ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ LOCKDOWN, ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Σε επίσημες ανακοινώσεις, εξειδίκευσης των περιοριστικών μέτρων προστασίας κατά του Covid-19, που θα ισχύσουν από το Σάββατο στις 6 το πρωί και για τρεις εβδομάδες, σε ολόκληρη την επικράτεια, προέβη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νικόλαος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σε κρατικό κανάλι της ΕΡΤ, στις 6 το απόγευμα.

Έτσι, σύμφωνα με την οριζόντια διαδικασία αναστολής δραστηριοτήτων, ισχύουν τα εξής:

  • Κρίνεται υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους.  Απαγορεύεται η επιβίβαση στα ΜΜΜ(Μέσα, Μαζικής, Μεταφοράς), χωρίς την χρήση μάσκας.
  • Ανοιχτά θα παραμείνουν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, καθώς και τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής(όλων των Βαθμίδων).
  • Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, θα εφαρμοστεί η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, όπως αυτή συνεχίζεται και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Μελέτης.
  • Ισχύουν περιορισμοί, όσον αφορά την κυκλοφορία των πολιτών. Έτσι οι μετακινήσεις επιτρέπονται, αποκλειστικά και μόνο για μετάβαση από και προς την εργασία, ή συνοδεία του παιδιού στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Μετακίνηση από και προς την εργασία, τις εργάσιμες ώρες, ή κατά την διάρκεια της εργασίας-εφόσον είναι απαραίτητο-, θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία κρίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».

Για τα νομικά πρόσωπα, η βεβαίωση παρέχεται μέσω του νόμιμου εκπροσώπου τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες, η βεβαίωση παρέχεται από τους ίδιους.

Για την μετάβαση των μαθητών, από και προς το σχολείο, δίνεται σχετική βεβαίωση, από τον εκάστοτε διευθυντή του σχολείου.

  • Όλα τα σχετικά έντυπα και οι οδηγίες, είναι διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας: forma.gov.gr
  • Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή sms, στο 13033 ή με την συμπλήρωση της φόρμας(κατ’ εξαίρεση) μετακίνησης, που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο, για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας-μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, ύστερα από σύσταση γιατρού, κατόπιν επικοινωνίας.(sms-κωδικός 1)
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία, κατάστημα προμηθειών-ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή  η έγκαιρη αποστολή τους.(sms-κωδικός 2)
  • Μετάβαση σε Δημόσια Υπηρεσία ή Τράπεζα, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και μόνο για κατ’ επείγουσες ανάγκες, μετά τον καθορισμό ραντεβού, για τον οποίο ενημερώνεται  εγγράφως ή ηλεκτρονικός πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξής της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.(sms-κωδικός 3)
  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου, συγγενούς Ά Βαθμού, από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο, από γονέα ή κηδεμόνα. (sms-κωδικός 4)
  • Μετάβαση σε κηδεία, υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο, ή για την μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας, γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις επικείμενες διατάξεις. (sms-κωδικός 5)
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, ή κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου. Μετάβαση για την σίτιση των αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται, εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.(sms-κωδικός 6).

«Έκκληση προς όλους, οι μετακινήσεις θα πρέπει να είναι λελογισμένες και μόνο οι απαραίτητες, ώστε τα μέτρα να αποδώσουν στο μέγιστο και το ταχύτερο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Επίσης, σε συσχέτιση των παραπάνω μέτρων, ισχύουν τα εξής:

  • Οι έλεγχοι κατά τις βραδινές ώρες θα είναι εντατικοί, καθώς και οι λόγοι που δικαιολογούν μετακίνηση κατά αυτές τις ώρες, περιορίζονται σε λόγους εργασίας, υγείας, ατομικής άσκησης μετακίνησης με κατοικίδιο, γύρω από την περιοχή της κατοικίας μας.
  • Από την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, όσοι θέλουν να εισέλθουν στην χώρα, θα πρέπει αν έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό test PSR. Έτσι οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού, πρέπει να έχουν αρνητικό PSR, που να έχει διεξαχθεί έως και 48ώρες πριν, ενώ για όσους εισέλθουν από τα χερσαία σύνορα, πρέπει να έχουν αρνητικό PCR, που να έχει διεξαχθεί έως και 72ώρες πριν.

Υπάρχει ωστόσο μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών, μέχρι και την επόμενη Τρίτη, για την είσοδο από τα χερσαία σύνορα, λόγο του PCR.

  • Παραμένει υποχρεωτική, η συμπλήρωση της φόρμας PLF, για όσους εισέρχονται από το εξωτερικό, σε οποιοδήποτε αεροδρόμιό μας, ενώ από την Δευτέρα, υποχρέωση συμπλήρωσης PLF, ισχύει και για όσους ταξιδέψουν προς το εξωτερικό.
  • Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας, επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στην μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.
  • Απαγορεύονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους τέσσερεις λόγους που αναφέρθηκαν.
  • Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας, απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1, ή βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο aade.gr
  • Στα ξενοδοχεία, δίνεται δυνατότητα αναστολής, ο πρωτογενής, ο δευτερογενής τομέας και ο τριτογενής(ειδικές ειδικότητες).
  • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα super markets, τα Mini markets, τα περίπτερα, εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού-τηλεφωνικού εμπορίου, με παράδοση κατ’ οίκων.

Η αναστολή του εμπορίου, δεν περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης, με παράδοση κατ’ οίκων, των ΚΑΔ 47998501.

  • Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε αριθμό των καταστηματαρχών.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Στα κομμωτήρια, δίνεται παράταση 2 ημερών, με την λειτουργία τους να είναι Σάββατο και Κυριακή, εφόσον το επιθυμούν. Η ανατολή τους θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία και για τις εμποροπανήγυρης, τις κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα ψυχαγωγίας, τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των κέντρων ημερήσιας φροντίδας, των ηλικιωμένων. Για τους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια την καθημερινότητά τους, θα μπορούν να απευθυνθούν στους δήμους και να έχουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Επιτρέπεται η ατομική άθληση, μόνο σε εξωτερικούς-δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις(έως 3 άτομα), συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολίες, ποδηλασία, κλπ.
  • Επιτρέπεται μόνο η διεξαγωγή αγώνων, της Α’ Εθνικής Ποδοσφαίρου της Super League και της Ά1 Εθνικής Κατηγορίας, Καλαθοσφαίρισης Μπάσκετ Λίγκ, καθώς και Ευρωπαϊκών Αγώνων, champions League ,  Europa League, Euro League και BCL, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της EURO LEAGUE. Επιτρέπεται η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, σε όσους αναφέρονται στις ονομαστικές καταστάσεις, που θα εκδώσει η γενική γραμματεία αθλητισμού, για την προετοιμασία τους, για τους Ολυμπιακούς και Παρα-ολυμπιακούς αγώνες, το 2021.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία της εστίασης, επιτρέπεται η παράδοση κατ’ οίκον(delivery)και η παραλαβή από το κατάστημα take away, με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα αποτελεί αποκλειστικό λόγο των πολιτών.
  • Για τις μεταφορές, παραμένει η πληρότητα στο 65%, για τα ΜΜΜ, ενώ για τα TAXI και τα ΙΧ, επιτρέπεται ένας επιβάτης, κατ’ εξαίρεση και δεύτερος, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει για την περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.
  • Στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή, ενώ συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας, όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Υποχρεωτική η τηλεργασίας, σε ποσοστό 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο