ΔΙΑΤΡΟΦΗ: 9 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ(HDL)ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ, ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Η λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας(HDL), είναι γνωστή ως καλή χοληστερόλη στο αίμα μας και η ύπαρξή της-μέσω των υψηλών επιπέδων-βοηθά στην μεταφορά της, από τις αρτηρίες μας στο ήπαρ, είτε χρησιμοποιώντας την, είτε αποβάλλοντάς την από τον οργανισμό μας, σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Τα αυξημένα επίπεδα, καλής χοληστερόλης στο αίμα μας, συμβάλλουν στην μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ίδια ωστόσο έχει, αντιοξειδωτικές-αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, επιδρώντας θετικά στην υγεία των αγγείων μας.

Στο ανδρικό φύλο, η συνιστώμενες τιμές στο αίμα μας-που συνιστούν οι ειδικοί- ως ελάχιστο επίπεδο είναι 40mg/dl, ενώ στο γυναικείο φύλο, το λιγότερο 50mg/dl.

Σίγουρα, η κληρονομικότητα- ή η γενετική προδιάθεση που λέμε-, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που συμβάλλει στην ύπαρξη  των σωστών επιπέδων της καλής χοληστερόλης στο αίμα μας, ή όχι.

ΕΝΝΕΑ ΤΡΟΠΟΙ «ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ» ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ, ΤΗΣ «ΚΑΛΗΣ» (HDL)ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ:

  • EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το ελαιόλαδο, εντάσσεται στα υγειινά λίπη. Αποδείχθηκε ότι αποτελεί μοναδική πηγή μονοακόρεστου λίπους, που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Κάποιες άλλες έρευνες απέδειξαν, πως αυξάνεται η καλή χοληστερόλη στο αίμα μας, με την προσθήκη του ελαιολάδου στην διατροφή μας, μέσω των αντιοξειδωτικών στοιχείων, που περιέχει και ονομάζονται πολυφαινόλες.

Αυτό εντοπίζεται περισσότερο μόνο στο extra Παρθένο ελαιόλαδο, καθώς τα άλλα επεξεργασμένα ελαιόλαδα, έχουν πολύ λιγότερες.

Εκτός από την αντιοξειδωτική προστασία του, το ελαιόλαδο προσφέρει και αντιφλεγμονώδη προστασία.

  • ΔΙΑΙΤΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ «ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΕΣ» ΔΙΑΙΤΕΣ

Η χρήση των διατροφικών μας συνηθειών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά και ο εμπλουτισμός της , με τις λεγόμενες «κετογονικές δίαιτες, όχι μόνο ωφελούν την υγεία μας, αλλά συμβάλλουν και στην απώλεια βάρους, καθώς και στη μείωση σακχάρου στο αίμα μας.

Οι ομάδες που επωφελούνται είναι: παχύσαρκοι, διαβητικοί και οι «ανθεκτικοί» στην ινσουλίνη.

Έχει αποδειχθεί ακόμη, ότι μια δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων στην διατροφή μας, συμβάλλει στην μείωση τριγλυκεριδίων στο αίμα μας, μειώνοντας έτσι τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

  • ΣΥΧΝΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Έχει αποδειχθεί-από μελέτες που έγιναν-πως η συχνή σωματική άσκηση, συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς μας.

Αυτό έχει να κάνει φυσικά και με τους τύπους σωματικής άσκησης, που επιλέγουμε να κάνουμε. Έτσι για παράδειγμα ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ, ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ, βελτιώνουν και ενδυναμώνουν την καλή (HDL)χοληστερόλη στο αίμα μας.

Οι ασκήσεις όμως «υψηλής» έντασης, κρίνονται ακόμη πιο αποτελεσματικές.

  • ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΡΥΔΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Μελέτες ερευνών απέδειξαν πως, η χρήση του καρυδέλαιου στις διατροφικές μας συνήθειες, ωφελούν την υγεία μας, μειώνοντας την όρεξή μας και αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό μας, προστατεύοντας έτσι την υγεία του εγκεφάλου μας.

