ΓΡΑΦΕΙ, Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
«ΑΡΝΙ ‘Η (ΚΑΤΣΙΚΙ)ΨΗΤΟ, ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ»
ΥΛΙΚΑ( 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ):
- 2 κιλά αρνί ή κατσίκι
- 10 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι-πιπέρι
- Πατάτες
- Μαρούλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου στη μέση. Ανοίγουμε τρύπες στο κρέας, με κοφτερό μαχαίρι και σε καθεμία τοποθετούμε μέσα, από μισή σκελίδα σκόρδο. Τυλίγουμε το αρνί σε τριπλή λαδόκολλα και το τοποθετούμε σε ταψάκι. Ψήνουμε στους 200ο C στον αέρα ή 220ο C, στον απλό φούρνο, για 3 ώρες. Δεν τρυπάμε τη λαδόκολλα μέχρι να ψηθεί το αρνί, διότι θα φύγουν οι χυμοί του και θα ξεραθεί. Σερβίρουμε, με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και μαρουλοσαλάτα.
ΤΡΙΤΗ
«ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ»
ΥΛΙΚΑ:
- 3 Φλιτζάνια του τσαγιού αμυγδαλόψιχα
- 1 κουταλιά κανέλλα
- 8 κρόκοι αυγών
- 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
- Ασπράδια αυγών
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού φρυγανιά
- Πάουντερ
- Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κοπανίζετε 3 φλιτζάνια του τσαγιού αμυγδαλόψιχα και την ανακατεύετε με 1 κουταλιά κανέλλα. Χωρίζετε 8 κρόκους από τα ασπράδια και τους δουλεύετε πολύ καλά, με 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ, την αμυγδαλόψιχα και στη συνέχεια προσθέτετε λίγο-λίγο τ’ ασπράδια, χτυπημένα μαρέγκα και 2 φλιτζάνια του τσαγιού φριγανιά, στην οποία έχετε ανακατέψει το πάουντερ. Ανακατεύετε ελαφρά, τη ρίχνετε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνετε επί 20’ -40’, σε μέτριο φούρνο.
ΤΕΤΑΡΤΗ
«ΦΑΓΚΡΙ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ»
ΥΛΙΚΑ( 4 ΜΕΡΙΔΕΣ ):
- 1 φρέσκο φαγκρί (1κιλό)
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτήρι λάδι
- 1 λεμόνι
- Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απολέπιση και πλύσιμο του ψαριού. Αλατοπιπέρωμα και λίγες σταγόνες λάδι και χυμό λεμονιού. Μαρινάρισμα για 1 ώρα. Ψήσιμο σε ζεστή σχάρα. Άλειμμα με λάδι και γύρισμα για ομοιόμορφο ψήσιμο. Τηγανίζουμε τα ξεφλουδισμένα σκόρδα (φέτες). Μόλις, ροδίσουν, χτύπημα σε γουδί και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι από το τηγάνισμα, αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού. Συνεχές ανακάτεμα της σάλτσας με το σύρμα, μέχρι να δέσει. Όταν το ψάρι ψηθεί καλά, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα μας. Σερβίρετε αμέσως.
ΠΕΜΠΤΗ
«ΚΟΚΤΕΪΛ – MARTINIQUAIS»
ΥΛΙΚΑ:
- Άσπρο ρούμι
- Χυμός ανανά
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- Αγκοστούρα
- Κερασάκια(μαρασκίνο)
- Φλούδα πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε σε σέικερ ένα ποτήρι άσπρο ρούμι, ένα ποτήρι χυμό ανανά, ένα κουταλάκι ζάχαρη και μια σταγόνα «αγκοστούρα». Κινούμε το σέικερ και σερβίρουμε το κοκτέιλ στα ποτήρια με παγάκια. Προσθέτουμε κερασάκια «μαρασκίνο» και λίγη φλούδα πορτοκαλιού.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
«ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ»
ΥΛΙΚΑ:
- Καλαμάρια
- 5 κρεμμύδια
- 2 κουταλιές φυτίνη
- 1φλιτζάνι ρύζι
- Κρεμμύδι
- Μαϊντανός
- Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζετε τα καλαμαράκια από τα δύο κόκαλά τους και τα πλένετε καλά. Περνάτε 5 κρεμμύδια από τον τρίφτη και τα σοτάρετε σε 2 κουταλιές φυτίνη. Ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα 1 φλιτζάνι ρύζι. Τ’ ανακατεύετε λίγη ώρα με το κρεμμύδι και προσθέτετε μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Κόβετε τα πόδια των καλαμαριών σε κομματάκια και τα ρίχνετε και αυτά μέσα, με μισό ποτήρι νερό. Όταν το ρύζι μαλακώσει, κατεβάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το περιεχόμενο να κρυώσει. Από το μείγμα αυτό παίρνετε μ’ ένα κουταλάκι και γεμίζετε τα καλαμαράκια. Τα βάζετε σ’ ένα τηγάνι, προσθέτετε λίγη φυτίνη και τόσο νερό που να σκεπάζει τα καλαμάρια. Τα βάζετε σ’ ένα τηγάνι, προσθέτετε λίγη φυτίνη και τόσο νερό που να σκεπάσει τα καλαμάρια. Τα σκεπάζετε και σε χαμηλή φωτιά· τ’ αφήνετε να σιγοβράσουν.
ΣΑΒΒΑΤΟ
«ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ»
ΥΛΙΚΑ:
- 100γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλιά κορν φλάουρ βανίλιας
- 1 κρόκο αυγού
- Γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύετε μέσα σε 100γρ. ζάχαρη, 1 κουταλιά κορν φλάουρ βανίλιας. Στο μείγμα αυτό ρίχνετε 1 κρόκο αυγού και λίγο γάλα και τ’ ανακατώνετε καλά μέσα σε μια λεκανίτσα. Μετά, ανακατώνοντας συνεχώς, προσθέτετε ½ λίτρο γάλα βραστό. Το βράζετε, το κατεβάζετε να κρυώσει,ανακατεύοντας συνεχώς, για να μη φτιάξει πέτσα. Όταν κρυώσει, τ’ αδειάζετε σ’ ένα δοχείο από αλουμίνιο μακρουλό και το βάζετε στην κατάψυξη του ψυγείου σας.
ΚΥΡΙΑΚΗ
«ΚΑΠΑΜΑΣ»
ΥΛΙΚΑ:
- Αρνίσιο κρέας
- Βούτυρο
- Αλάτι-πιπέρι
- 1-2 γαρύφαλλα
- Κανέλλα
- Ντομάτα(φρέσκια) ή πελτές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ο καπαμάς γίνεται με κρέας από αρνί, που το κόβουμε σε κομμάτια. Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τα κομμάτια με βούτυρο, τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι, 1-2 γαρύφαλλα, ένα «μασουράκι» κανέλα, ντομάτα φρέσκια ή πελτέ και το ανάλογο νερό και τ’ αφήνουμε να βράσουν.