ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Ορκίστηκε ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια τελετή διαφορετική από το παρελθόν, αφού τόσο η πανδημία, όσο και τα πρόσφατα γεγονότα στο Καπιτώλιο, δεν άφησαν περαιτέρω περιθώρια χαλάρωσης.

Η Καμάλα Χάρις, έγινε η πρώτη γυναίκα στα χρονικά των ΗΠΑ, που ανέλαβε το αξίωμα της αντιπροέδρου.

Η λιτή ήταν λιτή και σύντομη. Μπροστά απ’ το Καπιτώλιο, ο χώρος έμεινε άδειος. Στο σημείο εκείνο, τοποθετήθηκαν 200.000 σημαίες της Αμερικής, ως φόρος τιμής, για τους νεκρούς της πανδημίας.

«Σήμερα δεν γιορτάζουμε τον θρίαμβο ενός υποψηφίου, αλλά ενός αγώνα, αυτού της δημοκρατίας. Η βούληση των πολιτών ακούστηκε. Μάθαμε εκ νέου το πόσο πολύτιμη είναι η δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι εύθραυστη. Και αυτή τη στιγμή, φίλοι μου, η δημοκρατία επικράτησε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, ο νυν  Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν.

«Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και πραγματικές. Γνωρίζω όμως ότι αυτό δεν είναι καινούργιο. Η ιστορία μας είναι μια διαρκής μάχη ανάμεσα στο αμερικανικό ιδανικό, ότι όλοι έχουμε γεννηθεί ίσοι και την σκληρή, άσχημη πραγματικότητα του ρατσισμού, του φόβου και της δαιμονοποίησης που μας διχάζει», συνέχισε.

Ο Τζο Μπάϊντεν-αμέσως μετά την ορκωμοσία του-, δεν παρέλειψε να αναρτήσει και το πρώτο του Twitter, λέγοντας πως «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις. Γι’ αυτό και σήμερα πάω στο Οβάλ Γραφείο για να αρχίσω αμέσως τη δουλειά, με τολμηρές δράσεις για την άμεση ανακούφιση των αμερικανικών οικογενειών».

Στην τελετή ορκωμοσίας, παρέστησαν ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, αλλά και οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον και Τζόρτζ Μπους.

Ο απερχόμενος ωστόσο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάϊντεν και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: : «Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί στη νέα κυβέρνηση: «καλή τύχη και πολλές επιτυχίες».

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν, κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, συνοδευόμενος από τρεις προκατόχους του και απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες Αμερικανούς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο