Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΩΣ ΤΖΑΜΙ-ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Μετά από 86 χρόνια, άνοιξε τις πύλες της η Αγία Σοφία, για την τέλεση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής, παρουσία του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ-Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από την υπογραφή, του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνιες σε όλη την χώρα, καθώς είναι ημέρα θλίψης για την Ορθοδοξία.

Ο Ερντογάν, δεν παρέλειψε να ψάλλει κάποιους από τους στίχους του Κορανίου(σε αραβική γλώσσα)-και φορώντας μάλιστα το χαρακτηριστικό καπελάκι στο “ναμάζι”- πριν καν δοθεί το κάλεσμα, για την επίσημη πρώτη προσευχή της Αγίας Σοφίας, ενώ μαζί του βρισκόταν, όλο το υπουργικό του συμβούλιο.

Στον λόγο που εκφώνησε ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία ειρήνης και ανθρωπισμού.

«Αυτό νομίζω ότι, μιλάει από μόνο του, δείχνει τη σημασία αυτής της πράξης, αυτής της ενέργειας και πιστεύω ότι, μετά από σήμερα, θα κάνουμε τις δέουσες συνεννοήσεις, για την συνέχιση με το Υπουργείο Πολιτισμού, για την συνέχιση των έργων αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας και πιστεύω ότι, η επιστροφή του μνημείου αυτού, σε χώρο μουσουλμανικής προσευχής, θα συνεχιστεί όπως πρέπει και προσεύχομαι στο Θεό, ουτο σώστε εμείς ως μία κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μπαχτσελί, έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την πρέπουσα λειτουργία, του τεμένους», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδότου από την Αγία Σοφία.

«Στην Αγία Σοφία, χτυπά η καρδιά των Ορθοδόξων», τόνισε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριακός Μητσοτάκης.

«Τα όσα συμβαίνουν αυτή την ημέρα στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος, αλλά απόδειξη αδυναμίας. Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομίας. Ειδικά για εμάς του Έλληνες, Χριστιανούς Ορθόδοξους, η Αγία Σοφία, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπά η καρδιά μας, μετατρέποντας τη θλίψη, σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία, υπάρχει ακριβώς, για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας, να κοιτάμε μόνο ψηλά. Και έτσι θα μείνει για πάντα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Για Εθνικιστικό παροξυσμό απ’ την άλλη, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο