ΓΡΑΦΕΙ:Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 ¼ κιλό κρέας χοιρινό
- Κρεμμύδια
- Βούτυρο
- Ντομάτα
- Αλάτι-πιπέρι
- 2 ½ κιλά πατάτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Παίρνουμε 1 ¼ κιλό κρέας χοιρινό, το κόβουμε κομμάτια, το καβουρδίζουμε με κρεμμύδια και βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα. Όταν καβουρδιστεί, ρίχνουμε μέσα τόσο νερό, όσο να σκεπαστεί το κρέας, καθώς και μια κουταλιά ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Έτσι τα αφήνουμε να σιγοβράσουν επί τρία τέταρτα της ώρας και κατόπιν ρίχνουμε μέσα και τις πατάτες (2 ½ κιλά), τις οποίες στο μεταξύ έχουμε καθαρίσει και πλύνει σε πολύ νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να εξακολουθήσει το βράσιμο μέχρι να πήξει η σάλτσα και το κρέας να ψηθεί.
ΤΡΙΤΗ
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 ½ κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 4 ποτήρια νερό
- 1 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό
- 6 αυγά
- Βανίλια
- 6 φύλλα του μπακλαβά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- Κανελογαρύφαλα
- Φέτες λεμόνι
- Κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζετε μια κρέμα με 1 ½ κουτί ζαχαρούχο γάλα, 4 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό, 6 αυγά ολόκληρα κι άρωμα βανίλια. Στρώνετε ένα πυρέξ με 6 καλοβουτυρωμένα φύλλα του μπακλαβά, αδειάζετε την κρέμα και την σκεπάζετε με άλλα τόσα φύλλα, το ίδιο καλοβουτυρωμένα. Το χαράζετε και το ψήνετε σε ζεστό φούρνο για ½ ώρα. Όσο είναι ζεστό, το περιχύνετε με σιρόπι(3 ποτήρια ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, κανελογαρύφαλα, φέτες λεμόνι, κονιάκ) και το γαρνίρετε με γαρίφαλα ή κομματάκια κανέλας.
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΑΤΑΤΕΣ “ΝΤΟΚΡΙΝΟΥΑΖ”
ΥΛΙΚΑ:
- 1κιλό πατάτες
- ½ φλιτζάνι τσάι
- Παρμεζάνα
- Γραβιέρα τριμμένη
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
- Αλάτι-πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβετε σε λεπτές στρογγυλές φέτες 1 κιλό πατάτες και τις βάζετε σε σειρές, μέσα σε βαθύ πυρέξ, ενώ πασπαλίζετε ανάμεσα από ½ φλιτζάνι του τσαγιού παρμεζάνα και γραβιέρα τριμμένη. Ζεσταίνετε 2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα, ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος, λίγο αλάτι, πιπέρι και τριμμένο μοσχοκάρυδο. Ρίχνετε το μίγμα στις πατάτες, πασπαλίζετε με παρμεζάνα, σκορπάτε στην επιφάνεια κομματάκια βούτυρο και το ψήνετε στους 175βαθμούς για 40΄.
ΠΕΜΠΤΗ
ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΨΑΡΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 Ψάρι της αρεσκείας
- Χυμός λεμονιού
- Ελαιόλαδο
- 2 «κουμπιά» κάππαρη
- 1πράσινη ελιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το ψάρι, τη φλούδα, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Περνάμε εναλλάξ σε κάθε καλαμάκι 3κύβους ψαριού, 2 κουμπιά κάππαρης και 1πράσινη ελιά, εναλλάσσοντας κάθε υλικό στη σειρά. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος και τα περιχύνουμε με το μείγμα λεμονιού-ελαιολάδου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Βγάζουμε τα σουβλάκια από τη μαρινάδα, τα απλώνουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ
ΥΛΙΚΑ:
- 200γραμ. φυτίνη
- 200γραμ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 200γραμ. πατάτες
- 200γραμ. καρότα
- 200γραμ. πράσα
- 200γραμ. κολοκύθια
- 200 γραμ. σέλινο
- 100γραμ. μπέικον
- Αλάτι-πιπέρι
- 1κιλό ζωμό μοσχαριού
- λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζετε σε μια κατσαρόλα 200γρ. φυτίνη, μαζί με 200γρ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετ 200γρ. πατάτες καρρέ, 200γρ. καρότα καρρέ, 200γρ. πράσα καρρέ, 200γρ. κολοκύθια καρρέ, 200γρ. σέλινο καρρέ(κομμένο τετράγωνο), 100γρ. μπέικον κομμένο σε κομμάτια μακρόστενα και τα αφήνετε να μαραθούν 10λεπτά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα σβήνετε με 1κιλό ζωμό μοσχαριού. Αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, 1ώρα περίπου. Σερβίρεται ζεστή με λεμόνι.
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΑΧΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΡΑΣΙ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ
ΥΛΙΚΑ:
- σαρδέλες
- σκόρδο
- ντομάτες
- αλάτι-πιπέρι
- ρίγανη
- κρασί
- ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Απλώνουμε τις σαρδέλες σε μονή στρώση σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα. Σκορπίζουμε από πάνω το σκόρδο και απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και τη ρίγανη. Περιχύνουμε με το κρασί και το ελαιόλαδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αχνίζουμε τις σαρδέλες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10λεπτά, όχι παραπάνω· αυτός ο χρόνος είναι αρκετός, ώστε οι σαρδέλες να ψηθούν. Οι ντομάτες θα «μαραθούν» ελαφρώς και θα βγάλουν τα νόστιμα υγρά.
ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΜΠΡΙΖΟΛΑΚΙΑ, ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
ΥΛΙΚΑ:
- μοσχαρίσιο φιλέτο
- ελαιόλαδο
- αλάτι-πιπέρι
- κύμινο
- αβοκάντο
- ντοματίνια
- κρεμμύδι
- χυμός λάιμ
- κόλιανδρος
- «μαυροκούκι»
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αλείφουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο, με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώμενουμε και πασπαλίζουμε με το κύμινο. Ψήνουμε το κρέας σε αντικολλητικό τηγάνι για 6-8λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει όπως το θέλουμε. Ανακατεύουμε καλά σε μια σαλατιέρα το αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους, τα ντοματίνια, τα κρεμμύδια, το χυμό λάιμ και τον κόλιανδρο. Πασπαλίζουμε σε αλατοπίπερο και το μαυροκούκι(αν έχουμε) και ανακατεύουμε ξανά. Σερβίρουμε πλάι στα πικάντικα μπριζολάκια.