ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙ, Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΓΛΥΚΟ

photo:funkycook.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 κιλά σταφύλια(ποικιλία φράουλα)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Χυμός πορτοκαλιού
  • Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά το σταφύλι και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τη φλούδα. Τη βάζουμε σε μπολ μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού. Το αφήνουμε για 12 ώρες, μετά το βράζουμε για 10λεπτά και το αφήνουμε νε μείνει 24ώρες. Το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι και προσθέτουμε τη βανίλια.

ΤΡΙΤΗ

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΓΙΑΧΝΗ

photo:Pinterest.com

ΥΛΙΚΑ:

  • ½ κιλό γίγαντες
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 κουτί χυμός ντομάτας
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανός
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζετε ½ κιλό γίγαντες από την προηγούμενη μέρα στο νερό. Την επόμενη, τα βράζετε σε καλά αλατισμένο νερό, μέχρι να τρώγονται. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε’ ένα πυρέξ ή ταψί. Ρίχνετε 1 φλιτζάνι λάδι, 1 κουτί χυμό ντομάτας, 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό και 4-5 σκελίδες σκόρδο. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για ½ ώρα στους 250βαθμούς.

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΤΟΥΡΣΙ

photo:lesvoskitchen.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • Πιπεριές(μικρές)
  • Λάδι
  • Ξύδι
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πιπεριές όση ποσότητα θέλετε, λάδι, ξύδι, αλάτι.

Παίρνετε μικρές πιπεριές. Τις πλένετε καλά και τις τρυπάτε σε τρία μέρη με μαχαιράκι. Τις τοποθετείτε σε γυάλινο βάζο και τις σκεπάζετε με ξύδι, στο οποίο έχετε διαλύσει αλάτι. Όταν πιουν όσο ξύδι θέλουν, για να μην είναι ακάλυπτες,  συμπληρώνουμε με λάδι. Μετά από 20 μέρες, είναι έτοιμες.

ΠΕΜΠΤΗ

ΡΕΒΑΝΙ

photo:sindayes.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 και 1.2 πακέτο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • 2 κουταλάκι μπέικιν
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 και ½ φλιτζάνι νερό
  • ½ χυμός λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κτυπάτε 1 και ½ πακέτο βούτυρο, με 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη. Προσθέτετε 6 αυγά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε καλά. Αναμιγνύετε 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι, 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι και 2 κουταλάκια μπέικιν. Προσθέτετε το αλεύρι στο μίγμα σιγά-σιγά αλληλοδιαδόχους, με 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα. Στο τέλος, προσθέτετε και ½ φλιτζάνι αμύγδαλα.

 Το ψήνετε στο φούρνο, στους 175 βαθμούς για 1 ώρα. Στο μεταξύ, φτιάχνετε σιρόπι με 3 φλιτζάνια ζάχαρη, 1 και ½ φλιτζάνι νερό και το χυμό ½ λεμονιού. Σιροπιάζετε με καυτό σιρόπι το γλυκό, αφού κρυώσει τελείως.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

photo:ab.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • ½ κιλό γαρίδες
  • Αλάτι-πιπέρι
  • ½ κιλό φέτα
  • 1 κουτί ντομάτες(αποφλοιωμένες)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζετε σε πυρέξ ½ κιλό γαρίδες, αλάτι, πιπέρι, ½ κιλό φέτα θρυμματισμένη και 1 μικρό κουτί αποφλοιωμένες ντομάτες, αφού τις λειώσετε. Τις ψήνετε στους 200 βαθμούς, μέχρι να δέσει η ντομάτα. Περίπου 1 ώρα.

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

photo:vita.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • Λάδι
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 200γρ. γιαούρτι(στραγγιστό)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι
  • Μαϊντανός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβετε σε φέτες 1 κιλό μελιτζάνες και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Τις αλατοπιπερώνετε. Χτυπάτε 200γρ. στραγγισμένο γιαούρτι, με 2 σκελίδες σκόρδο και με λίγο αλάτι. Το ρίχνετε στις μελιτζάνες και από πάνω λίγο μαϊντανό.

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΡΥΖΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

photo:irafina.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό γαρίδες
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1-2 κουταλάκια του τσαγιού κάρυ
  • ½ του φλιτζανιού βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι
  • 4 και ½ του φλιτζανιού ζωμός κότας
  • Μαϊντανός
  • Τυρί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζετε 1 κιλό γαρίδες για 10΄. Τις καθαρίζετε. Ζεσταίνετε σε τηγάνι ½ του φλιτζανιού βούτυρο και σοτάρετε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Ρίχνετε 1-2 κουταλάκια του τσαγιού κοφτά κάρυ και τα ανακατεύετε για 1΄΄. Μετά ρίχνετε τις γαρίδες και τα σοτάρετε για μερικά λεπτά.

Ζεσταίνετε ½ του φλιτζανιού βούτυρο και σοτάρετε 2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι, μέχρι να ξανθύνει. Ρίχνετε 4 και ½ του φλιτζανιού ζεστό ζωμό κότας και αφήνετε να σιγοβράσει για 18΄. Προσθέτετε τις γαρίδες. Σερβίρετε το πιλάφι σε μια πιατέλα και το γαρνίρετε με λίγες γαρίδες που έχετε κρατήσει, με μαϊντανό και τυρί τριμμένο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο