ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΆΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
Στα 96του χρόνια, από φυσικά αίτια θανάτου, έφυγε-σήμερα το πρωί-απ’ την ζωή ο μεγάλος Έλληνας Συνθέτης της Ελλάδας και του εξωτερικού, Μίκης Θεοδωράκης.
Η Μαργαρίτα μάλιστα Θεοδωράκη, κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση της υγείας του πατέρας της, ήταν φανερά επιβαρυμένη.
«Ήταν πολύ καλός άνθρωπος, σπουδαίος άνθρωπος. Να τον αγαπάτε, αναπαύθηκε, θα ξεκουραστεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά, η κόρη του.
Με τριήμερο λαϊκό πένθος, αποφάσισε η κυβέρνηση να τιμήσει την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, για την απώλειά του.
Με προσωπική του ανάρτηση στο Twitter, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπες τα εξής, για τον Μίκη Θεοδωράκη:
«Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός. Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός». Μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, την εθνική του προσφορά
«Είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας, στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών. Η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα είναι να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του».
«Και γι’ αυτό με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος».
ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ(ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ):
- ΤΡΙΤΗ 7/09 Τετάρτη 8/09 από 10:00 π.μ. έως 19:00 μ.μ.
- Και την Πέμπτη 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ
- Στις 15:00 μ.μ. θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στην ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ
Όσοι επιθυμούν να αποστείλουν στεφάνι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλ: 210. 8088000»
Βαθιά επιθυμία του Μίκη όλων μας, ήταν η ταφή του να πραγματοποιηθεί δίπλα στη γενέτειρά του, στο Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκονται οι τάφοι των γονιών του, όπως και του αδελφού του
ΜΙΚΗΣ Ο ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΠΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Γεννημένος στο νησί της Χίου, στις 29 Ιουλίου του 1925, κρητικής και μικρασιάτικης καταγωγής, από την πλευρά του πατέρα και της μητέρας του αντίστοιχα, είχε μέσα του το μικρόβιο της μουσικής από πολύ μικρή ηλικία. Στιχουργός, διευθυντής ορχήστρας και πολιτικός, διέπρεψε με όλα τα είδη της ενασχόλησής του.
Ως πολιτικός, διετέλεσε υπουργός και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, με το ΚΚΕ, αλλά και τη ΝΔ.
Το 1964, διέπρεψε με την πασίγνωστη σύνθεση του, συρτάκι «Ζορμπάς», βασισμένο στη παραδοσιακή κρητική μουσική. Παράλληλα όμως ασχολήθηκε και με την κλασική μουσική, αφού έγραψε ορατόρια, συμφωνίες, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.
Επίσης έγραψε και μουσική για πολλές ταινίες, όπως π.χ. η Φαίδρα,(1962) το Σέρπικο(1973), κλπ.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, ήταν ένα ξεχωριστό πρόσωπο στην ιστορία, το οποίο είχε μεγαλουργήσει με τις μεγάλες του συνθέσεις, αλλά και τα τραγούδια του, που θα μείνουν ανεξίτηλα στις μνήμες όλων μας.
Ένας μεγάλος ογκόλιθος της μουσικής δημιουργίας, που δεν δίστασε να ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του, η μελοποιημένη ποίηση έργων του Γιάννη Ρίτσου, του Γεώργιου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και του Πάμπλο Νερούδα.
Ερμηνευτές παγκόσμιου βεληνεκούς, παρουσίασαν τα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα. Ανάμεσα σε αυτούς, βρέθηκαν η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η αξέχαστη Εντίθ Πιάφ.
Ένας μεγάλος συνθέτης, που δεν δίστασε-σε ηλικία μόλις 17ετών-παρουσιάζοντας το έργο του Κασσιανή, να λάβει μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Δεν δίστασε να συμμετέχει σε διαδηλώσεις και να υποστηρίζει –μεταφέροντας τον λόγο του-με πυγμή, προς το λαϊκό κοινό που τον άκουγε. Ένα πρόσωπο που δεν αντιστάθηκε και όμως συνελήφθη. Ένα πρόσωπο που έζησε τον εμφύλιο πόλεμο στο πετσί του. Ένα πρόσωπο που έζησε τη δικτατορία και κατάφερε να ανακτήσει περίτρανα τις δυνάμεις του, να αντισταθεί και να κερδίσει, ξεπερνώντας «μεγάλα» εμπόδια στη ζωή του.
Ένα πρόσωπο-που παρόλο τις κακουχίες που πέρασε, όρθωσε το ανάστημά του και δεν δέχτηκε να τον καταπατήσει κανένας «εχθρός».
ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ
Σπούδασε το 1950 στο Ωδείο αρμονία, όπου και απέκτησε το δίπλωμά του. Εν συνεχεία υπηρέτησε στην Αλεξανδρούπολη, την Αθήνα και τα Χανιά. Το 1954, μετανάστευσε με κρατική υποτροφία στο Παρίσι, όπου και εγγράφτηκε στο στο Conservatoire, όπου και σπούδασε μαζί με τον Ολιβιέ Μεσιάν, μουσική ανάλυση και διεύθυνσης ορχήστρας με τον Εζέν Μπιγκό. Συνέθεσε μουσική, για το μπαλέτο της Λουντμίλα Τσέρινα, το Κόβεντ Γκάρντεν, το Μπαλέτο Στουτγκάρδης και τον κινηματογράφο.
Το 1958 απονέμεται στον Μίκη Θεοδωράκη, το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ της Μόσχας, από τον Σοστακόβιτς, για το έργο Σουίτα, για πιάνο και ορχήστρα.
ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ:WIKIPEDIA