Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ… “ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ” ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Και δεύτερο 48ωρο ο ελληνικός εναέριος χώρος, δεν υπέστη παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά, αλλά και η μερική αποχώρηση του Oruc Reis, από την ελληνική υφαλοκριπίδα, φανερώνει ένα πρώτο βήμα «υποχωρητικότητας», από την πλευρά της Τουρκίας, στην παρατεταμένη κλιμακούμενη έντασής της με την Ελλάδα, στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Περιμένουμε να δούμε συνέχεια και συνέπεια. Επομένως μία κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία κίνηση τακτικισμού. Ο κατάλογος των κυρώσεων-που για πρώτη φορά υπάρχει στο τραπέζι-λειτούργησε αποτρεπτικά, τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, εάν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δέκα ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής, όπου κρίνονται οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η ίδια εμφανίζεται δίγλωσση, καθώς αμέσως μετά τις προκλήσεις της, επιζητά διάλογο με την Ελλάδα, παράλληλα με την καθιερωμένη εκτόξευση των γνωστών απειλών της.

«Η Τουρκία ως ισχυρώς παίκτης, θα υπερασπισθεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της και στο μέτωπο και στο τραπέζι», δηλώνει χαρακτηριστικά η πλευρά η Τουρκίας.

Η Ευρώπη ωστόσο, εξηγεί στην Άγκυρα λεπτομερέστατα, τις κυρώσεις που θα τις επιβάλει, εάν δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις της, για ειρήνη και διάλογο.

«Δεν φτάνει μόνο η αποχώρηση του Oruc Reis», διαμήνυσε στην Τουρκία η πλευρά της Ευρώπης.

Αύριο η Ελλάδα, θα στείλει τις παρατηρήσεις της στο ΝΑΤΟ, ενόψει της συζήτησης  που θα διεξαχθεί σε στρατιωτικό επίπεδο, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο