Ο ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ…ΔΕΝ “ΕΞΑΠΛΩΝΕΙ” ΤΟΝ COVID-19;

Άρθρο Γνώμης

Φωτεινή Δόξα

Σίγουρα αν το καλοσκεφτεί κανείς, θα δει ότι όντως κυριαρχεί το αδιαχώρητο στις αστικές συγκοινωνίες σε καθημερινή βάση και… σκέψη στην σκέψη θα καταλάβεις πως είναι ο νούμερα ένα κίνδυνος, για την εξάπλωση της νόσου.

Περιμένεις-περιμένεις το λεωφορείο της γραμμής-για να πας προφανώς στον προορισμό σου- και μόλις έρθει, μετανιώνεις την ώρα και την στιγμή που το περίμενες!

Ο ένας σπρώχνει τον άλλον για ανέβει και μέσα, συμβαίνει-όπως πάντα-το αδιαχώρητο. Όχι μόνο δεν προλαβαίνεις να καθίσεις στις θέσεις, αλλά είσαι υποχρεωμένος να ανεχτείς κολλητά-τον μπροστινό σου, τον δίπλα σου και τον παραδίπλα σου.

Από την μία, δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς και… από την άλλη, έρχεται η νόσος Covid-19, που δεν σε αφήνει να ησυχάσεις.

Και αυτό γιατί να συμβαίνει στον 21ο αιώνα που διανύουμε; Γιατί υπάρχει ανευθυνότητα ή γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε πλέον, πόσο κινδυνεύουμε από τον νέο ιό, που εισέβαλε στις ζωές μας;

Ο κίνδυνος είναι ορατός και μπροστά σου. Τότε τι κάνεις; Κατεβαίνεις για να σωθείς από αυτό ή υπομένεις τα πάντα, προκειμένου να φτάσεις σπίτι σου, με το οικονομικότερο πλέον μέσο μεταφοράς, χωρίς να χάσεις τα χρήματά σου, στο taxi της πόλης σου;

Και άντε κατέβηκες! Σώθηκες; Όχι βέβαια, αφού είσαι υποχρεωμένος να περιμένεις άλλη μία ώρα το επόμενο λεωφορείο και μόλις έρθει και αυτό, συμβαίνει η ίδια ακριβώς κατάσταση. Να έχουν μαζευτεί αρκετοί πολίτες στην στάση και ο Κορονοϊός να είναι μπροστά στα μάτια σου «εμφανής»!

Φοράς μάσκα και όλα καλά; Όχι βέβαια, αφού δεν αρκεί μόνο αυτό. Κράτησες τις απαραίτητες αποστάσεις; Εννοείτε όχι! Και θα μου πεις, δεν γινόταν κι’ αλλιώς, αφού τα λεωφορεία συνεχίζουν να είναι λιγοστά και ο κόσμος στις στάσεις αυξάνεται καθημερινά με γοργούς ρυθμούς.

Όταν ο ένας και ο άλλος σε πιέζει μέσα στο αστικό, σώζεσαι; Δεν σώζεσαι με τίποτα.

Και ύστερα λέμε πως αυξάνονται τα κρούσματα καθημερινά… κάνουμε κάτι και γι’ αυτό;

Διπλασιάσαμε τις αστικές συγκοινωνίες, ώστε να αποφεύγονται τέτοια είδους φαινόμενα; Όχι φυσικά! ΘΑ!

Πότε, όταν θα συμβεί και στην Ελλάδα, ότι συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο με τον Covid-19, τότε θα φέρουμε περισσότερα αστικά στην Θεσσαλονίκη;

Τότε θα είναι πολύ αργά και σε αυτό εμείς θα έχουμε την απόλυτη ευθύνη και θα λέμε ότι κάναμε τα πάντα για την πατρίδα μας και τους συμπολίτες μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο