ΣΕ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ, Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ,ΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ,ΕΛΛΗΝΩΝ-ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα, τελέστηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι, η επιμνημόσυνη δέηση, προς τους Έλληνες-Εβραίους, θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στο Μνημείο βρισκόμενο επί της Λεωφόρου Νίκης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Δεν τίθεται εν αμφιβόλω η δέσμευση για ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας ως πάρκου μνήμης», ανέφερε χαρακτηριστικά με΄σω της τοποθέτησής του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, για την επιθυμία του ανέγερσης του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, καθώς και της ανάπλασης, της πλατείας Ελευθερίας.

«Όλη η πόλη είναι σήμερα εδώ, μαζί. Για να διατρανώσει πως ποτέ δεν ξέχασε. Η πόλη θυμάται. Η πόλη τιμά….Στη Θεσσαλονίκη, στην άλλοτε ‘Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων’, τιμάται η μνήμη χιλιάδων συμπολιτών μας που εξοντώθηκαν με τον πιο αποτρόπαιο, φρικώδη τρόπο που γνώρισε ποτέ η ανθρώπινη ιστορία», είπε κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του.

“Τιμώντας σήμερα τη Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ανακαλούμε στη μνήμη θλιβερά γεγονότα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα και γράφτηκαν στις πιο σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Χάθηκαν στη θηριωδία εκείνη έξι εκατομμύρια Εβραίοι από ολόκληρη την Ευρώπη. Χάθηκαν 67.151 αδέλφια μας, Έλληνες Εβραίοι. Χάθηκε ανάμεσά τους σχεδόν ολόκληρη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Μαρτύρησαν φρικτά και άφησαν την τελευταία πνοή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης.

Μια ημέρα που προκειμένου να διεκπεραιωθεί η εκδήλωση, πα΄ρθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αφού από νωρίς το πρωί, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., απέκλεισαν πολλούς δρόμους, γύρω από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και σκάφος του Λιμενικού, έπλεε στον Θερμαϊκό.

Με την παρουσία τους τίμησαν την ημέρα: ο υφυπουργός Εσωτερικών,τομέας Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης,,ο Περιφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας,ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας,ο τέως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρέσβης του Ισραήλ, Yossi Amrani, ο πρόεδρος Κεντρικού ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο εκπρόσωπος Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Βίκτωρ Ελιέζερ, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Επιπλέον παρευρέθηκαν πολλά στελε΄χη της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, στελέχη των υπόλοιπων κομμάτων της Βουλής, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., μέλη της Ισραηλινής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, καθώς απλοί πολίτες, που παρευρέθηκαν εκεί, προκειμένου να προσφέρουν ένα στεφάνι και ένα μπουκέτο λουλουδάκια, στους 67.000 Έλληνες-Εβραίους, που μαρτύρησαν από τους ΝΑΖΙ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο