Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ-TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Με κυβερνητικό αεροσκάφος του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια,αναχώρησε-από την Σμύρνη,χθες στη 1 μετά τα μεσάνυχτα-ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,Απόστολος Τζιτζικώστας,για την επιστροφή του στην Ελλάδα,ύστερα από το συμβάν απαγόρευσης της εισόδου του στην Σμύρνη που σημειώθηκε από τις τουρκικές αρχές.

Ο Νίκος Δένδιας επέστρεψε με πτήση,από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βοήθησε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τους συνεργάτες του να επιστρέψουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα αποβιβάστηκαν στην Ελευσίνα.

“Λίγο πριν τη 01:00 χθες αργά το βράδυ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον φίλο, Υπουργό Εξωτερικών, @NikosDendias. Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Τέλος καλό, όλα καλά”,ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στο Twitter, ο κος Τζιτζικώστας.

Το περιστατικό συνέβη ως εξής:

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναχώρησε με πλοίο από τη Θεσσαλονίκη,στις 11:30 το πρωί,με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ευρωπαίκής Επιτροπής των Περιφερειών,προκειμένου να προεδρεύσει στη σύνοδο της ευρωμεσογειακής επιτροπής ARNEM,της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Εκεί ο Περιφερειάρχης συνάντησε την εξής δυσκολία: οι τουρκικές αρχές-κατά τον καθιερωμένο τους έλεγχο-του απαγόρευσαν την είσοδό του στη χώρα,κρατώντας τον επί 6 ολόκληρες ώρες,για εξακρίβωση-ταυτοποίηση των στοιχείων του.

Η “ΚΑΤΑΔΙΚΗ” ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ,ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ:

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τούρκικη ωστόσο πλευρά και το πρακτορείο Anadolu υποστηρίζει ότι, κατά την διάρκεια ελέγχου των στοιχείων του,υπήρξε ένα είδος τεχνικού προβλήματος ταυτοποίησης,καθώς υπήρξε ομοιότητα ονόματος,με ένα άλλο άτομο,το οποίο είχε περιορισμό εισόδου.

Παρ’ όλα αυτά οι τοπικές αρχές-όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα του πρακτορείου- αργότερα επέτρεψαν την είσοδό του,αλλά ο Απόστολος Τζιτζικώστας αρνήθηκε πλέον να εισέλθει εντός της χώρας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο