ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ-ΕΝΟΤΗΤΑ: “ΚΡΕΑΤΙΚΑ”

ΓΡΑΦΕΙ,Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

«ΑΡΝΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ»

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 ½ κιλό αρνί μπούτι,
  • 1 ½ πατάτες,
  • ¾ του φλυτζανιού βούτυρο,
  • 1 λεμόνι,
  • 1 κουταλιά αλεύρι,
  • Αλάτι-πιπέρι.

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και το βάζουμε σε ταψί. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε γύρω από το κρέας. Διαλύουμε το βούτυρο και περιλούζουμε το φαγητό, μαζί με το χυμό του λεμονιού. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

ΑΡΝΙ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 ½ κιλό αρνί,
  • 1 φλυτζάνι λάδι,
  • 2 λεμόνια,
  • 1 κουταλιά ρίγανη,
  • Αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένετε το κρέας, το αλατοπιπερώνετε και το πασπαλίζετε με ρίγανη. Το βάζετε στο ταψί και το περιλούζετε με το λάδι και το χυμό λεμονιού. Το βάζετε σε μέτριο φούρνο και όταν αρχίσει να ψήνετε προσθέτετε χλιαρό νερό. Με τη σάλτσα που σχηματίζετε, περιλούζουμε πότε-πότε το κρέας. Συνοδεύουμε το αρνί με πατάτες τηγανιτές και σαλάτα.

«ΑΡΝΙ ‘Η (ΚΑΤΣΙΚΙ)ΨΗΤΟ, ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ»

ΥΛΙΚΑ( 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ):

  • 2 κιλά αρνί ή κατσίκι
  • 10 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Πατάτες
  • Μαρούλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου στη μέση. Ανοίγουμε τρύπες στο κρέας, με κοφτερό μαχαίρι και σε καθεμία τοποθετούμε μέσα, από μισή σκελίδα σκόρδο. Τυλίγουμε το αρνί σε τριπλή λαδόκολλα και το τοποθετούμε σε ταψάκι. Ψήνουμε στους 200ο C στον αέρα ή 220ο C, στον απλό φούρνο, για 3 ώρες. Δεν τρυπάμε τη λαδόκολλα μέχρι να ψηθεί το αρνί, διότι θα φύγουν οι χυμοί του και θα ξεραθεί. Σερβίρουμε, με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και μαρουλοσαλάτα.

ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 ¼ κιλό κρέας χοιρινό
  • Κρεμμύδια
  • Βούτυρο
  • Ντομάτα
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 2 ½ κιλά πατάτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Παίρνουμε 1 ¼ κιλό κρέας χοιρινό, το κόβουμε κομμάτια, το καβουρδίζουμε με κρεμμύδια και βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα. Όταν καβουρδιστεί, ρίχνουμε μέσα τόσο νερό, όσο να σκεπαστεί το κρέας, καθώς και μια κουταλιά ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Έτσι τα αφήνουμε να σιγοβράσουν επί τρία τέταρτα της ώρας και κατόπιν ρίχνουμε μέσα και τις πατάτες (2 ½ κιλά), τις οποίες στο μεταξύ έχουμε καθαρίσει και πλύνει σε πολύ νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να εξακολουθήσει το βράσιμο μέχρι να πήξει η σάλτσα και το κρέας να ψηθεί.

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΣΧΑΡΑΣ

ΥΛΙΚΑ:

  • ¾ του κιλού κιμάς,
  • ½ φλυτζάνι φρυγανιά τριμμένη,
  • 2 αυγά,
  • 1 κουταλάκι βούτυρο,
  • Αλάτι-πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλάθουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Πλάθετε τα μπιφτέκια αρκετά μεγάλα και τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά. Η σχάρα πρέπει να είναι καυτή. Τα συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές.

«ΚΑΠΑΜΑΣ»

ΥΛΙΚΑ:

  • Αρνίσιο κρέας
  • Βούτυρο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1-2 γαρύφαλλα
  • Κανέλλα
  • Ντομάτα(φρέσκια) ή πελτές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ο καπαμάς γίνεται με κρέας από αρνί, που το κόβουμε σε κομμάτια. Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τα κομμάτια με βούτυρο, τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι, 1-2 γαρύφαλλα, ένα «μασουράκι» κανέλα, ντομάτα φρέσκια ή πελτέ και το ανάλογο νερό και τ’ αφήνουμε να βράσουν.

ΣΤΙΦΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό κρέας,
  • Βούτυρο,
  • 1 φλυτζάνι κρασί κόκκινο,
  • 1 σκελίδα σκόρδο,
  • 1 κουταλιά τοματοπελτέ,
  • 1 κιλό κρεμμύδια,
  • Δάφνη,
  • Θυμάρι,
  • Αλλάτι-πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβετε 1 κιλό κρέας σε κομματάκια, το αλατοπιπερώνετε και το σοτάρετε σε ½ του φλυτζανιού βούτυρο. Το σβήνετε με 1 φλυτζάνι κρασί κόκκινο, προσθέτετε 1 σκελίδα λειωμένο σκόρδο, δάφνη και θυμάρι. Αφήνετε να σιγοψηθεί λίγα λεπτά. Ρίχνετε αρκετό νερό ώστε να το σκεπάσει και το ψήνετε σε σιγανή φωτιά για 1 και ½ ώρα. Σοτάρετε 1 κιλό κρεμμυδάκια με ½ του φλυτζανιού βούτυρο. Τα ρίχνετε στο κρέας, μαζί με 1 κουταλιά τοματοπελτέ. Αφήνετε να σιγοψηθεί για 1ώρα περίπου.

ΑΡΝΙ ΚΑΠΑΜΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 11/2 του κιλού αρνί,
  • Χυμός  2 λεμονιών,
  • ½ φλυτζάνι βούτυρο,
  • 1 κιλό ντομάτες,
  • Αλάτι-πιπέρι,
  • Ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεκινάμε με 11/2 του κιλού αρνί, τον χυμό από 2 λεμόνια, ½ φλυτζάνι βούτυρο, 1 κιλό ντομάτες, αλάτι-πιπέρι. Πλένετε καλά το κρέας και το περιλούζετε με το χυμό του λεμονιού. Πλένετε τις ντομάτες και τις κόβετε σε μικρά φετάκια. Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρέας. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες και το αλατοπίπερο. Αφήνετε να σιγοψηθεί για 2 ώρες περίπου. Σερβίρετε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.

«ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΑΣΑΤΟ»

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 ½ κρέας
  • 1 φλιτζάνι κρασί
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε το κρέας και το τηγανίζουμε. Μέσα στο ίδιο τηγάνι, «περιλούζουμε» το κρέας με το κρασί. Στη συνέχεια το βάζουμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει, μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.

ΧΟΙΡΙΝΑ ΜΠΡΙΖΟΛΑΚΙΑ-ΜΑΡΙΝΑΔΑ(ΣΑΛΤΣΑ)

ΥΛΙΚΑ:

  • Μπριζόλες
  • Φτιαχτή «Μαρινάδα(σάλτσα)»
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα σε μπολ σερβιρίσματος και τη διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να τη χρειαστούμε. Βυθίζουμε το κρέας στην υπόλοιπη μαρινάδα, ανακατεύουμε να καλυφθεί καλά και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, να αρωματιστεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ο C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί. Βγάζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα (δεν χρειάζεται να τις στραγγίξουμε) και τις απλώνουμε στο ταψί, σε μία στρώση. Περιχύνουμε με το μισό λάδι, αλατοπιπερώνουμε.

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΜΠΡΙΖΟΛΑΚΙΑ, ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • μοσχαρίσιο φιλέτο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • κύμινο
  • αβοκάντο
  • ντοματίνια
  • κρεμμύδι
  • χυμός λάιμ
  • κόλιανδρος
  • «μαυροκούκι»

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αλείφουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο, με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώμενουμε και πασπαλίζουμε με το κύμινο. Ψήνουμε το κρέας σε αντικολλητικό τηγάνι για 6-8λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει όπως το θέλουμε. Ανακατεύουμε καλά σε μια σαλατιέρα το αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους, τα ντοματίνια, τα κρεμμύδια, το χυμό λάιμ και τον κόλιανδρο. Πασπαλίζουμε σε αλατοπίπερο και το μαυροκούκι(αν έχουμε) και ανακατεύουμε ξανά. Σερβίρουμε πλάι στα πικάντικα μπριζολάκια.

ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΡΑΣΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1κουνέλι,
  • Ξύδι,
  • 1 φλυτζάνι  λάδι,
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο,
  • 1 σκελίδα σκόρδο,,
  • Αλάτι-πιπέρι,
  • ½ του φλυτζανιού κρασί-ξηρό,
  • 4 ώριμες ντομάτες,
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένετε πολύ καλά το κουνέλι, με ξυδόνερο. Σοτάρετε στη συνέχεια το κουνέλι, μαζί με το κρεμμύδι και το λάδι. Το βάζετε στη συνέχεια σε ρηχή κατσαρόλα, μαζί με το σκόρδο κομμένο σε φετάκια, αλάτι, πιπέρι και το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, βάζετε και τις ντομάτες τριμμένες. Το ψήνουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πήξει η σάλτσα.

«ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ»

ΥΛΙΚΑ:

  • Γαλοπούλα(4κιλών, περίπου)
  • 750γρ. κάστανα,
  • Βούτυρο,
  • Κιμάς
  • Αλάτι-πιπέρι,
  • Κουκουνάρι,
  • Κονιάκ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χαράζετε σταυρωτά 750γρ. κάστανα, τα σκεπάζετε με νερό και τα βάζετε στη φωτιά. Όταν αρχίσουν και βράζουν, τα κατεβάζετε και τα καθαρίζετε. Τα ξαναρίχνετε σε ζεστό νερό και βράζουν μέχρι να μαλακώσουν. Σοτάρετε, με λίγο βούτυρο τον κιμά και τον ανακατεύετε με τα κάστανα, 3κουταλάκια αλάτι, λίγο πιπέρι, λίγο κουκουνάρι και κονιάκ. Γεμίζετε 1 γαλοπούλα 4περίπου κιλών και την ψήνετε στους 175βαθμούς, για 4-5 ώρες.

«ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΑΡΝΙΟΥ»

ΥΛΙΚΑ:

  • 1μπούτι αρνί,
  • Λάδι,
  • Άσπρο κρασί,
  • Χυμός λεμονιού,
  • Αλάτι-πιπέρι,
  • Ρίγανη ή θυμάρι,
  • Ντομάτα,
  • Κρεμμύδι,
  • Πιπεριά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβετε 1 μπούτι αρνιού σε κομματάκια και τα περιχύνετε με λάδι, κρασί άσπρο και χυμό λεμονιού. Προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη ή θυμάρι. Αφήνετε να μείνουν, 2-3 ώρες. Περνάτε σε σουβλάκια, αλληλοδιαδόχους, κρέας ντομάτα, κρεμμύδι και πιπεριά σε κομματάκια. Τα ψήνετε στη σχάρα, ενώ αλείφετε συνεχώς με το μίγμα λαδιού.

«ΑΡΝΙ ΓΕΜΙΣΤΟ»

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 μπούτι αρνί
  • Αλάτι-πιπέρι,
  • Ζαμπόν,
  • Κασέρι,
  • Μπέικον

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Παίρνετε ένα μπούτι αρνιού, του βγάζετε τα κόκκαλα και το ανοίγετε. Το χτυπάτε να γίνει λεπτό. Το αλατοπιπερώνετε καλά και βάζετε στη μέση φέτες ζαμπόν, από πάνω φέτες κασέρι και ξανά από πάνω φέτες μπέικον. Στα πλαϊνά της γέμισης αυτής, βάζετε αν θέλετε καρότα ολόκληρα κατά μήκος. Τυλίγετε σε ρολό και δένετε σφιχτά με σπάγκο ή το περνάτε στον ειδικό φιλέ. Αλατοπιπερώνετε και πάλι το ρολό. Το ψήνετε στους 200βαθμούς για 2 ώρες, αφού προσθέσετε στο ταψί 2-3 φλυτζάνια νερό. Το ίδιο μπορεί να γίνει με μοσχάρι ή με ολόκληρο κοτόπουλο.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΕ

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 κοτοπουλάκια
  • Αλεύρι
  • Αλάτι πιπέρι
  • 2 αυγά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού νερό ή γάλα
  • Λάδι
  • Βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χωρίζετε 2 μικρά κοτόπουλα σε μερίδες. Ανακατεύετε αλεύρι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε 2 αυγά, μαζί με ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό ή γάλα. Αλευρώνετε το κοτόπουλο και το βουτάτε στο αυγό. Το τυλίγετε σε γαλέτα και το τηγανίζετε ελαφρά, σε καυτό λάδι. Το βάζετε σε ταψάκι, το περιχύνετε με βούτυρο και μερικές κουταλιές νερό και το ψήνετε στους 175 βαθμούς, για ½ ώρα.

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ:

  • 300γρ. κοτόπουλο βραστό
  • 100γρ. μανιτάρια
  • 50γρ. βούτυρο
  • 8 αυγά
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Μαϊντανός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε το κοτόπουλο. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μαζί με το κοτόπουλο στο βούτυρο. Χτυπάμε τα αυγά και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά. Στο κέντρο της ομελέτας, βάζουμε το κοτόπουλο με τα μανιτάρια. Ψήνουμε για λίγα ακόμα λεπτά.

ΓΡΗΓΟΡΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • Φιλέτα κοτόπουλου
  • Μέλι
  • Σκορδο
  • Ντοματίνια
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Μέλι
  • Μουστάρδα
  • Λεμόνι
  • Βασιλικός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 6-7λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τα ντοματίνια, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι με τη μουστάρδα και το λεμόνι και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε απαλά, σκορπίζουμε το βασιλικό και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μελώσουν τα ντοματάκια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο