ΔΕΥΤΕΡΑ
ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό αμύγδαλα
- ½ κιλό ζάχαρη
- ¾ του φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 λεμόνι
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού ανθόνερο
Αλέθετε 1 κιλό αμύγδαλα (ασπρισμένα) και τα χτυπάτε με ½ κιλό ζάχαρη, να ενωθούν καλά. Προσθέτετε ¾ του φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό, χυμό ενός λεμονιού και 1 φλυτζάνι του τσαγιού ανθόνερο.
Πλάθετε αμυγδαλωτά σε σχήμα αχλαδιού και τα βάζετε σε ένα ταψί, με ένα γαρύφαλλο στο καθένα. Ψήνετε στους 175 βαθμούς για 20΄. Όταν ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν, τα βουτάτε σε ανθόνερο και τα τυλίγετε αμέσως στην άχνη. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα τυλίγετε ξανά στην άχνη.
ΤΡΙΤΗ
ΑΡΝΙ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 ½ κιλό αρνί,
- 1 φλυτζάνι λάδι,
- 2 λεμόνια,
- 1 κουταλιά ρίγανη,
- Αλάτι, πιπέρι.
Πλένετε το κρέας, το αλατοπιπερώνετε και το πασπαλίζετε με ρίγανη. Το βάζετε στο ταψί και το περιλούζετε με το λάδι και το χυμό λεμονιού. Το βάζετε σε μέτριο φούρνο και όταν αρχίσει να ψήνετε προσθέτετε χλιαρό νερό. Με τη σάλτσα που σχηματίζετε, περιλούζουμε πότε-πότε το κρέας. Συνοδεύουμε το αρνί με πατάτες τηγανιτές και σαλάτα.
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ:
- ½ κιλό ρύζι,
- ¼ κιλό αμπελόφυλλα,
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια,
- 1 μαρούλι μικρό.
- Δυόσμο,
- 5 κουταλιές τυρί τριμμένο,
- Αλάτι-πιπέρι,
- Λάδι.
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα. Στη συνέχεια κόβουμε το μαρούλι πολύ ψιλό, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και στην συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε την γέμιση αυτή στα φύλλα και τα τυλίγουμε με προσοχή. Τα βάζουμε σε χλιαρό νερό.
ΠΕΜΠΤΗ
ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΣΧΑΡΑΣ
ΥΛΙΚΑ:
- ¾ του κιλού κιμάς,
- ½ φλυτζάνι φρυγανιά τριμμένη,
- 2 αυγά,
- 1 κουταλάκι βούτυρο,
- Αλάτι-πιπέρι.
Πλάθουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Πλάθετε τα μπιφτέκια αρκετά μεγάλα και τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά. Η σχάρα πρέπει να είναι καυτή. Τα συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Αν θέλουμε μπορούμε να μην βάλουμε τα αυγά και να τρίψουμε μέσα μια ντομάτα μικρή.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΨΑΡΙ ΨΗΤΟ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 ψάρι (μεγάλο),
- 1 κουτί ντομάτες (συσκευασία-αποφλοιωμένες),
- ½ του φλυτζανιού λάδι,
- 1 κρεμμύδι,
- Μαϊντανός,
- Αλάτι-πιπέρι.
Καθαρίζετε και πλένετε 1 μεγάλο ψάρι. Το αλατοπιπερώνετε και το βάζετε σε ταψί. Βάζετε γύρω-γύρω 1 κουτί ντομάτες αποφλοιωμένες και τις αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε το ψάρι και τις ντομάτες με ½ του φλυτζανιού, τσαγιού λάδι. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για ½ ώρα. Όταν ροδίσει από την μία πλευρά, το γυρίζετε από την άλλη. Το σερβίρετε με τηγανισμένο κρεμμύδι, σε ροδέλες και μαϊντανό.
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΤΥΡΟΠΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
- ½ κιλό φέτα,
- ½ κιλό τυρί γραβιέρα,
- 1 φλυτζάνι γάλα,
- 4 αυγά,
- Πιπέρι.
Ανακατεύουμε τα τυριά με τα αυγά, το γάλα και προσθέτουμε το πιπέρι. Αλάτι βάζουμε ελάχιστο, γιατί είναι τα τυριά αλμυρά. Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, προσθέτουμε τη γέμιση, βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, τα αλείφουμε με λάδι και τη ψήνουμε για μία ώρα.
ΚΥΡΙΑΚΗ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΑΣΑΤΟ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 ½ κρέας,
- 1 φλυτζάνι κρασί,
- 1 φλυτζάνι βούτυρο,
- Αλάτι-πιπέρι.
Πλένουμε το κρέας και το τηγανίζουμε. Μέσα στο ίδιο τηγάνι, περιλούζουμε το κρέας με το κρασί. Στη συνέχεια το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει, μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.