ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
«Οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία…υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως, ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση… αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν», τόνισε σε δήλωσή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για τον εορτασμό των 70χρόνων του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν, να συνεχίσουν στο δρόμο για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπάθησε να κάνει μία ανοικτή συζήτηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την διάρκεια των συζητήσεών του μαζί του, του επισήμανε ότι η συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη, δεν έχει νομική υπόσταση και πως η παραβατικότητα περιπλέκει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.
«Η προώθηση διεθνών συμφωνιών, οι οποίες παραβιάζουν κατάφορα, τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές, στις οποίες στηρίζεται η συμμαχία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Θερμός υποστηρικτής της Ελλάδας, υπήρξε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Λίγο πριν γίνει η πολυπόθητη συνάντηση και οι δύο ήρθαν σε επαφή με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τράμπ. Ο Ερντογάν επί μισή ώρα, σε μια συζήτηση “κλειστών των θυρών” μακριά από τις κάμερες και ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του γεύματος που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τράμπ, στους ηγέτες των χωρών που διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ τους, σε αμυντικές δαπάνες.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε τα θέματα της τουρκικής παραβατικότητας και επεσήμανε ότι δεν βοηθούν αυτές οι ενέργειες, ώστε να υπάρξει μια ομαλότητα και ένας θετικός δίαυλος επικοινωνίας.
Η διπλωματική στρατηγική του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο Ερντογάν, φαίνεται να “αγγίζει” το θέμα των θαλάσσιων ζωνών και το μεταναστευτικό. Έτσι η συζήτηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, επεκτάθηκε και στις αυξανόμενες προσφυγικές ροές που γίνονται προς τα ελληνικά νησιά, από τα τουρκικά παράλια.
Για το μεταναστευτικό τόνισε πως δεν εφαρμόζει την συμφωνία με την ΕΕ και ότι θα πρέπει να δώσει μια απάντηση, αν δηλαδή είναι λόγοι οικονομικοί η γεωπολιτικοί.
Του κατέστησε ακόμη σαφές, πως αν η Λιβύη υπαναχωρήσει από αυτή την συμφωνία, τότε θα υπάρξει η πιθανότητα να εκτεθεί ο Ερντογάν και να βρεθεί διπλωματικά απομονωμένος.
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας απ’ την άλλη, είπε ότι στο σημείο που έχουν χαράξει το θαλάσσιο σύνορο Λιβύη με την Τουρκία, εκείνος θα στείλει να γίνουν γεωτρύπανα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προχώρησε και στην ανακοίνωση της σύγκλησης του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, κράτησε 1,5 ώρα και τέθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα επί τάπητος.