ΓΡΑΦΕΙ:Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
«ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ»
ΥΛΙΚΑ:
- 1 ½ κιλό περίπου κοτόπουλο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 κρεμμύδια
- ½ κιλό μακαρόνια με τρύπα
- 1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
- 4-5 καρότα
- 1 φύλλο δάφνης
- 750 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες
- 1 φλιτζάνι μπαχάρι
- 1 πρέζα κανέλα
- 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το βούτυρο και τα κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ροδίζουμε για λίγη ώρα. Το σβήνουμε με κρασί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε κομμάτια, αφού τις ξεφλουδίσουμε. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το φύλλο δάφνης, τα καρότα, το μπαχάρι και την κανέλα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει. Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα του κοτόπουλου. Τα αφήνουμε να τραβήξουν τη σάλτσα για 10 λεπτά και σερβίρουμε τα μακαρόνια μαζί με το κοτόπουλο, με τριμμένο τυρί.
«ΕΛΙΟΠΙΤΑ»
ΥΛΙΚΑ:
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- 7 κουταλιές ελαιόλαδο
- 4-5 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 500 γρ. ελιές(όχι ξιδάτες)
- 2 κρεμμύδια
- 2 κλωνάρια δυόσμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τις ελιές και κόψτε τις στη μέση. Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 3 λεπτά, με 2κουταλιές ελαιόλαδο. Ρίχνετε τις ελιές στα κρεμμύδια και κλείστε το μάτι. Ανάψτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 150 βαθμούς (με αέρα).
Σε μια λεκάνη, ρίξτε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατέψτε. Ρίξτε στο αλεύρι 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύοντας, ρίχνετε σιγά-σιγά το νερό, μέχρι να γίνει χυλός, μάλλον πηκτός.
Αλείψτε ένα αντικολλητικό ταψί, μεγέθους περίπου 40x25, με λίγο λάδι. Ρίξτε το μισό χυλό στο ταψί, να καλυφθεί ο πάτος. Απλώστε τις ελιές με τα κρεμμύδια, σε όλο το ταψί. Ρίξτε το δυόσμο. Απλώστε τον υπόλοιπο χυλό. Περιχύστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήστε στο χαμηλότερο επίπεδο του φούρνου για 15 λεπτά και άλλα 30 στη μέση του φούρνου.
«ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ»
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 ντομάτα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας ξύδι
- 1 αυγό
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη
- 1 φλ. τρίμματα ψωμί(μπαγιάτικο)
- 1 πρέζα αποξηραμένο δυόσμο
- 150 γρ. κασέρι ή γραβιέρα
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
- Λίγο νερό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά, για να κάνουμε τα μπιφτέκια γεμιστά με τυρί. Άν χρειάζεται λίγο επιπλέον βρώμη ή ψίχουλα ώστε να πλάθεται, προσθέστε κατά βούληση. Προαιρετικά, αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο το μείγμα του κιμά, το λιγότερο για 30 λεπτά.
Παίρνουμε 100 γρ. κιμά σε μπάλα. Κάνουμε μια λακκούβα και τα γεμίζουμε με τυρί της αρεσκείας μας. Κλείνουμε τις ενώσεις και πατάμε να γίνει το μείγμα μας πλακέ. Αφού τα πλάσουμε όλα, σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα μπιφτέκια 2-3’, από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε νερό, μέχρι τη μέση των μπιφτεκιών και προαιρετικά, προσθέτουμε ένα φρέσκο ζωμό, λίγο πιπέρι και χυμό λεμόνι.
Βάζουμε καπάκι και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, για 5’ από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή τηγανιτές πατάτες.
«ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ»
ΥΛΙΚΑ:
- 4 μεγάλες πατάτες
- 250 γρ. λουκάνικο χωριάτικο
- 2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
- 1 κουτ. του γλυκού κέτσαπ
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- Ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανό
- Χυμό και ξύσμα λεμονιού
- Ραντίτσιο
- Ρόκα
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τρυπάμε τις πατάτες με ένα πιρούνι, τις βάζουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη κι τις ψήνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 7’. Αφαιρούμε από τα λουκάνικα την εξωτερική μεμβράνη και τα πολτοποιούμε στο multi. Αφαιρούμε με ένα κουταλάκι λίγη ψίχα από τις πατάτες και την προσθέτουμε στα λουκάνικα. Ρίχνουμε μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τις πατάτες με το μείγμα των λουκάνικων και ψήνουμε για 20’. Σε ένα μπολ, βάζουμε μαγιονέζα, μουστάρδα, κέτσαπ, ξύσμα και χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Βάζουμε μια κουταλιά, πάνω από κάθε πατάτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, για άλλα 3-4’.
Προσθέτουμε στην ψίχα της πατάτας λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Κόβουμε φύλλα ραντίτσιο, τα βάζουμε σε ένα πιάτο, μαζί με ρόκα, λάδι, πιπέρι και αλάτι. Τέλος, προσθέτουμε τις πατάτες.