Κ.Ο.Κ.:Πρόστιμα & Αφαίρεση Διπλώματος για χρήση Ακουστικών

Ρεπορταζ

Φωτεινή Δόξα

Αφαίρεση διπλώματος και επιβολή τσουχτερά ν προστίμων πρόκειται να λάβουν όσοι οδηγοί χρησιμοποιούν ακουστικά, προκειμενου να ακούσουν την μουσική που επιθυμούν.

Μάλιστα τα ακουστικά δεν παίζουν ρόλο για το αν είναι ασύρματα η όχι.

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. τα εν λόγω ακουστικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επικοινωνιακούς σκοπούς και όχι ψυχαγωγικούς,όπως το άκουσμα μουσικής, ενός podcast ή μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, διότι ο άνθρωπος που κάθεται πίσω από το τιμόνι απομονώνεται πλήρως από το περιβάλλον του και αδυνατεί να λάβει τα ηχητικά σήματα που εκπέμπονται από τους υπόλοιπους που βρίσκονται στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα ο οδηγός δεν θα καταφέρει να ακούσει μια κόρνα,το πέρασμα μιας κοινωνίας σεμοτοσικλέτας,κλπ.

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. και την παράγραφο 2 του Άρθρου 13 («Οδηγοί»), «(σ.σ. Ο οδηγός) απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση».

Η παράβαση αυτή ωστόσο πρόκειται να επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και συγχρόνως αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού,αλλά και των στοιχείων κυκλοφορίας για 60 ημέρες.

Η ισχύουσα νομοθεσία αφορά την χρήση Ακουστικών τα οποία έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρόμοιες ηχητικές συσκευές, απαγορεύεται και στους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια (περ. στ’ της παραγράφου 1 στο Άρθρο 40 του ΚΟΚ).

Το διοικητικό πρόστιμο σ’ αυτούς αυξάνεται σε 150 ευρώ και «συνοδεύεται» από αφαίρεση επιτόπου του διπλώματος οδήγησης για τριάντα 60 ημέρες. Στα Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα) ισχύει μόνο το πρόστιμο, καθώς δεν είναι απαραίτητο να έχουν δίπλωμα οδήγησης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο