ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ & ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ, ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Νέο πλαίσιο για την μείωση των ενοικίων, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, με ταυτόχρονη αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων, και αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και χρεών, εξετάζουν τα αρμόδια κλιμάκια της κυβέρνησης.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ:

Ο Αύγουστος είναι και ο τελευταίος μήνας, για τον οποίο ισχύει το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων κατά 40%.

Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προβλέψει δύο διαδικασίες:

Η πρώτη διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με την σημερινή. Για επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται, από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ώστε να περιορίσει την πανδημία, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, έχοντας το δικαίωμα οι ενοικιαστές, να «κουρέψουν» υποχρεωτικά το ενοίκιο- που θα καταβάλλουν στον ιδιοκτήτη-, κατά 40%.

Ο ιδιοκτήτης στην προκειμένη, θα εξασφαλίσει μια έκπτωση φόρου.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, εξετάζεται το ενδεχόμενο, να περάσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει:

Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής και ο ιδιοκτήτης, καταλήξουν σε κοινή συμφωνία για μείωση του ενοικίου-το ποσοστό να μην καθορίζεται δια νόμου, αλλά να συμφωνείται μεταξύ των δύο μερών-, θα έρχεται αργό στο κράτος και θα δίνεται αποζημίωση στον ιδιοκτήτη, για την απώλεια του εισοδήματος, που θα υφίσταται.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κος Σκυλακάκης, άφησε να εννοηθεί ότι η αποζημίωση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από αυτή του 30%, που λαμβάνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ:

Αυτές οι οποίες έχουν ανασταλεί κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο, αναμένεται να δοθεί νέα αναστολή, υπό μορφή παράτασης, μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Από τον Ιανουάριο του 2021, θα ξεκινήσει η νέα ρύθμιση για τις συγκεκριμένες οφειλές, η οποία θα προβλέπει 12 άτοκες δόσεις, ή 24 έντοκες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% και με ημερομηνία πληρωμής, της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2021, όσον αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κο Σκυλακάκη, εξετάζεται ένα πιο βελτιωμένο πλαίσιο για τις εποχικές επιχειρήσεις, με τις ίδιες προβλέψεις, αλλά και με την διαφορά, ότι θα δίνεται μεγαλύτερη περίοδος χάριτος, έως και τον Απρίλιο, ή και τον Μάϊο του 2021, προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή των συγκεκριμένων οφειλών.

Οριστικές αποφάσεις, αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα, έως και το τέλος του μήνα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο