ΜΥΚΟΝΟΣ “ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ”!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Ένα από τα κοσμοπολίτικα κυκλαδίτικα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, τόσο από το εσωτερικό της χώρα μας, όσο και από διάσημους του εξωτερικού, είναι η πανέμορφη Μύκονος, το νησί που μένει πάντοτε ξάγρυπνο.

photo:manessistravel
photo:I, Sailko

Πρωτεύουσα της Μυκόνου η Χώρα, όπου βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Ο πληθυσμός του νησιού φτάνει τις 10.134 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2.011. Η Μύκονος ήταν από τα πρώτα ελληνικά νησιά που αναπτύχθηκε τουριστικά. Ήδη από τη δεκαετία του 1960 συνέρρεαν μαζικά τουρίστες προς το νησί. Σήμερα η νυχτερινή ζωή της Μυκόνου θεωρείται από τις πιο ζωντανές και ενεργές στην Ευρώπη. Το πιο γνωστό μάλιστα σημείο του νησιού στη χώρα, ονομάζεται μικρή Βενετία λόγω της ομοιότητας του με την πόλη.

photo:ferryhopper.gr

Ο Δήμος Μυκόνου περιλαμβάνει το νησί της Μυκόνου, τα νησιά την Ρήνεια και την Δήλο, οι οποίες στην τοπική διάλεκτο καλούνται και “Δήλες”, καθώς και μικρότερες νησίδες γύρω από τη Μύκονο. Αποτελείται από δύο δημοτικά διαμερίσματα, την Δημοτική Ενότητα Μυκονίων και την Δημοτική Ενότητα Άνω Μεράς.Στο όρια της δημοτικής ενότητας περιλαμβάνεται και ο σύγχρονος οικισμός της Φτελιάς, καθώς και ο προϊστορικός οικισμός της.

photo:




Η μικρή Βενετία στη Χώρα.
Zitumassin

ΟΙ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

photo:Άποψη γιαλού στη ΜύκονοMarsiandrian,

Οι πασίγνωστες παραλίες του νησιού είναι: ο Άγιος Σώστης, ο Πάνορμος, η Λιά, το Καλό Λιβάδι, η Φτελιά, το Αγράρι, η Αγία Άννα, το Σούπερ Παραντάις, η Παράγκα, ο Ορνός και η πιο διάσημη και κοσμική, η Ψαρού.

photo:liberal.gr
photo:Η παραλία Ελιά.Elias Beach on Mykonos.
photo:Πέτρος ο Πελεκάνος – μασκότ του νησιού.
photo:Ηλιοβασίλεμα
HarisBrous

ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ

Το έδαφος της Μυκόνου, πετρώδες. Συναντά δύο βουνά των Ανωμερίτη στα ανατολικά του και τον Βορνιώτη στα βόρειά του. Η υψηλότερη κορυφή και των δύο βουνών, ονομάζεται «Προφήτης Ηλίας». Στο νησί των Ανέμων, δεν θα συναντήσεις εύκολα δάση, παρά μόνο, περιορισμένη καλλιέργεια σε σιτάρι, σταφύλια και σύκα.

Καλό Λιβάδι

Σαν νησί, παρουσιάζει πολλούς χείμαρρους, αλλά δεν διαθέτει κανένα ποταμό. Μια πηγή αχνοφαίνεται κοντά στην Μονή Τουρλιανή. Στα παλιότερα χρόνια, οι κάτοικοι του νησιού, έπιναν νερό μέσα από τα πηγάδια, όπως άλλωστε συνέβαινε και με τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος. Σήμερα, το νησί υδροδοτείται από το εργοστάσιο αφαλάτωσης, όπου λειτουργεί στην περιοχή του Κόρφου, αλλά και από τα δύο φράγματα, του Μαραθιού και της Μαούς.

Το υπέδαφος της Μυκόνου, έχει χαρακτηριστεί πλούσιο σε κοιτάσματα μαγγανιούχου σιδήρου, χαλκού, και γαληνίτη, παρόλ’ αυτά όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Οι κυριότερες καλλιέργειες του νησιού-όπως προείπαμε-είναι: το κριθάρι, τα σταφύλια, τα σύκα, αλλά και η περιορισμένη κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικό είναι το τυρί της Μυκόνου, η γνωστή «κοπανιστή» με πικάντικη καυτερή γεύση. Ένα, επίσης, τοπικό τυρί είναι η τυροβολιά, όπου πρόκειται για ανάλατο τυρί, με το οποίο γίνεται το ξινότυρο, αλλά και οι παραδοσιακές πίτες, όπως η μελόπιτα και η κρεμμυδόπιτα.