Το έλαιο καρύδας μπορεί να περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά(“αρνητικό” για την υγεία της καρδιάς), ωστόσο μια σωστή ενδεδειγμένη ποσότητα [2 κουταλιές της σούπας(30ml),ημερησίως, είτε σκέτες, είτε στο μαγείρεμα], είναι ασφαλής για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

  • ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!!!

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του πνεύμονα.

Συμβάλλει επίσης αρνητικά στην καρδιά μας, καθώς μειώνει αισθητά τα επίπεδα καλής χοληστερόλης στο αίμα μας, από τα καθορισμένες τιμές, που θα πρέπει να έχουμε.

Η διακοπή, θα μπορούσε να συμβάλλει είτε στην αύξηση της καλής χοληστερόλης(άλλοτε ναι και άλλοτε όχι), είτε απλά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

  • ΧΑΝΟΥΜΕ ΒΑΡΟΣ!!!

Στην περίπτωση που είμαστε παχύσαρκοι και πειθαρχήσουμε σε μια υγιεινή-ισορροπημένη διατροφή, τότε αποδεδειγμένα θα αυξήσουμε την καλή χοληστερόλη στο αίμα μας.

Παράλληλα όμως με την σωματική άσκηση, παρατηρείται βελτίωση «κατά πολύ» στα αυξημένα επίπεδα της HDL.

  • ΧΡΗΣΗ ΜΩΒ ΦΡΟΥΤΩΝ KAI ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Η κατανάλωση μωβ φρούτων και λαχανικών, έχει αποδειχθεί ευεργετικός παράγοντας στην αύξηση της HDL.

Τα μωβ φυσικά φρούτα-γνωστά ως ανθοκυανίνες-απέδειξαν πως συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, προστατεύοντας τα κύτταρά μας, από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, αυξάνοντας-σε σημαντικό βαθμό-τα επίπεδα της HDL.

Υπάρχουν τα εκχυλίσματα(χρήση 12 εβδομάδες) και τα συμπληρώματα ανθοκυανίνης(χρήση 24 εβδομάδες αντίστοιχα και για άτομα με διαβήτη) καθώς και η περιεκτικότητά της στη  ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, ΤΟ ΜΩΒ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ, ΤΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΜΕΟΥΡΑ.

  • ΤΡΩΜΕ ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ

Τα ωμέγα-3 λιπαρά στα ψάρια παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της καλύτερης λειτουργίας των κυττάρων που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμα στις αρτηρίες σας.

Έχει αποδειχθεί πως -η κατανάλωση λιπαρών ψαριών(4ρεις με 5 ημέρες) ή η χρήση λήψης ιχθυέλαιου στον οργανισμό μας-συμβάλλει στην αύξηση HDL της καρδιάς μας.

Εκτός από τη ρέγκα, άλλοι τύποι λιπαρών ψαριών που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της HDL είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και οι αντσούγιες.

Στην περίπτωση που έχουμε αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερόλης LDL, τότε συνιστάται η κατανάλωση  ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΛΕΥΚΏΝ ΨΑΡΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΠΕΤΣΑ!

  • ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΑ TRANS-ΛΙΠΑΡΑ!!!

Τα τεχνητά trans-λιπαρά έχουν πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία λόγω των φλεγμονωδών τους ιδιοτήτων.

Υπάρχουν δύο τύποι trans-λιπαρών οξέων:

  • Το ένα είδος εμφανίζεται φυσικά σε ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους γάλακτος σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Αντίθετα, τα τεχνητά trans-λιπαρά που βρίσκονται σε ορισμένες μαργαρίνες και επεξεργασμένα τρόφιμα δημιουργούνται προσθέτοντας υδρογόνο σε ακόρεστα λαχανικά και σπορέλαια. Αυτά τα λίπη είναι επίσης γνωστά ως βιομηχανικά trans λιπαρά, ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι, εκτός από την αύξηση της φλεγμονής και τη συμβολή σε πολλά προβλήματα υγείας, αυτά τα τεχνητά trans λιπαρά μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΑΣ!!!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο