ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟΣ

ΥΛΙΚΑ:

  • 8 κομμάτια μπακαλιάρος(παστός),τον οποίο έχουμε ξαρμυρίσει
  • 8-10 μέτριες πατάτες
  • 1 κρεμμύδι(μεγάλο)
  • 2 λεμόνια
  • Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε, όπως για τον φούρνο. Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη ή στο multi, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο να σοταριστούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες, τις σοτάρουμε λίγο και ρίχνουμε το πιπέρι. Τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου, προσθέτουμε λίγο νερό, χωρίς να σκεπαστεί το φαγητό και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου.

Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο, έχουμε στύψει τα λεμόνια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε λίγο να πάει ο χυμός παντού. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά, να πάρει μερικές βράσεις το φαγητό, γιατί το ζουμί του πήζει αμέσως και το τραβάμε από την φωτιά.

ΚΑΡΟΤΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ,ΜΕ ΠΡΑΣΑ & ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη βούτυρο
  •  2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 6 μεγάλα καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  5 φλιτζάνια ζωμό κότας
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ½ πορτοκάλι(ακέρωτο)
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και αγουρέλαιο για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο, μαζί με το λάδι. Προσθέτουμε τα πράσα και τα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες. Ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε σκεπασμένα σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν, χωρίς να ροδίσουν. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Μόλις το φαγητό έρθει σε σημείο βρασμού, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 30 λεπτά. Αλέθουμε τη βελουτέ με την πρέσα. Αν είναι πολύ αραιή, την αφήνουμε αν πάρει μία βράση για να πυκνώσει. Αν είναι πολύ πηχτή, συμπληρώνουμε λίγο ζωμό.

Ισομοιράζουμε σε ζεστά πιάτα την καυτή σούπα. Γαρνίρουμε με το γιαούρτι και το μαϊντανό. Περιχύνουμε με λίγο αγουρέλαιο.

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 8 αυγά
  • 150 γρ. τρυφερά καρότα
  • 100γρ. πράσινα φασολάκια
  • 2 μικρές πατάτες
  • ½ φλιτζάνι φρέσκο αρακά
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ζωμό λαχανικών
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αφρίνα(αφρός αλατιού)
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τα καρότα και τις πατάτες. Καθαρίζουμε και κόβουμε στα τρία τα φασολάκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, μαζί με τον ζωμό λαχανικών, αχνίζουμε τα λαχανικά, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να μαραθούν για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Χτυπάμε τα αυγά με το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο, τα αναμειγνύουμε με τα λαχανικά-αφού κρυώσουν- και ρίχνουμε το μείγμα σε μια ελαφρώς λαδωμένη ταρτιέρα.

Τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C. Βγάζουμε την ομελέτα από τον φούρνο, ξεφορμάρουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα και σερβίρουμε, συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο