ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΓΙΑ ΑΟΖ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Επιτυχής συμφωνία οριοθέτησης αποκλειστικής οικοδομικής ζώνης, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υπέγραψε πριν λίγες ώρες στο Κάϊρο, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Πρόκειται ουσιαστική για μια συμφωνία(δηλώσεις του Υπουργού), που βάζει «στο καλάθι των αχρήστων», το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.

«Μια συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο πόλεις. Μια συμφωνία που δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει την νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί απ’ το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», τόνισε επιγραμματικά ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φρένο» στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, προς την Ανατολική Μεσόγειο, βάζει η ιστορικής σημασίας συμφωνία, που υπέγραψαν οι υπουργοί εξωτερικών, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, για την οριοθέτηση Αόζ, μεταξύ των δύο χωρών.

«Είναι το απολύτως αντίθετο, του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου, κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης. Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο, Τουρκίας-Λιβύης, έχει καταλήξει, εκεί που ανήκε, από την πρώτη στιγμή· στον κάλαθο των αχρήστων»!, τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η συμφωνία με το Κάϊρο, είναι τμηματική και θα ολοκληρωθεί συνολικά στο άμεσο μέλλον.

Η σημερινή μεγάλη ελληνική επιτυχία, ήρθε με το βιαστικό «ταξίδι-αστραπή», του Νίκου Δένδια, στην Αιγυπτιακή Πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, πρόκειται για:

  • Ισορροπημένη συμφωνία, μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων.
  • Μια αποτελεσματική ενέργεια, που «ενταφιάζει» το Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο.
  • Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια ελληνική θέση, ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, υφαλοκρηπίδας και Αοζ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται ότι, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να τα βρει με την Τουρκία, θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Από την πλευρά της Αθήνας, δηλώνεται έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Άγκυρα, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, αν φυσικά το επιτρέψει η στάση της Τουρκίας.

Με επιστολή προς τους ευρωπαΐους ηγέτες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελαροπούλλου, ζητά να υψώσουν και εκείνοι την φωνή τους και να καταδικάσουν την Τουρκική απόφαση, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο