ΓΡΑΦΕΙ, Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΣΠΑΝΑΚΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ:
- 1κιλό σπανάκι
- Λάδι
- 2φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1ξερό κρεμμύδι
- Άνηθο
- Αλάτι-πιπέρι
- Αλεύρι
- Γαλέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε 1κιλό σπανάκι. Το στίβετε καλά. Σοτάρετε με λάδι, 2φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο, λίγο άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε το σπανάκι, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι ή γαλέτα και πλάθετε κεφτέδες. Τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι.
ΤΡΙΤΗ
ΣΤΙΡ ΦΡΆΙ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ:
- Αγγουράκια
- Ντομάτες
- Γιαούρτι
- Αλάτι
- Λάδι
- “Σπόροι” μουστάρδας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Περνάμε στον τρίφτη τα αγγούρια και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Βάζουμε τα αγγούρια και τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε για 20λεπτά, να στραγγίξουν από όλα τα περιττά υγρά τους. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε ανακατεύοντας το γιαούρτι και αλατίζουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τους σπόρους μουστάρδας, σκεπάζουμε και ανακινούμε το σκεύος, μέχρι να αρχίσουν να σκάνε οι σπόροι. Περιχύνουμε με το αρωματισμένο λάδι το γιαούρτι.
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΚΑΠΠΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΠΑΤΑΤΕΝΙΑ
ΥΛΙΚΑ:
- Πατάτες
- Κάππαρη
- Κρεμμύδι
- Αλάτι-πιπέρι
- Ξύδι
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Αν το μούλτι που έχουμε είναι μικρό, κάνουμε την ακόλουθη διαδικασία: Βάζουμε την κάππαρη, το κρεμμύδι σε φέτες και το αλατοπίπερο στο μούλτι και τα χτυπάμε μαζί μέχρι να γίνουν πολύ ψιλοκομμένα, αλλά να μη λιώσουν. Προσθέτουμε το ξύδι και το ελαιόλαδο και μαζί και τις βρασμένες πατάτες. Τα χτυπάμε για 3-4 λεπτά ακόμη, ώστε να γίνει το μείγμα κρεμώδες. Θέλει προσοχή γιατί, αν το παραχτυπήσουμε, θα γίνει σαν “λάστιχο”.
ΠΕΜΠΤΗ
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ:
- Αλατόνερο
- Μακαρόνια
- Λάδι
- Μελιτζάνες
- Σκόρδο
- Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε ½ του φλιτζανιού τσαγιού από το νερό, όπου τα βράσαμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα-άδεια πλέον-,ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Ρίχνουμε το σκόρδο και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΚΟΛΟΚΥΘΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
- Κολοκύθια
- Ελαιόλαδο
- Αυγά
- Αλεύρι
- Κάππαρη
- Κρεμμυδάκια
- Ντομάτα
- Ρίγανη
- Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, υα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 4-5λεπτά να στραγγίξουν από τα υγρά τους. Τα στύβουμε καλά με τα χέρια, ώστε να «στεγνώσουν», όσο περισσότερο γίνεται. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Λαδώνουμε με 30ml, από το ελαιόλαδο ένα μικρό ταψί, διαμέτρου περίπου 24εκατοστά. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και το αλεύρι με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα κολοκύθια, την κάππαρη, τα κρεμμυδάκια, την ντομάτα, τη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΜΑΪΝΤΑΝΟΣΑΛΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
- Ψωμί
- Σκόρδο
- Μαϊντανός
- Ελαιόλαδο
- Ξύδι
- Αλάτι-πιπέρι
- Χυμός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μουσκεύουμε το ψωμί σε λίγο νερό. Τις στύβουμε. Βάζουμε τις σκελίδες σκόρδου, μαζί με το μαϊντανό στο μούλτι και τα χτυπάμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλατοπίπερο. Χτυπάμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνουν πολτός και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μουσκεμένο ψωμί. Χτυπάμε το μείγμα ώσπου να γίνει σαν κρέμα. Αν μας φανεί αρκετά σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο.
ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
ΥΛΙΚΑ:
- Ντοματοπολτός
- 2κρεμμύδια
- 1σκελίδα σκόρδο
- 4κουταλιές λάδι
- Μαϊντανός
- Αλάτι
- Ζάχαρη
- Πιπέρι
- Μακαρόνια
- Παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πολτοποιείτε 1μεγάλο κουτί ντομάτες, αποφλοιωμένες. Σοτάρετε 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια και 1 σκελίδα σκόρδο, με 4κουταλιές λάδι. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1κουταλιά αλάτι, τις 2κουταλιές ζάχαρη και λίγο πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 1ώρα. Βράζετε τα μακαρόνια. Τα στραγγίζετε. Τα σερβίρετε με τη σάλτσα και την τριμμένη παρμεζάνα.