ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Την πλήρη και ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών, απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, έλαβε χθες η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση του δείπνου της 1ης  ημέρας της συνόδου κορυφής.

Η Σύνοδος Κορυφής, καταδίκαζε κατηγορηματικά τις τουρκικές προκλήσεις και διαπίστωσε πως η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, δεν παράγει νομικές συνέπειες για Τρίτα κράτη.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής: «Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, για την οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο θάλασσα, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί  να παράγει νομικές συνέπειες για τα Τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σχετικά με αυτές τις ενέργειες τις Τουρκίας».

Ο Πρωθυπουργός εξέθεσε όλες τις Ελληνικές θέσεις στα επιχειρήματά του, διότι είναι άκυρη και παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, με αποτέλεσμα να υπάρξει γενική αποδοχή από τους υπόλοιπους 26 ηγέτες της ΕΕ(Ευρωπαϊκής Ένωσης), στις Βρυξέλες.

Κατά την διάρκεια του δείπνου- όπου διαπιστώθηκε το κοινό σημείο συζήτησης όλων των χωρών -ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ηγέτες, για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι, η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης είναι  άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά Διεθνές δίκαιο, καθώς και για το γεγονός ότι το Λιβυκό Κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.

Η Τουρκία ωστόσο, επιμένει να χαρακτηρίζει νόμιμη την συμφωνία της με την Λιβύη. Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας μάλιστα προαναγγέλλει ότι, αμέσως μετά την πρωτοχρονιά θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στις περιοχές που θα οικοπεδοποιηθούν(αυτές που ορίζονται από την συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης).

Τα κράτη μέλη της ΕΕ παρόλα αυτά , δεν αναγνωρίζουν καμία από αυτές τις κινήσεις και τις επικρίνουν.

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι, η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο της ΗΠΑ (Ουάσιγκτον), στις αρχές Ιανουαρίου.

Ανάλογες επαφές θα έχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης “ισχύουν” οι δύο επιστολές που έστειλε η χώρα μας και ζητά να μην αναρτηθούν οι χάρτες των θαλασσίων ζωνών, που περιλαμβάνουν την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Πλήρης ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αλλά και συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, την επόμενη παρασκευή στην Ρώμη, μαζί με την Γαλλία, την Ολλανδία και την Κύπρο τους ισχυρότερους συμμάχους, στο να διαμορφωθεί το κλίμα που οδήγησε στα συμπεράσματα, στην σύνοδο κορυφής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.”

  1. ΠΑΥΛΟΣ

    ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΕ ΑΛΛΟ SITE ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.ΜΠΡΑΒΟ!

Αφήστε ένα σχόλιο