ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Κοινή συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών επήλθε στην Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και αφορά την Τούρκικη στάση, απέναντι  στην Ελληνική Κυριαρχία και τα συμφέροντά της.

Ικανοποιημένη ωστόσο βρέθηκε η πλευρά της Αθήνας, για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων, των ευρωπαίων ηγετών.

Τρία προσχέδια κειμένου και 10 ώρες των συζητήσεων, ήταν αρκετές, ώστε η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι ηγέτες, να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ελλάδα και Κύπρος, ήταν οι υποστηρικτές του τελικού κειμένου.

Το κείμενο περιλαμβάνει την απαραίτητη παραπομπή, στην συνθήκη της ευρωπαϊκής ένωσης, περί των κυρώσεων της Τουρκικής πλευράς, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλητικές ενέργειές της, απέναντι στην Ελλάδα.

Έτσι η Τουρκία θα βρίσκεται υπό «στενή παρακολούθηση», έως και τον Δεκέμβριο μήνα.

«Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή. Το τελικό κείμενο το οποίο βλέπεται είναι αρκετά διαφορετικό από το πρώτο κείμενο. Η κύρωση καθεαυτή, δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή της κύρωσης, είναι αυτή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς. Και αυτό θέλουμε»!, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός της χώρα μας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό, να παραπέμψει το θέμα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη του, προς Ελλάδα και Κύπρο, με την θέση του να υπενθυμίζει, πως τα κυριαρχικά δικαιώματα αυτών των χωρών, θα πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστά. Εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα, οικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Καταδικάζει ακόμη τις παραβιάσεις της κυριαρχίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας την Τουρκία, να απόσχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζει ακόμη: «Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου “καλή τη πίστη” και υπενθυμίζει πως σε περίπτωση νέων προκλήσεων, θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα, των κρατών-μελών του».

Η Τουρκία ωστόσο συνεχίζει να προσκαλεί την Ελλάδα σε διάλογο, μέσω όμως των συνεχιζόμενων, γνωστών-φραστικών επιθέσεών της, προς την Ελλάδα.

Σχετικές δημοσιεύσεις