ΓΡΑΦΕΙ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΓΡΗΓΟΡΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ
ΥΛΙΚΑ:
- Φιλέτα κοτόπουλου
- Μέλι
- Σκορδο
- Ντοματίνια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι-πιπέρι
- Μέλι
- Μουστάρδα
- Λεμόνι
- Βασιλικός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 6-7λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τα ντοματίνια, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι με τη μουστάρδα και το λεμόνι και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε απαλά, σκορπίζουμε το βασιλικό και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μελώσουν τα ντοματάκια.
ΤΡΙΤΗ
ΓΡΗΓΟΡΟ ΣΤΡΟΓΚΑΝΟΦ ΣΤΟ ΓΟΥΟΚ
ΥΛΙΚΑ:
- Ελαιόλαδο
- Φιλέτο από μοσχάρι
- Μανιτάρια
- Κρεμμύδια
- Πάπρικα
- Γιαούρτι(πρόβειο)
- Αλάτι-πιπέρι
- Ξύσμα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα γουόκ ή ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε στο καυτό σκεύος το μοσχάρι, τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε για 3-4λεπτά. Προσθέτουμε την πάπρικα και το νερό(ή και το ζωμό). Μαγειρεύουμε για 2-3λεπτά. Αποσύρουμε και έπειτα από 1λεπτό(να μην κοχλάζει το φαγητό)προσθέτουμε 4κουταλιές τη σούπας γιαούρτι πρόβειο, αλατοπίπερο και ξύσμα από 1 λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν με τα υγρά του φαγητού και σερβίρουμε αμέσως με ρύζι του 10λέπτου.
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΓΡΗΓΟΡΗ ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ:
- Αυγά
- Γιαούρτι
- Σάλτσα “χαρίσα”, ή πελτές
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το γιαούρτι, τη σάλτσα “χαρίσα” ή τον πελτέ και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών. Ψήνουμε για 3-4 λεπτά από τη μία πλευρά, γυρίζουμε την ομελέτα(με προσοχή πάνω από το νεροχύτη, για να αποφύγουμε τυχόν ατύχημα) και ψήνουμε άλλα 2λεπτά από την άλλη πλευρά. Σερβίρουμε την ομελέτα ζεστή.
ΠΕΜΠΤΗ
ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΑΡΑΚΑ
ΥΛΙΚΑ:
- Κρεμμύδια(φρέσκα ή ξερά)
- 1φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
- Αλάτι-πιπέρι
- 750γρ. αρακάς
- 6-8 αγγινάρες
- 1φλυτζάνι πολτός ντομάτας
- Άνηθος
- Μαϊντανός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρετε 3ψιλοκομμένα κρεμμύδια ή 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, με 1φλυτζάνι του τσαγιού λάδι. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Ρίχνετε 750γρ. αρακά και 6-8αγγινάρες με το κοτσάνι προς τα πάνω. Προσθέτετε 1φλυτζάνι πολτό ντομάτας, λίγο άνηθο και μαϊντανό και 1 φλιτζάνι νερό. Αφήνετε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΙΑΧΝΙ
ΥΛΙΚΑ:
- Κολοκυθάκια
- 1κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3σκελίδες σκόρδο
- 1φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 4-5ντομάτες
- Αλάτι-πιπέρι
- Λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Λύνετε λίγο και χαράζετε σε τρεις μεριές, όχι πολύ βαθειά 1κιλό μικρά κολοκυθάκια. Σοτάρετε 1κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 3σκελίδες σκόρδο, με 1φλυτζάνι του τσαγιού λάδι. Προσθέτετε μαϊντανό ψιλοκομμένο και 4-5ντομάτες ξεφλουδισμένες και λειωμένες. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και όταν αρχίσει η σάλτσα να βράζει, προσθέτετε τα κολοκυθάκια και αφήνετε να σιγοβράσουν, μέχρι να μείνουν με το λάδι.
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΑΥΓΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
ΥΛΙΚΑ:
- Σκόρδο
- Ψωμί
- 1-2της κουταλιές της σούπας νερό
- Ελαιόλαδο
- Σπαράγγια
- Πάπρικα
- Ξύδι
- Αλάτι αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το σκόρδο και το ψωμί στον πολυκόφτη που διαθέτουμε. Προσθέτουμε 1-2κουταλιές της σούπας νερό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σπαράγγια για περίπου 2λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το μείγμα σκόρδου, την πάπρικα, το ξίδι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2-3λεπτά, μέχρι τα σπαράγγια να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά.
ΚΥΡΙΑΚΗ
ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ
ΥΛΙΚΑ:
- ½ κιλό γαρίδες
- Αλάτι-πιπέρι
- ½ κιλο φέτα
- 1κουτί ντομάτες αποφλοιωμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζετε σε πυρέξ ½ κιλό γαρίδες, αλάτι, πιπέρι, ½ κιλό φέτα θρυμματισμένη και 1μικρό κουτί αποφλοιωμένες ντομάτες, αφού τις λειώσετε. Τις ψήνετε στους 200βάθμους, μέχρι να δέσει η ντομάτα. Περίπου 1ώρα.