ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΗΨΗΣ 10ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ,ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΩΣ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Δέκα νέα μέτρα προς αντιμετώπιση ελλείψεως φαρμάκων στην αγορά,ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023,κατά την διάρκεια σημερινής συσκέψεως από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τους εκπροσώπων του ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ,αλλά και μέσω εκπροσώπου του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

Οι άνω αποφάσεις που ελήφθησαν μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

 • Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών,για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων
 • Αναστολή λειτουργίας των φαρμακαποθηκών που δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό,
 • Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ:

 1. Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
 2. Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
 3. Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
 4. Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
 5. Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
 6. Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
 7. Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
 8. Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
 9. Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
 10. Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρείες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο