ΓΡΑΦΕΙ: Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
«ΣΤΑΦΙΔΟΠΙΤΑ»
ΥΛΙΚΑ:
- 4 φλιτζάνια αλεύρι
- 4 κουταλιές μπέικιν
- 1 κουταλιά αλάτι
- 1 φλιτζάνι βούτυρο
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2αυγά
- Κανέλα
- 2 φλιτζάνια σταφίδα(ξανθή)
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 11/2 ποτήρι γάλα
- Αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά και το βούτυρο. Προσθέτετε στο αλεύρι το αλάτι και το μπέικιν. Στο βούτυρο με τα αυγά, βάζουμε τη σταφίδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και διαδοχικά το μείγμα του αλεύρου με το γάλα. Ανακατεύουμε το μείγμα και το βάζετε σε ταψί βουτυρωμένο. Σκορπάτε στην επιφάνειά του αμύγδαλα «ασπρισμένα». Όταν ψηθεί, την πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη.
ΤΡΙΤΗ
«ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΑΣΑΤΟ»
ΥΛΙΚΑ:
- 1 ½ κρέας
- 1 φλιτζάνι κρασί
- 1 φλιτζάνι βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε το κρέας και το τηγανίζουμε. Μέσα στο ίδιο τηγάνι, «περιλούζουμε» το κρέας με το κρασί. Στη συνέχεια το βάζουμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει, μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.
ΤΕΤΑΡΤΗ
«ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ»
ΥΛΙΚΑ:
- 1 μεγάλο κουνουπίδι
- 650γραμμάρια γάλα
- 150 γραμμάρια τριμμένο τυρί
- 7 κουταλιές βούτυρο
- 5 κουταλιές αλεύρι
- 2κουταλιές φρυγανιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε το κουνουπίδι. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα με το βούτυρο, το αλεύρι, το γάλα και το μισό τυρί. Σε ταψάκι βουτυρωμένο, βάζουμε λίγη σάλτσα και στρώνουμε το κουνουπίδι και από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και το υπόλοιπο τυρί. «Ραντίζουμε» με βούτυρο και τη φρυγανιά και το ψήνουμε. Σερβίρεται ζεστό.
ΠΕΜΠΤΗ
«ΓΡΑΝΙΤΑ ΠΕΠΟΝΙ»
ΥΛΙΚΑ:
- 4 φλιτζάνια του τσαγιού πεπόνι
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 και ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1/3 φλιτζανιού του τσαγιού χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σουρώνετε 4 φλιτζάνια του τσαγιού πεπόνι, με 2 φλιτζάνια νερό. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό ακόμη, 1 και ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη και 1/3 φλιτζανιού του τσαγιού χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε καλά και τα βάζετε στην κατάψυξη. Όταν αρχίζει να πήζει, την «ξαναχτυπάτε» και πάλι στην κατάψυξη.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
«ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΑΛΜΥΡΑ»
ΥΛΙΚΑ:
- 3 Φλιτζάνια αλεύρι
- 3 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά αλάτι
- ½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1/3 του φλιτζανιού βιτάμ
- 1φλιτζάνι γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το πάουντερ. Ζυμώνετε ελαφρά και ρίχνετε το τυρί με το γάλα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους ενός εκατοστού. Την κόβετε με φορμάκια διάφορα. Τα ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 15 λεπτά.
ΣΑΒΒΑΤΟ
«ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΓΛΥΚΟ»
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό φράουλες
- 4 φλιτζάνια ζάχαρη
- Χυμός 2 λεμονιών
- 1 φλιτζάνι κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε τις φράουλες και τις καθαρίζουμε. Τις βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη, τα ο κονιάκ και το χυμό των λεμονιών. Τις αφήνουμε για 12 ώρες και μετά τις βράζουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια τις αφήνουμε και την επόμενη ημέρα, τις ξαναβράζουμε, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
ΚΥΡΙΑΚΗ
«ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ»
ΥΛΙΚΑ:
- 4 μικρά ψωμάκια
- 4 αγκινάρες (βρασμένες)
- 4 φέτες γραβιέρας
- Βούτυρο
- Τυρί (τριμμένο)
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές γάλα
- Αλάτι-πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε ένα «καπάκι» από κάθε ψωμί. Αφαιρούμε το εσωτερικό και βάζουμε σε κάθε κενό την αγκινάρα. Αναμιγνύουμε το γάλα, το αυγό, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι και το μοιράζουμε σε κάθε αγκινάρα. Από πάνω βάζουμε τις φέτες γραβιέρας. «Ραντίζουμε» με βούτυρο τα ψωμάκια και τα ψήνουμε σε φούρνο.