ΓΡΑΦΕΙ:Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
«ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ»
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάτε:
- 3 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι,
- 1 φλυτζάνι βούτυρο γάλακτος,
- 2φλυτζάνια μπύρα,
- 1κουταλιά κανελογαρύφαλλα,
- Ξύσμα πορτοκαλιού,
- 2φλυτζάνια ζάχαρη.
- Προσθέτετε
- 1κιλό αλεύρι (ανακατεμένο), με
- 1κουταλιά της σούπας σόδα,
- 1κουταλιά μπέικιν και
- 2κουταλάκια του τσαγιού αλάτι.
- Μετά ρίχνετε ακόμη, 1κιλό αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή. Την πλάθετε σε μελομακάρονα και τα ψήνετε στους 175βαθμούς, για 30΄λεπτά.
- Βράζετε:
- 3φλυτζάνια ζάχαρη,
- 3φλυτζάνια μέλι και
- 2φλυτζάνια νερό.
- Βουτάτε ένα-ένα τα μελομακάρονα στο σιρόπι.
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ:
- 2 φλυτζάνια βούτυρο,
- 1 φλυτζάνι-άχνη,
- 3 κροκάδια αυγού,
- 3 κουταλιές σούπας ούζο,
- Βανίλια,
- 2 κουταλάκια αμύγδαλο,
- 6 φλυτζάνια αλεύρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάτε 2 φλυτζάνια του τσαγιού φρέσκο βούτυρο, με 1 φλυτζάνι ζάχαρη-άχνη. Προσθέτετε 3 κροκάδια. Ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας ούζο, λίγη βανίλια και 2 κουταλάκια άρωμα αμυγδάλου και σιγά-σιγά 6 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή. Πλάθετε τη ζύμη σε κουραμπιέδες, σε όποιο σχήμα θέλετε. Τους ψήνετε στους 175 βαθμούς για 20΄. Πριν κρυώσουν τελείως τους πασπαλίζετε με άχνη.
«ΚΑΝΤΑΪΦΙ»
ΥΛΙΚΑ:
- 1 ¼ φύλλο κανταΐφι
- 4 φλυτζάνια αμυγδαλόψιχα,
- 1 ½ φλυτζάνι βούτυρο,
- 1 κουταλάκι κανέλα,
- 2 αυγά,
- 4 κουταλιές ζάχαρη.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
- 1 ½ κιλό ζάχαρη,
- 5 φλυτζάνια νερό,
- 1 φλούδα λεμονιού,
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού,
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύεται τα αμύγδαλα με τα αυγά, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανοίγετε το κανταΐφι και προσθέτετε μια κουταλιά γέμιση στο κάθε κομμάτι. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο λιωμένο, στο κάθε κομμάτι. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο και το περιλούζουμε με το σιρόπι ζεστό.
«ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟΣ»
ΥΛΙΚΑ:
- ½ κανταϊφι,
- ½ κιλό φύλλο,
- Λάδι,
- Καρυδόψιχα,
- Κανέλλα,
- Φρυγανιές,
- Ζάχαρη,
- Ξύσμα λεμονιού,
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χωρίζετε σε 2 μέρη, ½ κιλό κανταϊφι και ½ κιλό φύλλο. Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε ταψί, αλειμμένα με λάδι. Απλώνετε το μισό κανταϊφι και το σκεπάζετε με 250 γραμμάρια κοπανισμένη καρυδόψιχα, ανακατεμένη με 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα, 3 φρυγανιές τριμμένες, 1φλυτζάνι ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού. Στρώνετε από πάνω το υπόλοιπο κανταϊφι και το ραντίζετε με το λάδι. Το σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα. Χαράζετε και ψήνετε στους 175 βαθμούς, για 1ώρα. Σιροπιάζετε με ζεστό σιρόπι από 1 κιλό και 600γραμμάρια ζάχαρη, 4φλυτζάνια νερό και χυμό λεμονιού.
ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό αμύγδαλα
- ½ κιλό ζάχαρη
- ¾ του φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 λεμόνι
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού ανθόνερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αλέθετε 1 κιλό αμύγδαλα (ασπρισμένα) και τα χτυπάτε με ½ κιλό ζάχαρη, να ενωθούν καλά. Προσθέτετε ¾ του φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό, χυμό ενός λεμονιού και 1 φλυτζάνι του τσαγιού ανθόνερο.
Πλάθετε αμυγδαλωτά σε σχήμα αχλαδιού και τα βάζετε σε ένα ταψί, με ένα γαρύφαλλο στο καθένα. Ψήνετε στους 175 βαθμούς για 20΄. Όταν ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν, τα βουτάτε σε ανθόνερο και τα τυλίγετε αμέσως στην άχνη. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα τυλίγετε ξανά στην άχνη.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕ’I’ΚΑ
ΥΛΙΚΑ:
- ¾ του κιλού αλεύρι,
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη,
- 1 φλυτζάνι βούτυρο,
- 1/3 του φλυτζανιού γάλα,
- 1 κουταλάκι αμμωνία,
- 4 αυγά,
- 2 βανίλιες.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Βάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο και προσθέτουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το γάλα χλιαρό, στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά και τα πλάθουμε σε ένα κορδόνι που το διπλώνουμε στα τρία. Τα αλείφουμε με ασπράδι χτυπημένο και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά.
«ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ»
ΥΛΙΚΑ:
- ½ φύλλα
- Βούτυρο
- Γάλα-ζαχαρούχο
- Άχνη
- Κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βουτυρώνετε ένα ταψί. Στρώνετε ½ κιλό φύλλα και τα σουρώνετε ελαφρά. Τα φύλλα τα έχετε βουτυρώσει ένα-ένα. Ψήνετε τα φύλλα μέχρι να ροδίσουν στους 180βαθμούς, περίπου 1/2ώρα.Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο, ρίχνετε 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα διαλυμένο με 2 ποτήρια νερό. Το ξαναβάζετε στον φούρνο για άλλα 20΄. Όταν ψηθεί, όπως είναι ζεστό, το πασπαλίζετε με άχνη και κανέλλα.
ΤΡΟΥΦΕΣ ΚΑΣΤΑΝΟ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη,
- 1 ποτήρι νερό,
- 1 κουταλιά της σούπας κακάο,
- 4 με 5 κουταλιές κονιάκ,
- 2 φλυτζάνια πουρέ βρασμένων κάστανων,
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Φτιάχνετε σιρόπι με 1φλυτζάνι ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Προσθέτετε σ’ αυτό 1 κουταλιά σούπας κακάο, 4-5 κουταλιές κονιάκ και 2 φλυτζάνια πουρέ από βρασμένα κάστανα. Τα πλάθετε και τα τυλίγετε σε τρούφα. Τα αφήνετε να στεγνώσουν. Μπορείτε αν θέλετε να τα τυλίξετε, σε λειωμένη σοκολάτα.
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 ½ κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 4 ποτήρια νερό
- 1 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό
- 6 αυγά
- Βανίλια
- 6 φύλλα του μπακλαβά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- Κανελογαρύφαλα
- Φέτες λεμόνι
- Κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζετε μια κρέμα με 1 ½ κουτί ζαχαρούχο γάλα, 4 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό, 6 αυγά ολόκληρα κι άρωμα βανίλια. Στρώνετε ένα πυρέξ με 6 καλοβουτυρωμένα φύλλα του μπακλαβά, αδειάζετε την κρέμα και την σκεπάζετε με άλλα τόσα φύλλα, το ίδιο καλοβουτυρωμένα. Το χαράζετε και το ψήνετε σε ζεστό φούρνο για ½ ώρα. Όσο είναι ζεστό, το περιχύνετε με σιρόπι(3 ποτήρια ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, κανελογαρύφαλα, φέτες λεμόνι, κονιάκ) και το γαρνίρετε με γαρίφαλα ή κομματάκια κανέλας.
«ΔΙΠΛΕΣ»
ΥΛΙΚΑ:
- 4 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι,
- 1 κουταλάκι του τσαγιού μπείκιν,
- Αλάτι,
- Λάδι,
- Χυμός πορτοκαλιού,
- 3 αυγά,
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού μέλι,
- Ζάχαρη,
- Καρύδια,
- Κανέλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύετε 4 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι, εκτός από 2 κουταλιές, με 1 κουταλάκι του τσαγιού μπέικιν και λίγο αλάτι. Χτυπάτε 4κουταλιές της σούπας λάδι, ½ φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού και 3 αυγά. Ζυμώνετε και την αφήνετε σκεπασμένη για ½ ώρα. Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε σε λουρίδες. Τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι για λίγο. Όταν τηγανιστούν τις περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, από 1 φλυτζάνι του τσαγιού μέλι, ζάχαρη και νερό. Τις πασπαλίζετε με καρύδια και κανέλα.
ΡΕΒΑΝΙ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 και 1.2 πακέτο βούτυρο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 6 αυγά
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
- 2 κουταλάκι μπέικιν
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
- ½ φλιτζάνι αμύγδαλα
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 και ½ φλιτζάνι νερό
- ½ χυμός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κτυπάτε 1 και ½ πακέτο βούτυρο, με 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη. Προσθέτετε 6 αυγά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε καλά. Αναμιγνύετε 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι, 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι και 2 κουταλάκια μπέικιν. Προσθέτετε το αλεύρι στο μίγμα σιγά-σιγά αλληλοδιαδόχους, με 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα. Στο τέλος, προσθέτετε και ½ φλιτζάνι αμύγδαλα.
Το ψήνετε στο φούρνο, στους 175 βαθμούς για 1 ώρα. Στο μεταξύ, φτιάχνετε σιρόπι με 3 φλιτζάνια ζάχαρη, 1 και ½ φλιτζάνι νερό και το χυμό ½ λεμονιού. Σιροπιάζετε με καυτό σιρόπι το γλυκό, αφού κρυώσει τελείως.
ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 & ¼ ποτήρι νερού λάδι
- ¼ ποτήρι νερό
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 κουτ. τσαγιού κανέλλα
- Μοσχοκάρυδο
- Γαρύφαλο
- 2 & ½ ποτήρια αλεύρι
- 1 φακελάκι μπείκιν
- 4 αυγά
- 1 & ¾ ποτήρι καρότο
- 1 ποτήρι καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάτε 1 και ¼ ποτήρι του νερού λάδι, με ¼ ποτήρι νερό. Προσθέτετε 2 ποτήρια ζάχαρη και από ένα κουταλάκι του τσαγιού κανέλλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο. Χτυπάτε λίγο και προσθέτετε 2 και ½ ποτήρια αλεύρι ανακατεμένο, με 1 φακελάκι μπείκιν, 4 αυγά, 1 και ¾ ποτήρι καρότο τριμμένο και 1 ποτήρι καρύδια κοπανισμένα. Ανακατεύετε και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΗΛΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 μήλο
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ούζο
- 1 & ½ φλιτζ. αλεύρι
- ¾ φλιτζ. νερό
- Λάδι
- Μέλι
- Κανέλλα
- Καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύετε 1 μήλο καθαρισμένο και τριμμένο στον τρίφτη, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ούζο, 1 και ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ¾ του φλιτζανιού νερό περίπου. Ρίχνετε τη ζύμη, κουταλιά-κουταλιά σε καυτό λάδι και όταν τηγανιστούν, τις σερβίρετε με ζεστό μέλι και τις πασπαλίζετε με κανέλλα και κοπανισμένα καρύδια.
«ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ»
ΥΛΙΚΑ:
- 3 Φλιτζάνια του τσαγιού αμυγδαλόψιχα
- 1 κουταλιά κανέλλα
- 8 κρόκοι αυγών
- 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
- Ασπράδια αυγών
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού φρυγανιά
- Πάουντερ
- Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κοπανίζετε 3 φλιτζάνια του τσαγιού αμυγδαλόψιχα και την ανακατεύετε με 1 κουταλιά κανέλλα. Χωρίζετε 8 κρόκους από τα ασπράδια και τους δουλεύετε πολύ καλά, με 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ, την αμυγδαλόψιχα και στη συνέχεια προσθέτετε λίγο-λίγο τ’ ασπράδια, χτυπημένα μαρέγκα και 2 φλιτζάνια του τσαγιού φριγανιά, στην οποία έχετε ανακατέψει το πάουντερ. Ανακατεύετε ελαφρά, τη ρίχνετε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνετε επί 20’ -40’, σε μέτριο φούρνο.
«ΣΤΑΦΙΔΟΠΙΤΑ»
ΥΛΙΚΑ:
- 4 φλιτζάνια αλεύρι
- 4 κουταλιές μπέικιν
- 1 κουταλιά αλάτι
- 1 φλιτζάνι βούτυρο
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2αυγά
- Κανέλα
- 2 φλιτζάνια σταφίδα(ξανθή)
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 11/2 ποτήρι γάλα
- Αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά και το βούτυρο. Προσθέτετε στο αλεύρι το αλάτι και το μπέικιν. Στο βούτυρο με τα αυγά, βάζουμε τη σταφίδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και διαδοχικά το μείγμα του αλεύρου με το γάλα. Ανακατεύουμε το μείγμα και το βάζετε σε ταψί βουτυρωμένο. Σκορπάτε στην επιφάνειά του αμύγδαλα «ασπρισμένα». Όταν ψηθεί, την πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη.