δυνάμεις της SACRA LEGA, μιας Ιερής Συμμαχίας που συγκροτήθηκε από τους Ισπανούς, τον Πάπα, την Βενετία, αλλά και μερικά ιταλικά κρατίδια, στις 7 Οκτωβρίου του 1571. Οι ξένοι ιστορικοί χρησιμοποιούν την ονομασία ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΛΕΠΑΝΤΟ (Naval Battle of Lepanto) από τη μεσαιωνική ονομασία της πόλης.

Μια πόλη που συνεχίζει την ιστορία της και στα ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, όταν οι κάτοικοι της περιοχής, πήραν μέρος στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821. Η αντίσταση των Τούρκων ήταν επιτυχημένη και κράτησε αρκετά χρόνια.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΤΟΥ 1829, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ για την Ναύπακτο, καθώς επήλθε η απελευθέρωση της πόλης από τον Τουρκικό Ζυγό.

Η απελευθέρωση είχε την συμμετοχή του Ανδρέα Μιαούλη, όταν κατόρθωσε να αποκλείσει το λιμάνι της πόλης και ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν το Φρούριο. Φεύγοντας οι κατακτητές, άφησαν πίσω τους ελάχιστες οικογένειες Ελλήνων οι οποίες μάλιστα ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις Σουλιώτικες οικογένειες. τους λεγόμενους Μποτσαραίους, Τζαβελαίους κλπ, στις οποίες το νεοσύστατο ελληνικό κράτος είχε παραχωρήσει τα τουρκικά αρχοντικά, ως αντιστάθμισμα για την προσφορά τους στον Αγώνα.

Μετά την Μικρασιακή καταστροφή εγκαταστάθηκαν στη Ναύπακτο 286 πρόσφυγες .

photo:Παραχώρηση του έργου από τον Conudrum at, στην Public domain
Πανοραμική άποψη του κέντρου της Ναυπάκτου απ΄ το φρούριο.
Το λιμάνι του Ναύπακτου (Λεπάντο), ο Κόλπος της Κορίνθου και το βουνό του Παναχαϊκού. Θέα από το κάστρο του Ναούπακτου.

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΑΝ  ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

photo:Fallacia83
ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ, ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Από την πόλη κατάγονται διάφορες σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο ιστοριοδίφης Γιάννης Βλαχογιάννης, ο ακαδημαϊκός λογοτέχνης και πολιτικός Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας, και ο αδελφός του Θεμιστοκλής, ο συγγραφέας Σπύρος Μελάς, ο λογοτέχνης Χάρης Σταματίου, ο στρτηγός Φίλιππος Λουκόπουλος, ο Αγέλαος, ο Σταμάτης Σταματίου (Σταμ-Σταμ) και πολλοί άλλοι.

Πηγή Πληροφοριών: Wikipedia

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο