“ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ”-ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΧΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;

ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Σίγουρα αν καλοσκεφτεί κανείς, η γυναίκα κατέχει-την σήμερον ημέραν-πολύ αξιόλογη θέση μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Τα συγκριτικά αποτελέσματα με το παρελθόν, μπορεί να διαφέρουν, ωστόσο τα νέα δεδομένα αναδεικνύουν το γυναικείο φύλο, ως μια δυναμική προσωπικότητα, που μπορεί να «κυβερνήσει» στην κυριολεξία και να φέρει εις πέρας, θέματα εξίσου ίσα με το ανδρικό φύλο.

Εις ένδειξη ανθρωπιάς, ανάδειξης των ίσων δικαιωμάτων της, μέσα στην κοινωνία και την ανάδειξη των προοδευτικών ιδεών της, ορίστηκε από την Παγκόσμια Κοινότητα, η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».

Έτσι, η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, αποφασίστηκε να εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος, για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910, ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».

Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες, μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η γυναίκα –προ παλαιότερων ετών-θεωρούνταν το «αδύναμο φύλο», καθώς ο άνδρας-εντός του οικογενειακού χώρου, διακατείχε κυρίαρχη-“αρχηγική”  θέση. Ήταν αυτός που έφερνε το «ψωμί» μέσα στην οικογένεια, καθώς ήταν αυτός που εργαζόταν και έτρεφε την γυναίκα και τα παιδιά του.

Σήμερα η γυναίκα, μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο. Εργάζεται σε θέσεις εξίσου ισχυρές με τον άνδρα και υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο άνδρας είναι αυτός που ξεμένει απ’ την εργασία του και η γυναίκα καταφέρνει επάξια και φέρνει το «ψωμί» μέσα στην οικογένεια.

Ενώ παλαιότερα ο άνδρας έκανε τα περισσότερα ανδρικά επαγγέλματα και ελάχιστα ή καθόλου-τέτοιου είδους η γυναίκα, τώρα το γυναικείο φύλο, κατέχει επάξια κάθε ανδρική θέση και κάθε επάγγελμα.

Το επάγγελμα του πυροσβέστη, μπορεί κάλλιστα να το διεκπεραιώσει και μια γυναίκα, το επάγγελμα του αστυνομικού, του αξιωματικού, κοκ. Επαγγέλματα όπως στον στρατό ξηράς, αεροπορίας και αλλού, η γυναίκα είναι αυτή που θα πρωταγωνιστήσει και θα βγάλει ασπροπρόσωπη κάθε «ανδρική» διαδικασία, οποιασδήποτε θέσης.

Τα ιατρικά και δικαστικά(πρόεδρος δικαστηρίου)επαγγέλματα, της πολιτικής, της εκπαίδευσης, της δημοσιογραφίας, των οικονομικών, των σεισμολογίας και άλλου είδους επιστημόνων(αστροναύτης), μέχρι τα βασιλικά καθήκοντα, η γυναίκα τολμά και φαίνεται εξίσου δυνατά στο προσκήνιο.

Από την Βασίλισσα Ελισάβετ, την αείμνηστη Νταϊάνα-που αγαπήθηκε από τους πάντες-, την πολιτικό Μάργκαρετ Θάτσερ, στον χώρου του τραγουδιού την πασίγνωστη Μαντόνα, μέχρι την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η γυναίκα διακατέχει και αναδεικνύει στους γύρω της, μία από σημαντικότερες Θέσεις μέσα στην κοινωνία.

Η γυναίκα έχει όνομα, έχει φωνή, δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά της, διαμαρτύρεται, αντιδρά, σέβεται, αγαπά και αγαπιέται, για όλα όσα προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, σεβαστά η μη.

Η γυναίκα είναι μητέρα, είναι νοικοκυρά, είναι εργαζόμενη, είναι τα πάντα!!!

Το γυναικείο φύλο γιορτάζει και έχει την Παγκόσμια Ημέρα της.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο