Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ”ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΩ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΜΟΥ”!-ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
Στην αύξηση μισθών,σε ε΄να καλύτερο σύστημα υγείας,στα νέα έργα για την καταπολέμηση της λειψυδρίας,στις αυξήσεις των συνταξιούχων και των μισθωτών,αλλά και την ενίσχυση των ευάλωτων,παράλληλα με την μείωση ασφαλιστικών εισφορών,ποντάρει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργ΄ός της χώρας μας,Κυριάκος Μητσοτάκης,σύμφωνα με τα νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε στην 88η ΔΕΘ της πόλης μας.
Οι δύο στόχοι μέχρι το τέλος της τετραετίας 
«Ο πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών, πρέπει ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στην ακρίβεια. θα ήθελα να κριθώ στο τέλος της τετραετίας στο βαθμό που έχουμε πετύχει την αύξηση μισθών. Είναι ο πρώτος στόχος και αφορά τον πυρήνα της οικονομικής μας πολιτικής»
«Δεύτερος στόχος είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γνωρίζω ότι υπάρχει ένας προβληματισμός των πολιτών, που αναδεικνύονται αδυναμίες του ΕΣΥ. Είναι βέβαιο ότι χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις που σε έναν βαθμό υλοποιούνται. Το 2027 πρέπει να έχουμε πολλά κέντρα Υγείας, πολλά ανακαινισμένα νοσοκομεία, πολύ περισσότερους γιατρούς, πιο καλοπληρωμένους γιατρούς, νέα τμήματα επειγόντων στα νοσοκομεία, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα αυτό το οποίο βλέπουν σήμερα οι πολίτες.  Θα πρέπει να έχουμε περιορίσει σημαντικά τις λίστες των χειρουργείων και σε αυτό θα βοηθήσουν τα 30.000 απογευματινά χειρουργεία τα οποία θα γίνουν τους επόμενους μήνες δωρεάν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 
Θα ήθελα να κριθώ το 2027 για το αν η χώρα έχει ένα ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών»
Μισθοί – Κόστος ζωής 
Το 2019 το πρώτο ζήτημα που έθεταν οι πολίτες ήταν της ανεργίας, τόνισε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε λέγοντας: “Έκτοτε έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας. Και σήμερα έχουμε εργοδότες που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους με αποτέλεσμα να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς. Έτσι έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εργαζόμενων που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ. Όχι πως αυτό είναι ικανοποιητικό. 
Υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τους εργαζόμενους. Όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Με την οποία έχουμε δει μια σημαντική αύξηση των δηλωμένων υπερωριών. Επίσης, υπήρξαν παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους, οι οποίοι επέστρεψαν στην αγορά εργασίας. 
Ο επόμενος στόχος ωστόσο είναι καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές.” 
«Θα δείτε αλλαγές και πρόοδο στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων»
«Όταν μιλάμε για το ΕΣΥ και βλέπουμε έναν ορίζοντα πενταετίας από το 2019 έως το 2024  δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα 2,5 χρόνια ήταν χρόνια πανδημίας και παρά τις δυσκολίες το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε στην πανδημία. Μία μάχη που παρά τις μεγάλες δυσκολίες, την κερδίσαμε. 
Αναφερόμενος στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών τόνισε ότι «οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ανακοίνωσα χθες ένα σημαντικό μέτρο το οποίο αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών, η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών τους που προσθέτει ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό στο μηνιαίο τους εισόδημα. Υλοποιούμε ένα πλαίσιο εξαιρετικά ελκυστικών κινήτρων για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε γιατρούς ειδικά στις ειδικότητες που έχουμε ελείψεις, σε παραμεθόρια νοσοκομεία. Διαπιστώσαμε ότι τα κίνητρα τα οποία δίναμε μέχρι σήμερα δεν ήταν αρκετά. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία και στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο στο συμπληρωματικό τους χρόνο και αυτό οδήγησε γιατρούς να επιστρέψουν στο ΕΣΥ». 
Αν και όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός έχουν γίνει πολλές προσλήψεις στο ΕΣΥ, σημείωσε ότι «ακόμα υπάρχουν πολλά προβλήματα», αναφέροντας ως παράδειγμα τον τρόπο που λειτουργούν τα ΤΕΠ. «Θα δείτε τους επόμενους μήνες αλλαγές και πρόοδο στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων. Θα δείτε πραγματική αλλαγή όταν έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις στα ΤΕΠ»
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για τα νέα σύγχρονα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, το καινούριο παιδιατρικό νοσοκομείο των Βαλκανίων και το νέο Θεαγένειο«του οποίου η διαγωνιστική διαδικασία προχωρά με μεγάλη ταχύτητα».
«Υποχρέωση μας οι δραστικές βελτιώσεις του ΕΣΥ», πρόσθεσε 
Ακρίβεια 
Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, όπως σε όλο τον κόσμο, είπε ερωτηθείς σχετικά ο Κ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε τονίζοντας ότι: τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε μια απότομη αύξηση τιμών, στην Ελλάδα ήταν λίγο χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Δεν υπάρχει όμως μια ακρίβεια. Η ακρίβεια είναι το αποτέλεσμα διάφορων τάσεων σε τιμές. 
Αναφερόμενος στα μέτρα κατά της ακρίβειας ο πρωθυπουργός τόνισε: Δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τους παραγωγούς ρεύματος στα ουρανοκατέβατα κέρδη τα οποία και επιστρέψαμε στους πολίτες. Στο ζήτημα του σούπερ μάρκετ, βλέπουμε όχι απλά μια σταθεροποίηση τιμών αλλά και αποκλιμάκωση. Ολα τα μέτρα που πήραμε, είναι άμυνα απέναντι στην ακρίβεια. 
Προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενος, ενώ τόνισε “καταφέραμε να διατηρήσουμε υγείες ρυθμούς ανάπτυξης.” 
Ενοίκια 
Κληθείς να σχολιάσει τα υψηλά ενοίκια ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πλέγμα των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε χθες. Στόχος, όπως είπε, είναι να αποκτήσουν όσοι περισσότεροι γίνεται δικό τους σπίτι, παραπέμποντας στο πρόγραμμα “Σπίτι Μου” το οποίο θα βοηθήσει 15.000-20.000 πολίτες αλλά και για 400 εκ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για άτοκα δάνεια για την ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων. Επίσης, σημείωσε πως η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεγάλο απόθεμα κλειστών διαμερισμάτων που υπάρχει, εξηγώντας πως η αγορά ακινήτων είναι μια αγορά προσφοράς και ζήτησης. Αν υπάρχουμε περισσότερο ακίνητα προς προσφορά, τότε θα πέσουν οι τιμές. Για αυτό και επιμένουμε στις παρεμβάσεις.  Τα ζητήματα της στέγης δεν είναι μόνο ελληνικά. Είναι ζητήματα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη. Και δεν το λέω ως δικαιολογία. 
Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου ενδεχομένως καταγράφονται συνθήκες κορεσμού λόγω μεγάλης αύξησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.« Γι’ αυτό επιμένουμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούν την βραχυχρόνια μίσθωση. Για αυτό επιμένουμε αφενός να βάλουμε φρένο στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα, εκεί που έχει ξεπεράσει κάποιο όριο. Αν χρειαστεί, θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αξιολογούμε συνεχώς τις παρεμβάσεις και εφόσον χρειάζεται να είμαστε πιο δραστικοί, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.
Τέλος, αναφέρθηκε στο project της ΧΡΩΠΕΙ το οποίο θα μετατραπεί σε κοινωνικές κατοικίες, σημειώνοντας πως θα αξιοποιηθούν κι άλλα ακίνητα του δημοσίου.
Ηλεκτρικό ρεύμα 
Ερωτηθείς για τις απότομες και μεγάλες αυξομειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στους στόχους της κυβέρνησης για την πράσινη μετάβαση και την πράσινη ενέργεια. Τόνισε ότι το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Επεσήμανε παράλληλα πως υπάρχει μια βασική στρέβλωση σήμερα στην αγορά ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης. Το target model δεν λειτούργησε. Και τις προσεχείς μέρες θα αναδείξω το θέμα με επιστολή που θα στείλω στην πρόεδρο της Κομισιόν, για τις ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, κάτι δεν δουλεύει σωστά στην ευρωπαϊκά η αγορά και θα δώσω αγώνα για να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις.
«Εξάγουμε ενέργεια στην Ουκρανία αλλά δεν θα πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις ευρωπαϊκού μοντέλου. Θα πάρουμε τα υπερκέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές ώστε να έχουν τιμές κάτω από 15 λεπτά την κιλοβατώρα. Στις λιανικές τιμές η Ελλάδα αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα δώσω αγώνα να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις. Κάναμε και άλλες παρεμβάσεις. Προσφέραμε στους αγρότες μας ένα πολύ ελκυστικό τιμολόγιο. Όπου υπάρχουν στρεβλώσεις βέβαια η ρυθμιστική αρχή έχει πάντα τη δυνατότητα να παρεμβαίνει»,ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ασφάλεια πολιτών
Σε ερώτηση για το ζήτημα της ασφάλειας και της παραβατικότητας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η παραβατικότητα μπορεί να έχει πάρα πολλές εκφάνσεις. Υπάρχει αισθητή βελτίωση και στους αριθμούς της αστυνόμευσης. Η παραβατικότητα αφορά τις παραλίες, την αυθαίρετη δόμηση. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς παραβατικότητα. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και το κράτος τους εφαρμόζει. Όταν αισθάνονται όλοι ότι η παραβατικότητα είναι ανεκτή, αυτός που είναι νόμιμος σκέφτεται να παρανομήσει. Για τις παραλίες η Ιταλία έχει παραπεμφθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Δείτε τα γήπεδα. Σήμερα έχουμε κάμερες παντού, ηλεκτρονική ταυτοποίηση εισιτηρίου, δουλεύει το σύστημα ρολόι. Αυτό δεν είναι αντιμετώπιση παραβατικότητας που ταλάνιζε για χρόνια την κοινωνία; Δείτε τι γίνεται στις φορολογικές παραβάσεις. Το αδιανόητο κύκλωμα που έβγαζε λεφτά διακινώντας ελαιόλαδο. Το mydata αποκάλυψε αυτές τις συμπεριφορές. Το ίδιο ισχύει σε ένα βαθμό και στην αυθαίρετη δόμηση. Θα δείτε και άλλες πρωτοβουλίες. Αυτοί που χτίζουν σήμερα αυθαίρετα, θα τους βρούμε και θα τα γκρεμίσουμε. Η έννοια της νομιμότητας παντού και της συλλογικής προσπάθειας. Να γνωρίζουν ότι για αυτούς που δεν παίζουν με τους κανόνες, θα υπάρχουν συνέπειες. Έχω ζητήσει πρόταση για το πώς θα βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα για να ελέγχουμε την παραβατικότητα του ΚΟΚ».

Πηγη:skai.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο