ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ, Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΚΟΤΟΛΕΤΑ Α ΛΑ ΜΙΛΑΝΕΖΕ

photo:jenny.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • Κοτολέτες
  • Παρμεζάνα
  • Αλεύρι
  • Μουστάρδα
  • Αυγά
  • Πάνκο
  • Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την παρμεζάνα με το αλεύρι και σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη μουστάρδα. Σε ένα τρίτο μπολ, ρίχνουμε το πάνκο. Αλατο-πιπερώνουμε τις κοτολέτες και τις περνάμε πρώτα από την παρμεζάνα, μετά από τα αυγά και τέλος από το πάνκο, πιέζοντας για να κολλήσουν πάνω στο κρέας τα υλικά του παναρίσματος. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με το αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τις κοτολέτες. Ψήνουμε για περίπου 15-20λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν καταπώς θέλουμε.

ΤΡΙΤΗ

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ, ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

photo:gastronomos..gr

ΥΛΙΚΑ:

  • Πένες
  • Σύκα
  • Καρύδια
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Φύλλα ρόκας
  • Βαλσάμικο
  • Τυρί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τις πένες-σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας- και τις στραγγίζουμε, κρατώντας 100ml νερό από αυτό όπου έβρασαν. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα σύκα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα φύλλα ρόκας και το βαλσάμικο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τις πένες με το νερό που κρατήσαμε, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί, τα καρύδια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΨΗΤΕΣ

photo:travelelaftheriaonline.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • Σαρδέλες
  • Λάδι
  • Χυμός λεμονιού
  • Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύουμε το λάδι με τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε γενναία. Αλείφουμε μέσα-έξω κάθε ψάρι με το λάδι και βάζουμε μερικές λεπτές φέτες λεμονιού στην κοιλιά τους. Προθερμαίνουμε το γκριλ και λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί. Απλώνουμε τις σαρδέλες στο ταψί, τις περιχύνουμε με όσο από το λαδολέμονο έμεινε και τις ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να γίνουν. Σερβίρουμε με τις χοντρές φέτες λεμονιού.

ΠΕΜΠΤΗ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΙΝΟΑ Ή ΚΟΥΣΚΟΥΣ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

photo:gastronomos.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • Κινόα ή κουσκούς
  • Σταφύλια
  • Ελαιόλαδο
  • Πετιμέζι
  • Μέλι
  • Χυμός λεμονιού & ξύσμα λεμονιού
  • Μπούκοβο
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Μαϊντανός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το κουσκούς ή το κινόα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το σουρώνουμε και το κρατάμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο με το πετιμέζι ή το μέλι, το χυμό και το ξύσμα από λεμόνι και αν θέλουμε το μπούκοβο, μέχρι να προκύψει ένα λείο ντρέσινγκ. Βάζουμε σε μια βαθιά σαλατιέρα το κουσκούς ή το κινόα αντίστοιχα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το σταφύλι, ανακατεύουμε, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ, Η ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

photo:sintayes.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • Μουστάρδα
  • Κρόκοι αυγών
  • Λάδι
  • Αλάτι
  • Χυμός λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε με το μίξερ, τη μουστάρδα με τους κρόκους αυγού για 1 λεπτό, μέχρι να αφρατέψουν. Αργά, αλλά σε σταθερή ροή, προσθέτουμε το λάδι ενώ χτυπάμε. Πρέπει το μείγμα να πάρει όλο το λάδι. Θα πρέπει να έχει την πυκνότητα, ενός στραγγιστού γιαουρτιού. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και χυμό λεμονιού-αν χρειάζεται-, ανάλογα με την οξύτητα που θέλουμε να δώσουμε. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι.

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

photo:diaforetiko.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • Μακαρόνια
  • Φρέσκα μυρωδικά(επιλογής)
  • Ελαιόλαδο
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Τόνος
  • Ντομάτες(λιαστές)
  • Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι(ή και στην ίδια κατσαρόλα που βράσαμε τα ζυμαρικά, για να μη λερώνουμε περισσότερα σκεύη), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε στο τηγάνι τον τόνο, το ξύσμα και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τα φρέσκα μυρωδικά, ανακατεύουμε για πολύ λίγο και προσθέτουμε τα μακαρόνια, το αλάτι και το φρεσκο-τριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να πάνε τα υλικά παντού και σερβίρουμε αμέσως.

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΧΟΙΡΙΝΑ ΜΠΡΙΖΟΛΑΚΙΑ-ΜΑΡΙΝΑΔΑ(ΣΑΛΤΣΑ)

photo:sintayes.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • Μπριζόλες
  • Φτιαχτή «Μαρινάδα(σάλτσα)»
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα σε μπολ σερβιρίσματος και τη διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να τη χρειαστούμε. Βυθίζουμε το κρέας στην υπόλοιπη μαρινάδα, ανακατεύουμε να καλυφθεί καλά και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, να αρωματιστεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ο C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί. Βγάζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα (δεν χρειάζεται να τις στραγγίξουμε) και τις απλώνουμε στο ταψί, σε μία στρώση. Περιχύνουμε με το μισό λάδι, αλατοπιπερώνουμε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο