Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ GAZPROM

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Επί τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η Gazprom της Ρωσίας, αναστέλει την παράδοση φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου, βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank, για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Ο ίδιος εμφανίζεται απειλητικός στις προθέσεις του, καθώς επιθυμεί να κλείσει την «κάνουλα» του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι αξιώσεις του δεν ικανοποιούνταν πλήρως.

«Η νέα διαδικασία πληρωμής σε δύο στάδια, που προτείνει η Ρωσία, δεν είναι σύμφωνη με την υφιστάμενη σύμβαση, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς να λαμβάνει καμία προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική πλευρά».

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ:

“Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal (…) στις 27 Απριλίου”, ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

“Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής”, ανε΄φερε χαρακτηριστικά η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, για να συνεχίσει μετ’ επειτα πως «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια.Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες”.

“Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτρ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως “ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο”.

“Η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz, για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από αύριο Τετάρτη”, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.Με παράλληλα το βουλγαρικό υπουργείο να αναφέρει ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι “στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom”.

πηγη:Skai.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο