ΓΡΑΦΕΙ, Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ.
ΔΕΥΤΕΡΑ
«ΚΑΝΤΑΪΦΙ»
ΥΛΙΚΑ:
1 ¼ φύλλο κανταΐφι
4 φλυτζάνια αμυγδαλόψιχα,
1 ½ φλυτζάνι βούτυρο,
1 κουταλάκι κανέλα,
2 αυγά,
4 κουταλιές ζάχαρη.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
1 ½ κιλό ζάχαρη,
5 φλυτζάνια νερό,
1 φλούδα λεμονιού,
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού,
Ανακατεύεται τα αμύγδαλα με τα αυγά, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανοίγετε το κανταΐφι και προσθέτετε μια κουταλιά γέμιση στο κάθε κομμάτι. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο λιωμένο, στο κάθε κομμάτι. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο και το περιλούζουμε με το σιρόπι ζεστό.
ΤΡΙΤΗ
«ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ»
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό πατάτες,
4 αυγά,
1φλυτζάνι τριμμένο τυρί,
Αλάτι-πιπέρι,
Μαϊντανό.
Βράζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από την μηχανή του πουρέ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε τους κεφτέδες. Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
ΤΕΤΑΡΤΗ
«ΑΡΝΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ»
ΥΛΙΚΑ:
1 ½ κιλό αρνί μπούτι,
1 ½ πατάτες,
¾ του φλυτζανιού βούτυρο,
1 λεμόνι,
1 κουταλιά αλεύρι,
Αλάτι-πιπέρι.
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και το βάζουμε σε ταψί. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε γύρω από το κρέας. Διαλύουμε το βούτυρο και περιλούζουμε το φαγητό, μαζί με το χυμό του λεμονιού. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
ΠΕΜΠΤΗ
«ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΑΡΑΚΑ»
ΥΛΙΚΑ:
6 αγκινάρες
½ φλυτζάνι βούτυρο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
Άνηθος
1 κουταλιά αλεύρι,
1 κιλό αρακά,
1 λεμόνι,
3 φλυτζάνια ζωμός κρέατος
2 αυγά
αλάτι-πιπέρι
Χωρίζετε στη μέση 6 αγκινάρες και τις ρίχνετε σε αλατισμένο νερό με λεμόνι. Ζεσταίνετε ½ φλυτζάνι βούτυρο και σοτάρετε 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε άνηθο ψιλοκομμένο και 1 κουταλιά αλεύρι.
Ανακατεύετε και ρίχνετε τις αγκινάρες, 1 κιλό αρακά, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε 3 φλυτζάνια ζωμό κρέατος και αφήνετε να σιγοβράσουν για ½ ώρα. Ρίχνετε 2κροκάδια αυγών και το χυμό 1λεμονιού, για να δέσει το ζουμί.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
«ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ»
ΥΛΙΚΑ:
Χτυπάτε
3 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι,
1 φλυτζάνι βούτυρο γάλακτος,
2φλυτζάνια μπύρα,
1κουταλιά κανελογαρύφαλλα,
Ξύσμα πορτοκαλιού,
2φλυτζάνια ζάχαρη.
Προσθέτετε
1κιλό αλεύρι (ανακατεμένο), με
1κουταλιά της σούπας σόδα,
1κουταλιά μπέικιν και
2κουταλάκια του τσαγιού αλάτι.
Μετά ρίχνετε ακόμη, 1κιλό αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή. Την πλάθετε σε μελομακάρονα και τα ψήνετε στους 175βαθμούς, για 30΄λεπτά.
Βράζετε:
3φλυτζάνια ζάχαρη,
3φλυτζάνια μέλι και
2φλυτζάνια νερό.
Βουτάτε ένα-ένα τα μελομακάρονα στο σιρόπι.
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ
ΥΛΙΚΑ:
1λάχανο μέτριο,
1κρεμμύδι,
1φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι,
1φλυτζάνι λάδι,
1κουταλιά πελτέ,
Αλάτι-πιπέρι.
Πλένετε το λάχανο και το κόβετε σε μέτρια κομμάτια. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτετε και το λάχανο. Διαλύετε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό και το βάζετε μαζί με το λάχανο. Αφήνετε να βράσει λίγο και βάζετε άλλα τρία φλυτζάνια νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, βάζουμε και το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά ακόμα.
ΚΥΡΙΑΚΗ
«ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ Α ΛΑ ΓΚΡΕΚ»
ΥΛΙΚΑ:
½ κιλό μανιτάρια,
2 τεμάχια μικρά κρεμμυδάκια,
¼ κρασί άσπρο,
4 κουταλιές της σούπας λάδι,
1κλωνάρι ρίγανη,
Άνηθος,
Δάφνη,
Πολτός ντομάτας(1κουταλάκι),
Πιπέρι-αλάτι.
Βάζετε το λάδι, το κρασί και την ντομάτα. Τα ζεσταίνετε σε σιγανή φωτιά και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, το πιπέρι, τη ρίγανη, τη δάφνη, τον άνηθο. Ανακατεύετε και τα αφήνετε να ψηθούν σε σιγανή φωτιά, 30λεπτά περίπου. Αφού τελειώσει το ψήσιμο, βγάλετε τη ρίγανη, τον άνηθο, την δάφνη και αφήστε για να κρυώσουν στην κατσαρόλα.