Παλαιότερα η Μύκονος, ήταν σπουδαίος κυνηγότοπος, για ορτύκια και τρυγόνια.

Επίσης οι κάτοικοι ασχολούνται και με την αλιεία, αλλά δεν καλύπτει και τόσο, τις ανάγκες της νήσου.

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Το νησί κοσμείται από το Μοναστήρι της «Παναγίας της Τουρλιανής¨ στην  Άνω Μερά , όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τουρλιανής . Στη Χώρα της Μυκόνου  λειτουργούν οι ναοί : «Μεγάλη Παναγιά» ή «Μητρόπολη», η  Αγίας Κυριακή και η Παναγία γη Πανάχραντος  ή «Πανάχρα» ενώ σε όλο το νησί υπάρχουν πάνω από 500 εκκλησίες και ξωκλήσια  « ένα για κάθε μέρα του χρόνου» όπως λένε οι ντόπιοι.

ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου.

Κτίσθηκε το 1902, για να στεγάσει τα ευρήματα του 426/5 π.Χ. από τη Ρήνεια. Το αρχικό νεοκλασικό κτήριο πήρε τη σημερινή “νησιώτικη” μορφή του το 1934, ενώ το 1972 προστέθηκε η μεγάλη ανατολική αίθουσα.

Από τα ευρήματα της Μυκόνου, εντυπωσιάζει ιδιαίτερα ο μεγάλος ‘Πίθος της Μυκόνου, ο γνωστός πιθαμφορέας, προερχόμενος από τηνιακό εργαστήριο, του 7ου π.Χ. αιώνα, με τις πλούσιες ανάγλυφες παραστάσεις του από τον Τρωικό Πόλεμο, κατανεμημένες σε ζώνες (σε κεντρική σύνθεση παριστάνονται οι Αχαιοί πολεμιστές με το Δούρειο Ίππο).

Στο αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενούνται κατά καιρούς εκθέσεις, όπως η έκθεση Vanity, όπου πρόκειται για μια διακυκλαδική έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2016, με αντιπροσωπευτικά δείγματα κοσμημάτων, που έχουν βρεθεί στις Κυκλάδες, από τα νεολιθικά χρόνια έως και σήμερα.

Πιο πρόσφατα εγκαινιάστηκε η έκθεση The Palace at 4 a.m., όπου πρόκειται για μία ομαδική έκθεση σύγχρονη τέχνης, που περιλαμβάνει δεκατρείς καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, το έργο των οποίων αντιπαρατίθεται με τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου. Η έκθεση The Palace at 4 a.m. εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2019 και παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού, , σε ανάθεση και διοργάνωση από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ.

  • Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου

Σκοπός του Μουσείου είναι η διατήρηση, προβολή και μελέτη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης, και ειδικότερα η εξέλιξη και δραστηριότητα του εμπορικού πλοίου, κυρίως στoν ιστορικό χώρο του Αιγαίου.

  • Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου

Βρίσκεται στη θέση Κάστρο, κοντά στην Παραπορτιανή και στεγάζεται σε παλιό διώροφο καραβοκυραίικο σπίτι. Το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου έχει και τα εξής παραρτήματα: Το “Σπίτι της Λένας” , όπου πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό μεσοαστικό ισόγειο σπίτι του περασμένου αιώνα, στην περιοχή Τρία Πηγάδια στη Χώρα της Μυκόνου. Το “Αγροτομουσείο-Μύλος του Μπόνη”, όπου πρόκειται για  ένα υπαίθριο μουσείο, που παρουσιάζει τις παραδοσιακές αγροτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν στη Μύκονο, για την παραγωγή και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων (αλώνι, φούρνος, πηγάδι, πατητήρι κ.λ.π.), με επίκεντρο τον παλιό Μύλο του Μπόνη, σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας.

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Στη Μύκονο λειτουργούν σήμερα 5 νηπιαγωγεία εντός του Δήμου,3 Δημοτικά, 1 Γυμνάσιο και 2 Λύκεια (ένα Γενικό και ένα Επαγγελματικό). Επίσης σε πλή ρη λειτουργία βρίσκεται και ένα ιδιωτικό σχολείο του νησιού.

Πηγή Πληροφοριών:Wikipedia

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο